börje salming barn familj fruar
Caparol Sverige AB, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Börje Salming, en av Sveriges mest hyllade ishockeyspelare, blev en symbol för sporten långt utanför rinkens barriärer. Hans livsresa är en berättelse om framgång, motgång och outplånlig kärlek till familjen. Med fyra barn från två av sina äktenskap stod familjen alltid i centrum för Salmings liv.

Han gifte sig tre gånger; först med Margitta Wendin, sedan Katarina Pettersson och till sist med Pia Salming.

Börje Salming hade fyra barn: Anders och Teresa med Margitta, samt Rasmus och Bianca med Katarina.

Trots att han nådde stjärnstatus på isen var det hemmet som var hans trygga hamn. Salmings kamp mot ALS, en sjukdom som drabbade honom sent i livet, samlade familjen i en gemensam front mot motgångarna. Hur formade hans familj hans liv och arv?

Börje Salming Barn & Fruar

RelationNamn
Fruar

1. Margitta Wendin

2. Katarina Pettersson

3. Pia Salming

Barn

1. Anders (med Margitta)

2. Teresa (med Margitta)

3. Rasmus (med Katarina)

4. Bianca (med Katarina)

En ishockeyikons karriär

Börje Salmings karriär sträckte sig över oceaner och decennier. Hans tid med Toronto Maple Leafs och Detroit Red Wings är legendarisk; han var en pionjär för svenska spelare i NHL. Från Kiruna till Kanadas stora arenor, Salming visade att ishockey inte känner några gränser.

I Sverige blev han en förebild och inspirationskälla för unga spelare. Hans sportkarriär var inte bara en serie av matcher och mål, utan en resa som präglade svensk ishockey för alltid.

Familjeliv i rampljuset

Börje Salmings familjeliv var en fusion av privat och offentligt. Hans äktenskap med Margitta Wendin och senare med Katarina Pettersson fick stor uppmärksamhet, men det var barnens karriärer och deras band till sin far som berörde publiken på djupet. Familjen hanterade Salmings offentliga persona med styrka och värdighet, särskilt under hans sjukdomsperiod.

Pia Salming, hans sista fru, stod vid hans sida genom de tuffaste stunderna, vilket visar på en familjs obrytbara band i motgång.

Barnen och deras vägar i livet

Salmings barn valde olika professionella vägar. Anders och Teresa, från hans första äktenskap, liksom Rasmus och Bianca, från det andra, har alla skapat egna liv och karriärer. Relationen till deras pappa, Börje, var präglad av respekt och beundran. De har alla på sitt sätt fört hans arv vidare, oavsett om det är inom grafisk design, kontorsadministration, kundhantering eller elitidrott.

Salmings kamp mot ALS

I augusti 2022 meddelade Börje Salming sin ALS-diagnos. Sjukdomen, en obarmhärtig neurodegenerativ tillstånd, påverkade inte bara honom utan hela hans familj. Som pappa visade han en styrka som inspirerade både nära och kära samt hela Sveriges befolkning. Hans kamp var både personlig och offentlig, och han hanterade den med en värdighet som rörde vid många.

Eftermäle och påverkan

Börje Salmings arv lever vidare genom stiftelser, dokumentärer och serier. Viaplay-serien, som hade premiär den 19 november 2023, och dokumentären “Salminggenen” som släpptes den 23 november samma år, skildrar hans liv och gärning. Hans inflytande som ishockeylegendar och som en kärleksfull familjefar kommer att minnas av generationer.

Börje Salming hade fyra barn och hans familj inkluderade både hans bröder och hans tre fruar. Genom sitt liv och sin kamp mot ALS blev han en symbol för styrka och familjens betydelse.