En rysk juniorspelare i hockey, Tamir Fakhrutdinov, avled 2021 efter att ha träffats i huvudet av en puck under en match. Detta var en fruktansvärd händelse som skakat om idrottsvärlden.

Efter att jag skrev vår artikel om “är hockey farligt” så har flera läsare hört av sig och påtalad att Timurs olycka är att bra exempel på när hockey faktiskt kan vara dödligt.

Jag håller givetvis med – hockey kan vara farligt, och det har vi varit tydliga med. Det är dock viktigt att poängtera att Timur Fahkrutdinov hade extrem otur och blev träffar på ett sätt som vi aldrig har sett i sportens historia.

I den här artikeln vill jag redo ut vad som hände.

Visste du att under hela NHL:s historia så har bara en enda hockeyspelare dött på plan? Olyckan var framme 1968 när Bill Masterton blev tacklad och slog huvudet i isen.

Vem var Timur Fahkrutdinov?

Timur Fakhrutdinov var en rysk ishockeyspelare som föddes i Moskva den 11 maj 1998. Han spelade som forward för Dynamo Moskva i den ryska högstaligan, KHL. Timur var en talangfull ishockeyspelare som var känd för sin skicklighet på isen.

Vart spelade Timur Fahkrutdinov hockey?

Timur började sin karriär som ishockeyspelare i Moskvas ishockeyakademi. Han spelade sedan för olika ungdomslag innan han till slut gick med i Dynamo Moskvas juniorlag. Under säsongen 2016-2017 spelade han för Dynamo Moskva i KHL för första gången och gjorde ett intryck genom att göra två mål i sin debutmatch

Under resten av säsongen spelade han i huvudsak för juniorlaget men gjorde ytterligare två framträdanden i KHL.

Inför säsongen 2017-2018 blev Timur en ordinarie spelare i Dynamo Moskva och spelade i 46 matcher under säsongen. Han gjorde 11 poäng totalt, varav fem mål och sex assist. Timurs prestationer imponerade på tränarna och han var en viktig del av laget.

Under säsongen 2018-2019 fortsatte Timur att spela bra för Dynamo Moskva. Han gjorde totalt 18 poäng under säsongen, varav nio mål och nio assist. Han spelade i 48 matcher och var en viktig del av lagets framgångar.

Underskatta inte hastigheten

För det första är det viktigt att förstå att puckar som färdas i höga hastigheter kan vara farliga och orsaka skador om de träffar spelare i huvudet eller nacken.

I detta fall träffade pucken Fakhrutdinov i huvudet, troligtvis runt tinningen eller kanske till och med lite längre ner på nacken Rapporterna har nämnt att han fått frakturer i tinningbenet, cerebral blödning och skador på halspulsådern.

Enligt studier kan hockeypuckar färdas i över 180km i timmen

En olycklig träff som blev förödande för Fakhrutdinov

Om vi tittar på en digital modell av anatomin kan vi se att tinningbenet är en relativt stor benstruktur som sträcker sig in i huvudet och bildar en del av skallbasen där hjärnan sitter. Tänk dig nu en hockeyhjälm runt detta område där tinningbenet är ganska exponerat

Halspulsådern, som är den artär som förser hjärnan med syre och näringsämnen, ligger djupt i halsen men tillräckligt nära ytan för att en kraftig träff på sidan av nacken kan skada den.

Oavsett om pucken träffade tinningbenet och bröt det eller träffade nacken och orsakade en fraktur, så kan konsekvenserna bli desamma i form av begränsad blodtillförsel till hjärnan eller allvarliga hjärnblödningar. Hjärnan är mycket känslig för minskad blodtillförsel, så om blodflödet är avskuret eller begränsat under tillräckligt lång tid kan hjärnan ta skada.

Å andra sidan kan blödningar inne i hjärnan ackumuleras så mycket att de kan trycka på olika strukturer i hjärnan, vilket orsakar något som kallas för “herniering”. Detta kan stänga av olika delar av hjärnan som är viktiga för saker som andning och kontroll av hjärtat.

En fraktur av tinningbenet som skadar halspulsådern är relativt ovanligt eftersom den carotiska artären ligger mycket nära tinningbenet och därmed kan skadas om det är tillräckligt mycket trauma mot tinningbenet.

Påminnelse: hockey kan vara farligt

Det är viktigt att komma ihåg att ishockey är en fysisk sport där riskerna för skador är höga. Men samtidigt kan vi inte bara acceptera att spelare kommer att skadas eller till och med dö på isen. Vi måste göra allt vi kan för att minimera risken för allvarliga skador och olyckor.

En av de viktigaste sakerna vi kan göra är att se till att utrustningen är i toppskick och att den används på rätt sätt. Spelarna måste ha korrekt passande hjälmar, skydd för ansikte, hals och handleder, samt starka skydd för knän och armbågar. Det är också viktigt att utrustningen byts ut regelbundet och inte används om den är skadad eller sliten.

Vi kan också utbilda våra spelare och tränare om de senaste säkerhetsåtgärderna och teknikerna. Att lära sig korrekt teknik för att undvika farliga situationer och kollidera med andra spelare kan minska risken för skador.

Förutom att fokusera på spelarnas utrustning och teknik, är det också viktigt att rinken är i bra skick och att reglerna följs strikt. Spelare bör alltid ha tillgång till en säker omklädningsrum och medicinsk personal bör finnas på plats vid alla matcher och träningar. Dessutom bör tränare och domare vara uppmärksamma på farliga situationer och agera snabbt för att minska risken för skador.

Slutligen, vi alla har ett ansvar att hålla oss uppdaterade om de senaste säkerhetsåtgärderna och föreskrifterna för ishockey. Genom att samarbeta och ta vårt ansvar för säkerheten kan vi minimera risken för allvarliga skador och olyckor och se till att alla kan njuta av denna fantastiska sport utan att riskera sitt liv eller hälsa.

Sammanfattningsvis kan vi skydda våra ishockeyspelare från allvarliga skador och olyckor genom att se till att utrustningen är i toppskick, utbilda spelare och tränare, hålla rinken i bra skick och följa reglerna strikt.

Vi måste alla ta vårt ansvar för att se till att ishockey fortsätter att vara en säker och spännande sport för alla att njuta av.