Salming
 

Börje Salming var inte bara en av de bästa backarna genom tiderna – han var också en skicklig målskytt. Under sin långa och framgångsrika karriär gjorde Salming många spektakulära mål som etsat sig fast i hockeyälskarnas minnen.

Här är tre av hans allra snyggaste fullträffar.

#1 – Hattricket mot Philadelphia 1976

Den 17 april 1976, på sin 25-årsdag, gjorde Börje Salming ett av sina mest minnesvärda mål. I en match mot Philadelphia Flyers på bortaplan lyckades han göra ett äkta hattrick – tre mål i samma period.

Det första målet kom efter ett snyggt förarbete av Lanny McDonald. Salming tog emot pucken vid blålinjen, åkte in centralt och avlossade ett hårt direktskott som letade sig in bakom en chanslös Bernie Parent i Flyers-kassen.

Mål nummer två gjorde han på ett liknande sätt, men den här gången från vänster sida. Ett otagbart skott i krysset som fick hela arenan att jubla, trots att det var bortamatch för Toronto.

Det tredje och sista målet i hattricket var kanske det snyggaste. Salming fintade bort en försvarare, rundade målet och lyckades lägga in pucken bakom en utmanövrerad Parent från en nästan omöjlig vinkel. Ett riktigt drömmål som fullbordade hattricket på Börjes födelsedag.

Börje Salming firar ett av sina mål mot Philadelphia

#2 – Soloräden mot Detroit 1978

Ett annat klassiskt Salming-mål kom i en match mot Detroit Red Wings 1978. Börje plockade upp pucken bakom eget mål och satte fart framåt. Han åkte förbi motståndarna som om de stod still, passerade två, tre, fyra spelare innan han till slut kom fri med Detroits målvakt.

Med en läcker fint lurade han målvakten åt fel håll och lade enkelt in pucken i öppet mål. Ett mål som visade prov på Salmings fina skridskoåkning, teknik och spelsinne. Målet utsågs senare till ett av de snyggaste i NHL den säsongen.

#3 – Avgörande målet i slutspelet 1978

Börje Salming var inte bara en skicklig målskytt i grundserien – han hade också en förmåga att avgöra i de riktigt stora matcherna. Ett exempel på det är från slutspelet 1978 i en match mot New York Islanders.

Toronto hade tagit sig till semifinal och matchserien mot Islanders var jämn och oviss inför den avgörande sjunde matchen. Båda lagen hade vunnit sina hemmamatcher och nu skulle allt avgöras i en sista holmgång på Nassau Coliseum i New York.

Matchen var mållös långt in i den tredje perioden. Då klev Börje Salming fram och avgjorde. Han tog sig över blålinjen, väjde undan för en tackling och avlossade ett skott som letade sig in i målet via stolpen.

Målet betydde 1-0 till Toronto och skulle visa sig bli matchens enda. Tack vare Salmings avgörande fullträff kunde Toronto vinna matchserien med 4-3 och ta sig vidare till final mot Montreal.

Börje Salming har precis gjort mål mot New York Islanders

En målskytt utöver det vanliga

Börje Salming var en back som hade allt – skridskoåkning, spelsinne, passningar och ett fruktad skott. Han revolutionerade synen på vad en back kunde åstadkomma offensivt och inspirerade en hel generation svenska spelare.

Under sin 17 säsonger långa NHL-karriär gjorde Salming totalt 150 mål och 637 assist, fantastiska siffror för en back under den eran. Men det är inte bara siffrorna i protokollet vi minns honom för, utan också alla de magiska ögonblick och mål han skapade.

Målen mot Philadelphia, Detroit och Islanders är bara tre exempel på höjdpunkter från en makalös karriär. Börje Salming var en spelare och målskytt utöver det vanliga, och hans prestationer kommer leva kvar länge i våra hockeyhjärtan.