gratis mensskydd
 

Gratis mensskydd för spelarna: på tiden

Mensskydd har länge (av någon outgrundlig anledning) varit ett kontroversiellt ämne inom damidrotten, inte minst i damfotbollsvärlden.

En kritisk del av hygienen under menstruation är att använda mensskydd, som faktiskt innebär en avgift som kan bli svår för vissa familjer och utövare att ta itu med.

För idrottsutövare kan denna kostnad öka ytterligare på grund av de högre antalet produkter som de behöver för att prestera optimalt.

Studier visar att millioner tjejer och kvinnor världen utöver undviker sportaktiviteter under mensen, där bristen på sanitetsprodukter listas som främsta anledningen.

Detta är anledningen till att vi tycker att mensskydd borde erbjudas gratis för damerna i sportlag – vilket skulle minska bördan, inkludera fler personer och sända starka signaler från ett jämställdhetsperspektiv.

Enligt en motion i riksdagen lägger en kvinna ca 1 200 – 1 800 kronor per år på mensskydd.

Hur många klubbar erbjuder gratis mensskyd?

En undersökning från Ttela.se visar att ungefär hälften av fotbollsföreningarna man granskade erbjuder gratis mensskydd till sina flick- och damlag.

Det är en positiv utveckling.

Titt som tätt kan man läsa inlägg om idrottsföreningar (som Frillesås FF, Ljungby IK, m.fl.) som nu erbjuder alla ett sätt att kunna fokusera på sporten och av-stigmatisera något som bara är naturligt.

Skottland leder med föredömligt exempel

Den skotska regeringen har lanserat en fond på 50 000 pund för att ge upp till 500 idrottsklubbar 100 pund i bidrag för att erbjuda gratis mensprodukter.

Initiativet är en del av regeringens mål att öka tillgängligheten till produkterna utanför utbildningsväsendet och den offentliga sektorn och se till att ingen behöver gå miste om fysisk aktivitet på grund av sin mens.

Under den skotska veckan för kvinnor och flickor inom idrotten kommenterade Aileen Campbell, minister för samhällsfrågor, att gratis produkter innebär att ingen behöver gå miste om idrottsaktiviteter på grund av sin mens.

Jacqueline Lynn från Sportscotland berättar att dessa bidrag kommer att hjälpa klubbarna att se till att alla medlemmar känner sig inkluderade, bekväma och värdiga när de deltar i klubbens eller samhällets idrottsaktiviteter.

Fonden bygger på den befintliga politiken som ger fri tillgång till mensprodukter i skolor, högskolor och universitet samt på de lokala myndigheternas finansieringsinitiativ som erbjuder dem på fler ställen för dem som behöver dem mest.

Läs mer om fonden och initiativet här.

Gillar du också damsporter? Läs mer om svenska damlandslaget inför deras stora turnering.