Börje Salming förmögenhet
Caparol Sverige AB / Houston Media, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Börje Salmings förmögenhet vid tiden för hans bortgång uppgick till närmare 15 miljoner kronor. Den svenska hockeylegenden, som gick bort i november efter en intensiv kamp mot ALS, efterlämnade inte bara ett sportsligt arv utan även betydande ekonomiska tillgångar. Bouppteckningen ger en inblick i hans ekonomiska situation och hur hans förmögenhet ska hanteras. Hans änka, Pia, och deras fyra barn står som arvtagare.

Men hur var det möjligt att en man som kämpade på isen, även lyckades bygga upp en sådan förmögenhet?

Vem var Börje Salming?

Börje Salming, känd som “Kungen av isen”, var en pionjär inom NHL och en av de första europeiska spelarna som gjorde avtryck i den nordamerikanska hockeyleague.

Hans karriär sträckte sig över flera decennier, och hans namn är för evigt ingraverat i ishockeyns historia med flera välkända mål vi alla känner till. Han var känd som en kämpe på isen, som aldrig backade från en kamp – något som bekräftas av Börje Salmings skador, ärr och stygn.

Men hans sista match spelades inte på isen, utan mot sjukdomen ALS, en kamp som han tyvärr förlorade endast sex månader efter diagnosen.

Börje Salmings förmögenhet

Efter Salmings bortgång har detaljer kring hans förmögenhet blivit offentliga. Bland tillgångarna fanns en bostadsrätt i Nacka värderad till 16,2 miljoner kronor och intressen i företaget Kingsal Sweden. Dessa ekonomiska tillgångar speglar hans framgångar utanför ishockeyrinken och visar på en man som var lika skicklig i affärer som han var med pucken.

Familjens roll och arvets fördelning

Pia Salming, Börjes änka, erhåller bostadsrätten i Nacka med fri förfoganderätt, medan de fyra barnen, (Anders, Bianca, Rasmus och Teresa) delar på de återstående tillgångarna, som uppgår till 14 miljoner kronor. Arvets fördelning framstår som noggrant övervägd och visar på en familj som stod enad även i tider av sorg och förlust.

Salmings betydelse utanför isen

Börje Salming var mer än en hockeyspelare; han var en symbol för uthållighet och styrka. Hans beslut att donera sina medaljer och pokaler till ett museum är ett tecken på hans ödmjukhet och vilja att dela med sig av sin framgång till allmänheten.

Juridiska aspekter och testamentet

Testamentet, som skrevs två år före hans död, och de juridiska processerna kring bouppteckningen hanteras av Skatteverket. Detta säkerställer att Börje Salmings sista önskemål efterföljs och att hans arv fördelas enligt hans vilja.

I slutet av denna resa genom Börje Salmings ekonomiska arv kan vi konstatera att hans efterlämnade förmögenhet uppgår till närmare 15 miljoner kronor. Salmings liv på och utanför isen var en berättelse om framgång, och hans ekonomiska arv blir ett varaktigt minne av hans insatser.