borje salming skador arr stygn
Frankie Fouganthin, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Hade Börje Salming skador? Ärr? Stygn?

Ishockeyikonen Börje Salming, en defensiv back som lämnade djupa spår i NHL-historien, är lika känd för sin uthållighet som för de skador han ådrog sig. Under sin 17-åriga karriär i ligan ställdes han inför fysiska prövningar som få andra. Börje Salmings karriär präglades av en rad allvarliga skador, vilket är en testament till hans uppoffrande spelstil och den våldsamma eran av hockey han spelade i.

Men vilka var de skador som kom att definiera Salmings legendariska karriär?

Salmings uppoffrande spelstil

Som defensiv back var Börje Salming känd för sitt mod och sin uppoffrande spelstil. Han tvekade inte att kasta sig framför puckar och blockera skott med sin kropp. Denna inställning till spelet var avgörande för hans lag, Toronto Maple Leafs, men den hade också sitt pris. Hans kropp blev en måltavla för pucks och klubbor, vilket ledde till otaliga skador.

Konfrontation med Broad Street Bullies

I mötena med Philadelphia Flyers, även kända som Broad Street Bullies, utsattes Salming för ett särskilt grovt spel. Flyers hade ett rykte om sig att vara brutala på isen, och Salming, som aldrig drog sig för att möta motståndet, blev ofta måltavla för deras aggressioner. Dessa konfrontationer var inte bara en test av skicklighet utan även av fysisk och mental uthållighet.

Den allvarliga ögonskadan

En av de mest omtalade händelserna i Salmings karriär var ögonskadan han ådrog sig 1978. Efter att ha träffats av en klubbspets nära ögat ledde incidenten till en bruten näsben och kraftig blödning. Konsekvenserna var långtgående; Salming drabbades av 50 procent synnedsättning på höger öga och ett ärr som sträckte sig från pannan över ögat till mungipan.

Ansiktsskadan som krävde 300 stygn

En annan allvarlig skada inträffade 1986 när Salming fick en skridsko i ansiktet under en match mot Detroit Red Wings. Denna dramatiska händelse krävde omkring 300 stygn och lämnade honom med ett ärr som blev en ständig påminnelse om riskerna med hans yrke. Det var en skada som chockade fans och spelare lika.

Skador, ärr och stygn – en krigare på isen

Trots de många skadorna och de ärr som prydde hans ansikte och kropp, ser Börje Salming tillbaka på sin karriär med tacksamhet. Han anser sig ha haft tur med tanke på tiden han tillbringade på isen och de risker han utsatte sig för. Hans mod och uthållighet har lämnat ett bestående arv i NHL-historien. 

Börje Salmings karriärskador var inte bara fysiska prövningar utan också bevis på hans oerhörda mod och engagemang för sporten. Trots alla dessa prövningar var det i slutändan ALS som besegrade Börje, men han är aldrig bortglömd.

Salmings ansikte och kropp bar märken av hans karriär i form av ärr och han behövde otaliga stygn för att reparera de skador han ådrog sig på isen.