Allt om Henrik Lundqvist: Fru, Barn, Förmögenhet, Lön, Dokumentär och mer!
(TV) brothers.se, CC BY 3.0 & (TH) Lisa Gansky, USA, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Henrik Lundqvist, även känd som “Henke”, har haft en fantastisk karriär inom ishockey. Från hans tidiga dagar i Frölunda till en lysande karriär i NHL med New York Rangers, har Lundqvist blivit en av de mest respekterade och framgångsrika målvakterna i sportens historia

I den här artikeln kommer vi att undersöka olika aspekter av hans liv, inklusive har Henrik Lundqvist fru?, Henrik Lundqvist barn Juli & Charlise, hans lön & förmögenhet och ta en titt på hans dokumentär.

Vem är Henrik "King Henrik" Lundqvist?

Henrik Lundqvist, även känd som “Henke” och “King Henrik”, är en av de mest framgångsrika och respekterade målvakterna i ishockeyhistorien. Född den 2 mars 1982 i Åre, Sverige, har Lundqvist haft en lysande karriär inom sporten och blivit en av Sveriges största idrottsikoner.

Han är mest känd för sina många framgångar med New York Rangers i NHL, men har även representerat Sverige i internationella mästerskap och vunnit både OS-guld och VM-guld.

Henrik Lundqvist började sin karriär i den svenska hockeyligan med Frölunda HC, där han snabbt gjorde sig ett namn som en lovande ung målvakt. År 2000 draftades han av New York Rangers, men det skulle dröja till 2005 innan han debuterade i NHL. Lundqvist blev snabbt en stjärna i ligan och vann en rad priser och utmärkelser under sin 15 år långa karriär med Rangers.

Henrik Lundqvist
Kung Henrik – en legendarisk svensk hockeyspelare

Kortfakta

FaktaInformation
NamnHenrik “Henke” Lundqvist
Född2:a Mars, 1982
FödelseortÅre, Sverige
Längd185cm
Tröjnummer30
PositionMålvakt
LagFrölunda HC
New York Rangers
Washington Capitals
Rögle BK
Notabla vinsterVezina Trophy (2012)
OS-guld (2006)
VM-guld (2017)
NHL Draft2000, Runda 7, Pick nr 205
av New York Rangers
FruTherese Andersson
BarnCharlise och Juli Lundqvist
BorOnsala, Sverige
SponsorerHead & Shoulders
Förmögenhet & LönMer än 100 miljoner dollar
Senaste lönen: 11 miljoner dollar (2014-15)

Klubbkarriär

Henrik Lundqvists klubb- och landslagskarriär kan sammanfattas som en av de mest framstående i svensk ishockeys historia. I klubbsammanhang började han sin professionella karriär med Frölunda HC i Göteborg, där han spelade från 2000 till 2005.

Därefter flyttade han över Atlanten för att spela för New York Rangers i NHL. Han representerade Rangers i 15 säsonger och blev snabbt en av de främsta målvakterna i ligan.

Landslagskarriär

På internationell nivå har Lundqvist varit en viktig del av det svenska landslaget, Tre Kronor. Han har deltagit i flera OS- och VM-turneringar och bidragit till flera medaljer. Bland hans största framgångar finns OS-guldet i Turin 2006 och VM-guldet 2017. Lundqvist har även vunnit två silvermedaljer i OS, 2014 i Sotji och 2022 i Peking.

Har Henrik Lundqvist fru? Allt om hans äktenskap

En fråga som många ställer sig är har Henrik Lundqvist fru?

Svaret är ja, han är gift med sin livspartner Therese Andersson sedan 2011. Paret träffades redan 1998 och har sedan dess varit oskiljaktiga. Tillsammans har de två döttrar, Charlise och Juli.

Mer om Henrik Lundqvists fru - Therese Andersson

Henrik Lundqvists fru, Therese Andersson, har alltid varit en viktig del av hans liv och framgångar, både på och utanför isen. Therese har varit vid Henriks sida genom hela hans karriär, från deras första möte i Göteborg 1998 till deras äktenskap och föräldraskap.

Therese Anderssons bakgrund och relation med Henrik

Therese är född och uppvuxen i Sverige. Hon träffade Henrik Lundqvist när han spelade för Frölunda HC i Göteborg. Deras relation utvecklades snabbt, och de blev snart ett par. Efter 13 år tillsammans gifte sig paret 2011 på Jungfruöarna i Karibien, långt från offentlighetens ögon.

Therese Anderssons roll under Henriks karriär

Som en del av en framgångsrik idrottsmans familj har Therese Andersson alltid varit en viktig stöttepelare för Henrik Lundqvist. Hon har funnits vid hans sida genom alla framgångar, prövningar och utmaningar i karriären. Therese har också bidragit till att skapa en trygg och kärleksfull miljö för deras två döttrar, Charlise och Juli.

Therese har hållit en låg profil under Henriks karriär, vilket har varit ett aktivt val för att skydda familjens privatliv och deras barn. Hon har valt att stå i bakgrunden och ge sitt stöd till Henrik på ett mer diskret sätt, vilket har gjort det möjligt för honom att fokusera på sin karriär och sina prestationer på isen.

Henrik Lundqvist och hans barn Juli Lundqvist & Charlise

Henrik Lundqvist är en stolt far till två döttrar, Charlise och Juli Lundqvist. Juli är den yngre av de två och har, tillsammans med sin syster, varit en stor del av Henriks liv. Trots en hektisk karriär och många resor har Lundqvist alltid försökt vara närvarande i sina barns liv, och han har betonat vikten av att vara en aktiv och engagerad förälder.

I en intervju med Expressen uttrycker Henrik sin tacksamhet för familjen och hur han nu, efter hockeykarriären, kan ägna mycket mer tid åt sin familj och barn. En riktig familjeman!

 

Jag tycker att det är enklare att vara närvarande, det måste jag säga

Familjelivet har varit av stor betydelse för Lundqvist och hans fru Therese. De har prioriterat att skapa en trygg och kärleksfull miljö för sina barn, samtidigt som de har försökt att skydda dem från rampljuset och offentligheten. Therese har hållit en låg profil under Henriks karriär, vilket har varit ett aktivt val för att skydda familjens privatliv.

Under sin tid i New York Rangers var Lundqvist ofta borta från familjen på grund av tävlingsmatcher och resor. Men han har alltid strävat efter att hitta en balans mellan karriär och familjeliv, och han har gjort sitt bästa för att vara närvarande och engagerad i sina döttrars liv.

Henrik Lundqvist lön & förmögenhet

Henrik Lundqvists karriär har präglats av stora triumfer, vilket har resulterat i en imponerande förmögenhet. Han har erhållit många utmärkelser och priser, både nationellt och internationellt. Bland dessa återfinns Vezina Trophy som han vann 2012, samt flera utnämningar till NHL:s All-Star Game. Som en av de mest framgångsrika spelarna inom ishockey har Lundqvist självklart också haft en hög lön.

Det uppskattas att hans totala inkomst & förmögenhet under sin tid i NHL överstiger långt över 100 miljoner dollar, vilket inte är konstigt med tanke på hur länge han har spelat.

Under åren i NHL har hans lön varierat kraftigt. Exempelvis tjänade han 817 000 dollar under säsongen 2005-06 och ökade därefter till 4 250 000 dollar under säsongen 2007-08. Hans högsta lön under karriären noterades under säsongen 2014-15, då han tjänade hela 11 000 000 dollar [Källa: NBC Sports & Washington Post].

Det är dock inte bara från hans NHL lön han har tjänat mycket pengar, genom samarbeten med bland annat Head and Shoulders har han lyckats bygga upp en trygg ekonomi som hans barn och familj kommer kunna stötta sig mot i generationer framåt!

Henrik Lundqvists dokumentär

För att hedra hans karriär och ge fansen en inblick i hans liv både på och utanför isen, släpptes en dokumentär om Henke med titeln “Henrik Lundqvist – en hockeysaga” i november 2022.

Dokumentären tar upp flera aspekter av Lundqvists liv, inklusive hans familj, uppoffringar och kärlek till sporten. Dokumentären ger en unik inblick i hans karriär och visar vad som krävdes för att bli en av de bästa målvakterna i ishockeyns historia.

Sammanfattning

Henrik Lundqvist, den framstående ishockeymålvakten, är känd för sin imponerande karriär och betydande förmögenhet. Tillsammans med sin fru Therese och deras barn, Charlise och Juli, bildar de en kärleksfull familj.

Henriks tvillingbror, Joel, har också varit en del av hans hockeyliv, och tillsammans har de spelat för Rögle och i VM. Henrik har under sin karriär haft en generös lön och även medverkat i en dokumentär om sitt liv.

Hans hjärta har dock orsakat bekymmer, vilket ledde till en hjärtoperation och ett tillfälligt avbrott i hans karriär. Trots dessa utmaningar har han fortsatt att vara engagerad i sin sport och även medverkat i reklam för Head & Shoulders. Lundqvist-familjen bor i Onsala, där de njuter av sitt vackra hus och varandra.

Henrik är även känd för sitt samhällsengagemang, bland annat genom att stödja hjärt- och kärlforskning och ungdomsidrott.

Vanliga frågor och svar om Henrik Lundqvist

 • När träffade Henrik Lundqvist sin fru, Therese Andersson?

  Henrik Lundqvist träffade sin fru Therese Andersson år 1998, och de har varit tillsammans sedan dess.

 • Hur många barn har Henrik Lundqvist och Therese Andersson?

  Paret har två döttrar tillsammans, Charlise och Juli Lundqvist.

 • Hur mycket pengar tjänade Lundqvist under sin NHL-karriär?

  Under sin tid i NHL uppskattas Lundqvist ha tjänat över 100 miljoner dollar i lön.

 • Vilka turneringar har Lundqvist vunnit med det svenska landslaget?

  Lundqvist har vunnit OS-guld i Turin 2006, VM-guld 2017 samt två OS-silvermedaljer, i Sotji 2014 och Peking 2022.

 • När lade Henrik Lundqvist av med ishockeyn?

  Henrik Lundqvist avslutade sin ishockeykarriär år 2021, efter att ha tvingats genomgå en hjärtoperation.