manchester united uppköp
André Zahn, CC BY-SA 2.0 DE , via Wikimedia Commons

Den stora Manchester United-försäljningen: Qatar eller Jim Ratcliffe?

Summering

Två rivaliserande budgivare väntar på att få tillgång till detaljerad finansiell information om Manchester United från Rain Group Investment Bank. Båda bjudarna är inte intresserade av att tjäna pengar på klubben utan vill driva den som en ideell organisation.

Även om den ena budgivaren, Jim Ratcliffe, är en livslång Manchester United-fan, har han tidigare försökt att köpa Chelsea. Han försöker nu köpa 69% av klubben, men kan i framtiden besluta att köpa resterande 31% också.

Det har gått fyra dagar sedan den mjuka deadlinen och vi väntar fortfarande på besked om försäljningen av Manchester United. De två främsta budgivarna är fortfarande i kölvattnet och väntar på att höra tillbaka från Rain Group, New Yorks investeringsbank som hanterar försäljningen.

De väntar på att Rain ska säga att de har tittat på buden och gillar vad de ser, och sedan ge tillgång till detaljerad finansiell information om klubben, inklusive alla konton och kontrakt. Först då kan de göra ett fast bud som övervägs.

Förutom dessa två bjudare har även Elliott Management gjort ett bud på minoritetsandelar. De vill köpa 10% av klubben för cirka 3-400 miljoner pund, som ägarna Glazers kan använda till att renovera Old Trafford.

Men det är Qataris och Jim Ratcliffe som verkligen fått fotbollsvärlden att haja till. Båda två vill köpa och driva Manchester United, men fansen är delade i sina åsikter om vilken som är bäst. Det viktiga att poängtera är att båda bjudarna vill inte tjäna pengar på klubben.

Qataris behöver inte det och Jim Ratcliffe, en självutnämnd livslång Man United-supporter, är inte intresserad av att göra det till en pengamaskin. Han har även haft säsongskort på Stamford Bridge men det är för att han har familjemedlemmar som är Chelsea-supportrar.

Frågan är, varför försökte Jim Ratcliffe köpa Chelsea i fjol om hans hjärta tillhör Man United?

Det finns inget definitivt svar på det, men det var under en tid då Glazers hade gjort det klart för honom att Man United inte var till salu. Oavsett vilket så är det tydligt att båda dessa budgivare vill äga klubben för att driva den på rätt sätt, inte för att göra pengar på den.

Jim Ratcliffe vill köpa 69% av klubben, vilket är det som Glazers säljer. De andra 31% är listade på New York-börsen och han kanske köper dem längre fram. Men som sagt, det är inte främst för pengarna utan för kärleken till klubben.

Så vem kommer att ta över Manchester United? Det återstår att se, men det viktiga är att klubben hamnar i rätt händer. Fansen vill ha en ägare som bryr sig om klubben och dess framtid, och inte bara ser den som en investering.

Så oavsett om det blir Qataris eller Jim Ratcliffe som tar över, är det hopp om en bättre framtid för Manchester United.