Vad står ROK för i hockey
 

Ryssland har länge varit en dominerande nation inom ishockeyn, men under de senaste åren har de också varit föremål för internationell kritik på grund av anklagelser om statligt stödd doping. På grund av detta har Ryssland blivit förbjudet från att delta i internationella mästerskap som OS och VM fram till den 16 december 2022.

Men vad står ROK för i hockey? Och varför heter Ryssland ROC i hockey VM?

Korta svaret

  • Vad står ROK för i hockey?

    ROK står för Ryska Olympiska Kommittén, och det är en av de två organisationer som de ryska ishockeyspelarna kommer att representera i internationella turneringar tills vidare.

  • Varför heter Ryssland ROC i hockey VM?

    Ryssland tävlade under beteckningen "ROC" i hockey-VM på grund av en pågående internationell dopingskandal. World Anti-Doping Agency (WADA) förbjöd Ryssland från all internationell idrott i fyra år efter att det upptäcktes att Ryssland hade manipulerat uppgifter från den ryska antidopingbyrån.

Vad innebär det för Rysslands landslag?

PS: ROK är den svenska översättningen på ROC (“Russian Olympic Committee)

Detta är inte första gången som ryska idrottare har tvingats tävla under en annan beteckning på grund av dopinganklagelser.

Vid OS i Pyeongchang 2018 deltog ryska ishockeyspelare under den mer neutrala benämningen Olympiska atleter från Ryssland (OAR), och det var också under detta namn som de vann OS-guld i ishockeyturneringen.

Anklagelserna om doping har lett till att Ryssland har blivit förbjudet från att använda sitt eget namn, flagga och nationalsång i internationella mästerskap

Istället får de använda en neutral beteckning, och deras uniformer får visa “Ryssland” på uniformen såväl som användningen av ryska flaggfärger inom uniformens design, men namnet får ej ges mer plats än beteckningen “neutral idrottare/lag”.

Kommer Ryssland heta ROK i hockey för evigt?

Detta har skapat oro bland de ryska idrottarna om hur de kommer att bli uppfattade av publiken och om de kommer att kunna behålla sin identitet

Enligt vd:n för Rysslands ishockeyförbund, Dmitrij Kurbatov, kommer ROK-märket att ha en trikolor i sig, så om de ryska idrottarnas tecken finns på bröstet kommer de inte att tvivla på vilket lag de representerar.

Beslutet om att stänga av Ryssland från internationella mästerskap har tagits av antidopingbyrån Wada på grund av statsunderstödd doping.

Beslutet har justerats av Cas (Court of Arbitration for Sport), men Ryssland får ändå inte ställa upp i mästerskapen och nationalsången såväl som användning av vapenskölden är förbjudna fram till den 16 december 2022.

Det är viktigt att notera att Ryssland överklagade Wada-beslutet till Idrottens skiljedomstol (CAS), som beslutade att minska straffet som Wada hade ålagt till två år. Ryska idrottare som uppfyller särskilda kriterier tillåts att delta i OS och andra internationella evenemang, men under den perioden får de inte använda det ryska namnet, flaggan eller nationalsången

 Istället måste de presentera sig som “neutrala idrottare” eller “neutralt lag”.

Osäkert vad framtiden håller för ROK / ROC

Det är viktigt att notera att beslutet om att förbjuda Ryssland från internationella mästerskap är ett resultat av allvarliga anklagelser om dopning, och det är viktigt att säkerställa rättvisa och hälsosamma tävlingsförhållanden för alla idrottare

Det är för tidigt att säga om ROC kommer att förlängas efter Rysslands invasion av Ukraina. Den nuvarande situationen är allvarlig och det är viktigt att alla internationella organisationer följer utvecklingen noga och vidtar lämpliga åtgärder för att säkerställa rättvisa och hälsosamma tävlingsförhållanden för alla idrottare.

Vad som är klart är att internationella sportorganisationer, inklusive Internationella olympiska kommittén och Wada, har uttalat sig mot Rysslands invasion av Ukraina och uppmanat till dialog och diplomatisk lösning på konflikten.

Det är möjligt att dessa organisationer kan vidta ytterligare åtgärder mot Ryssland om situationen fortsätter att förvärras.

Det är också möjligt att ROC kan komma att påverkas av konflikten. ROC fick tillåtelse att tävla i de olympiska sommarspelen 2020 under förkortningen “ROC”, men det är oklart om de kommer att få använda samma beteckning i framtida evenemang.

Det är upp till de internationella idrottsorganisationerna att bestämma vilka åtgärder som ska vidtas och vilken påverkan detta kommer att ha på Rysslands deltagande i framtida internationella tävlingar.