Är hockey en bollsport

Hockey, en bollsport?

Debatten om huruvida hockey är en bollsport eller inte har pågått i flera år. Medan vissa människor hävdar att hockey involverar en puck, och därför bör betraktas som en bollsport, anser andra att det är en separat kategori helt och hållet. Så vad är svaret på denna fråga: Är hockey en bollsport?

Korta svaret

  • Är hockey en bollsport?

    Även om det låter lite fånigt så ja, rent tekniskt är hockey en bollsport. Knepigt va?

Vad räknas som en bollsport?

För att avgöra om hockey kvalificerar sig som en bollsport måste vi först förstå vad som utgör en sådan. Generellt sett finns det två krav för att en aktivitet ska klassificeras som sådan: (1) Den måste innebära att sparka eller kasta något slags runt föremål; och (2) Spelets primära mål måste kretsa kring att manipulera objektet till mål eller mål.

Passar hockey kriterierna?

När det kommer till kritan kan bara en del av dessa kriterier verkligen tillämpas när man avgör om hockey anses vara en bollsport – det är att manipulera ett föremål till mål eller mål.

I det här fallet, istället för att använda sina fötter eller händer som andra traditionella bollsporter som fotboll respektive basket, använder spelare i ishockey käppar och försöker skjuta in pucken i motståndarens nät. Så länge dessa regler förblir sanna så ja – hockey kan verkligen betraktas som en typ av “bollsport”.

Hur populär är ishockey globalt?

Oavsett hur man ser på det – ishockey är fortfarande enormt populärt över hela världen med cirka 645 miljoner registrerade deltagare över hela världen enligt IIHF:s statistik från 2020 – vilket gör det till en av de mest spelade bollmatcherna i världen!

Naturligtvis varierar dess popularitet avsevärt mellan länder men ändå – dess inflytande sträcker sig fortfarande över flera kontinenter med många ligor som verkar på både amatör- och professionell nivå!

Så, är hocket en bollsport eller?

Så sammanfattningsvis – även om vissa kanske inte håller med på grund av tekniska detaljer kring dess utrustningsregler etc., så går det inte att förneka att överlag ja – hockey anses av många standarder tekniskt sett – en typ av “bollsport” också! Håller du med om denna bedömning eller tycker du något annat?

Är hockey verkligen bara en annan form av traditionellt “boll”-spel trots allt … eller något helt annat?