borje salming anders salming
 

Anders Salming är son till Börje Salming och har delat med sig av ett personligt och varmt minne av sin far. Han beskriver en tradition där de tillsammans jojkade på deras släktgård, vilket alltid avslutades med skratt och glädje.

I tystnaden av Kirunas skogar fanns en plats där banden mellan far och son knöts starkare än någonsin; en plats där samiska traditioner och familjevärden förenades och skapade outplånliga minnen.

Vem är Anders Salming?

Anders Salming, född 7 november 1974, är bosatt i Vaxholm. Han är känd som son till den berömda ishockeylegenden Börje Salming. Enligt Elite Prospects, hade Anders en kort karriär som ishockeyspelare, där han spelade en säsong för IK Waxholm i Division 4 under säsongen 2015-2016.

Utöver detta har Anders varit aktiv inom näringslivet. Enligt Mrkoll har han befattningar i flera bolag, inklusive som styrelsesuppleant i Fotograf Jenny Unnegård AB och styrelseledamot i Kingsal Sweden AB och Salming & Co Aktiebolag. Han bor i Vaxholm tillsammans med Jenny och är mer eftersökt än vanligt, med de flesta sökningar från Stockholm.

En tradition av jojk på släktgården i Salmi

På släktgården i Salmi, där tiden tycktes stå stilla, delade Anders och Börje Salming en speciell stund där jojken ekade mellan träden. Denna unika tradition, som förde samman generationer, var inte bara en hyllning till deras samiska arv utan också ett sätt för Anders att känna närheten till sin far. Jojken, som ökade i tempo och volym, blev en kraftfull symbol för familjens rotfästa kultur och identitet.

Börje Salmings kamp mot ALS och hans arv

Den 24 november 2022 slocknade en stjärna på ishockeyhimlen. Börje Salming, en legend inom sporten, hade kämpat en tapper kamp mot ALS. Han lämnade efter sig ett arv som sträckte sig långt bortom rinken, in i hjärtat av varje person som hade förmånen att bevittna hans skicklighet och styrka på isen.

Hans bidrag till sporten och den kamp han förde mot sin sjukdom inspirerade många och hans minne lever kvar.

Hyllningar och ceremonier till Börje Salmings ära

I Sverige och Toronto samlades människor för att hedra minnet av Börje Salming. Ceremonier och hyllningar arrangerades för att fira hans liv och prestationer. Varenda en av dessa stunder var fylld av respekt och vördnad för mannen som inte bara var en idrottsikon utan också en fader, en vän, och en förebild.

Välgörenhetsmatchen ‘Game for Börje’ 

I Gävle, under välgörenhetsmatchen ‘Game for Börje’, samlades fans och spelare för att hylla Börje Salmings liv. Det blev en kväll där tårar blandades med applåder när hans nummer stolt hissades upp i taket, en gest som för alltid skulle påminna om hans oförglömliga bidrag till ishockeyn.

Dokumentären ‘Salming – samerna från Salmi’ på SVT

SVT:s dokumentär ‘Salming – samerna från Salmi‘ kastade ljus på den stolthet Börje Salming kände för sitt samiska ursprung. Filmen gav en inblick i hur denna kulturella rikedom förts vidare till barn och barnbarn, en berättelse om identitet och arv som resonerar långt utanför de samiska gränserna.

Anders Salming har med varma ord och djupa minnen hyllat sin far, Börje Salming. Genom berättelser om gemensamma jojkar, en kamp mot en obarmhärtig sjukdom, och det arv som nu lever vidare, har han målat en bild av en man som var mycket mer än en hockeylegend. Han var en far, en stolt bärare av samisk kultur, och en odödlig inspirationskälla.