Svenska Golfare
 

Sverige är hemland till några av de mest begåvade och framgångsrika golfspelarna i sportens historia. Från stora mästare till olympiska medaljörer, så har  svenska golfare har lämnat ett stort avtryck på sporten.

I den här artikeln kommer vi att ta en titt på några av de mest framgångsrika svenska golfspelarna genom tiderna, det är dock viktigt att notera att detta inte är en rankinglista, utan bara en lista över anmärkningsvärda spelare som vi vill lyfta.

Vare sig det är genom sina imponerande karriärer eller genom inflytande på sporten har dessa svenska golfare förtjänat sin plats i golfhistoriens hallar.

Annika Sörenstam: en enastående svensk golfare

Svenska Golfare - Annika Sörenstam
Keith Allison from Hanover, MD, USA, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Annika Sörenstam är en av Sveriges mest framgångsrika kvinnliga golfspelare med en imponerande karriär som sträcker sig över tre decennier. Hennes målmedvetenhet och hårda arbete har gett henne en plats bland de allra bästa golfspelarna genom tiderna.

Från Upplands Bro till Enorma Segrar

Annika växte upp i Upplands Bro och hade tidigt talanger i både tennis och slalom. Trots att hon inte var en särskilt naturbegåvad golfspelare, hade hon en stark arbetsmoral och beslutsamhet som ledde till hennes framgångar. År 1992 blev hon proffs på Ladies European Tour och på LPGA-touren 1994.

En Imponerande Karriär

Annika har vunnit hela 86 tävlingar under sin karriär, inklusive 8 ‘majors’ och 72 segrar på LPGA-touren. Hon är också en av de få kvinnliga golfspelare som har fått möjligheten att delta i den manliga tävlingen PGA. Mellan 2000 och 2005 vann Annika minst fem tävlingar varje år, och hon har tjänat över 20 miljoner dollar under sin karriär i USA.

En Legendarisk Golfspelare

Annika är innehavare av många rekord, inklusive den lägsta ‘scoren’ under en golfrunda (59 slag) och den lägsta genomsnittsscoren under en säsong (68,7 slag). Hon har dessutom vunnit Samsung World Championship fem gånger, en prestation som endast en annan spelare i historien har uppnått. Annika blev också invald i World Golf Hall of Fame 2003 efter tio år av dominerande spel på LPGA-touren.

Ett Historiskt Ögonblick

År 2003 blev Annika inbjuden att delta i herrarnas PGA Tour-tävling på The Colonial, vilket gjorde henne till den första kvinnan som har delta i en proffstävling för herrar på 58 år. Hon avslutade sin karriär med en segersvit på fem tävlingar i rad på LPGA-touren.

En inspiration för många unga svenska golfare

Efter sin golfkarriär startade Annika Annika Academy, en golfskola för ungdomar som drömmer om att en dag vinna majors. Hon har bidragit till utvecklingen av golfsporten och är en inspiration för många unga svenska golfare.

Henrik Stenson: en ledande svensk golfspelare

Svenska Golfare
Cem0030, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Henrik Stenson är en av de mest framgångsrika svenska golfare som någonsin har spelat. Med 21 segrar i karriären, varav 7 på den prestigefyllda PGA-touren, har han skrivit in sig i historieböckerna som en legend inom svensk golf.

Karriär och bedrifter

Stenson började sin resa som golfspelare 1998 och har sedan dess bara fortsatt att leverera seger efter seger. Med hans utmärkta förmåga på banan har han etablerat sig som en av de mest framgångsrika svenska golfare genom tiderna.

The Open Championship 2013

År 2013 blev Henrik världsberömd då han tog andra plats i The Open Championship. Med 140 poäng, bara ett poäng från vinnaren, visade han sin styrka på banan och imponerade på golfvärlden.

Seger i British Open 2016

Men det var 2016 som han verkligen satte sin prägel på historien. Då vann han den prestigefyllda British Open, en bedrift som ingen annan svensk golfspelare har nått. Denna seger befäste Henrik Stensons position som en av de bästa svenska golfare som någonsin har spelat sporten.

“Golf” kommer aldrig att försvinna. Ett helt liv i golfens tjänst kommer inte att glömmas bort.” – Göran Zachrisson, efter Stensons vinst i British Open 2016.

Vila i frid, Göran!

En förebild för unga svenska golfare i hela riket

Henrik Stenson har gjort en utomordentlig insats inom den svenska golfen och hans position som den högsta någonsin för en svensk manlig golfspelare på den internationella världsrankingen är ett resultat av hans konsekventa insatser år efter år.

Han är verkligen en förebild inom den svenska golfvärlden och en inspiration för unga golfare som strävar efter att bli framgångsrika.

Anna Nordqvist: legend bland svenska golfare

Anna Nordqvist
Wojciech Migda (Wmigda), CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Anna Nordqvist, född den 10 juni 1987 i Eskilstuna, Sverige, är en av de mest framstående svenska golfspelarna. Hon representerar Torshälla golfklubb och har visat sin talang och förmåga på golfscenen.

Nordqvists Genombrott På LPGA-mästerskapen

Nordqvist gjorde sitt genombrott i juni 2009 då hon vann LPGA-mästerskapen med fyra slag. Seger satte henne på kartan för golfvärlden och visade hennes potential och talang som golfspelare.

Framgång På US Open

Juli 2016 blev en viktig månad för Nordqvist när hon kom tvåa i US Open. Prestationen visade hennes förmåga och talang som en ledande golfspelare och säkerställde hennes plats bland de främsta golfspelarna.

Storslagen seger i Evian Championship, Frankrike

2017 blev ett minnesvärt år för Nordqvist när hon vann Golf Channel Evian Championship 2017 i Frankrike. Segern erkände hennes som inte bara en talangfull ung spelare, utan som en legendarisk svensk golfspelare och cementerade hennes plats som en av de ledande golfspelarna i svensk golfhistoria.

En till sensationell Seger i British Open

Men Nordqvists mest imponerande prestation var när hon vann British Open i Carnoustie den 22 augusti 2021. Seger kom som en chock för många, eftersom hon vann titeln vid en så ung ålder, 22 år, samt att det var hennes första år på LPGA-touren.

Vilken karriär, Anna!

Hennes framgångar i Frankrike och hennes seger i British Open bevisar att Nordqvist är en av de ledande golfspelarna i världen och en kraft att räkna med på golftouren. Med hennes talang och förmåga är hon en förebild för svenska golfspelare och har visat vägen för framtida stjärnor.

Jesper Parnevik: från svensk golfare till TV-rutan

Jesper Parnevik
Anthony22 at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Jesper Parnevik, född 7 mars 1965 i Botkyrka, Stockholms län, är en av Sveriges mest framgångsrika manliga golfspelare. Han började sin proffskarriär 1986 och har vunnit 13 tävlingar, varav fem är PGA-tour segrar.

Explosiv karriär med många vinster

Jesper Parneviks karriär som golfspelare har varit framgångsrik och har landat honom en plats i golfhistorien. Han har inte bara vunnit fem tävlingar på PGA-touren, men kom också på andra plats i The Open Championship. När Jesper var som bäst rankad, i början av 2000-talet, rankade han som den 7:e bästa golfspelaren i världen.

Familj och Privatliv

Jesper är gift med sin vackra fru, Mia Parnevik, sedan 1994 och de har fyra barn tillsammans. Deras äldsta dotter Peg är en känd sångerska. De bor i Jupiter, Florida och är kända för sitt TV-program “Parnevik” där de bjuder hem kända personer för trevliga samtal och god mat. De medverkade även i realityserien “Parneviks” mellan 2015 och 2018.

Världsstjärna på TV och på banan

Parnevik är fortfarande en av golfvärldens stora stjärnor från 90- och 00-talet. Trots att han nu främst är känd för sitt TV-program, är han fortfarande en av golfvärldens mest välkända och älskade golfare.

Mångsidig karriär – men går ner som en av de bästa golfarna

Jesper Parnevik är en framgångsrik golfspelare som har vunnit flera tävlingar på PGA-touren. Hans familj och privata liv är också en del av hans kändisskap och han är känd för sitt TV-program “Parnevik”. Jesper Parnevik är en av golfvärldens stora stjärnor och kommer alltid att minnas som en av Sveriges mest framgångsrika manliga golfspelare.

Sophie Gustafson: en outtröttlig svensk golfstjärna

Sofie Gustafson
Wojciech Migda (wmigda), CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Sophie Gustafson, född 27 december 1973 i Varberg, är en svensk före detta golfspelare. Hon började spela golf vid 10 års ålder och blev professionell 1992.

16 segrar under karriären

Sophie Gustafson har vunnit hela 16 tävlingar under sin långa och framgångsrika karriär, inklusive 5 segrar på LPGA-touren och 14 segrar på Europatouren. Hon har även varit en del av Solheim Cup och har genererat över 58 miljoner kronor under sin karriär som golfspelare.

Prestationer på Telia Tour och Ladies European Tour

Under sin karriär som golfspelare hade Sophie Gustafson 12 Telia Tour-starter och fyra Ladies European Tour-starter, med hennes bästa resultat på Telia Tour var sex topp 10 placeringar och en 22:a plats på Ladies European Tour i hennes hemmaturnering på Sveriges golfbanor.

Första professionella vinsten 1996

År 1996 vann Sophie Gustafson sina första proffsvinster och år 1998 blev hon medlem på LPGA-touren. Samma år vann hon även två tävlingar på Ladies European Tour.

Genombrott 2000

År 2000 blev ett genombrottsår för Sophie Gustafson när hon vann två tävlingar på LPGA-touren och tre tävlingar på Europatouren. Hon blev även utsedd till årets spelare och bildade ett lag med Carin Koch då de vann Ladies World Cup Golf.

Framgångar på LPGA och Ladies European Tour

Sophie Gustafson fortsatte att ha framgångar på både LPGA och Ladies European Tour under sin karriär, inklusive en seger på LPG

Stamning som hinder

Sophie hade svårt att stamma under sin karriär, vilket ledde till att hon ofta undvek TV-intervjuer. Trots detta har hon lyckats vinna många prestigefyllda tävlingar och har blivit en av de mest respekterade golfspelarna i Sverige.

Efter golfkarriären – Skribent och caddie

År 2015 avslutade Sophie Gustafson sin karriär som golfspelare och har sedan dess arbetat som golfskribent och caddie för tidigare tourkollegan Beth Allen.

Alexander Norén: en svensk golfare utan like

Alexander Noren
Källa: Alexander Noréns officiella Instagram – alla rättigheter tillhör honom

Alexander Norén startade sin professionella golfkarriär år 2005 och är idag en av Sveriges mest kända golfspelare med en imponerande femteplats på världsrankingen. Han har vunnit en mängd prisbelönta turneringar, inklusive Europatouren 4 gånger samt Euro Masters 2009, Wales Open 2011, Nordea Masters 2011 samt 2015.

Handledsskada Som Innebar En Paus På 1,5 År

Trotts en tuff utmaning i form av en handledsskada som tvingade honom att ta en paus på 1,5 år, fortsatte Alexander sin karriär och kämpade tillbaka för att ta sig högre upp på världsrankningen.

Från Haninge Golfklubb Till Europas Näst Bästa Tour

Alexander föddes i Stockholm och började sin golfresa på Haninge golfklubb där han tränade och spelade tillsammans med andra svenska golfare. Han studerade vid Oklahoma State University innan han blev professionell. Efter att ha placerat sig i finalen i kvalskolan för European Tour 2005, lyckades han knipa en plats på Europas näst bästa tour, Challenge Tour. Som rookie vann han sin första titel, Rolex Trophy, och avslutade året på en stark tredje plats i Challenge Tour-rankingen, vilket gav honom en automatisk uppflyttning till European Tour 2007.

British Open – Från Kvalificering Till Topp 10

År 2008 kvalade Alexander in till prestigefyllda British Open och levererade en imponerande insats då han hamnade topp 10 efter tredje dagens spel. Han avslutade turneringen på en 19:e plats.

Säsongernas Segrar På European Tour

Alexander vann sin första European Tour-titel på Omega European Masters 2009 och avslutade året på en 25:e plats i Race to Dubai. 2011 vann han Saab Wales Open och Nordea Masters, vilket ledde till en inbjudan till WGC-Bridgestone. Efter två framgångsrika säsonger 2012 och 2013, missade Alexander 2014 års säsong på grund av handledsskador. Men han kom tillbaka starkare än någonsin och vann Nordea Masters för andra gången i karriären 2015.

En Av De Främsta Europeiska Golfspelarna

Under 2016 var Alexander en av de främsta europeiska golfspelarna, med två segrar på European Tour och en 15:e plats i Race to Dubai så rankade han 9:a på den officiella världsrankingen. Han blev därmed den fjärde svensken att befinna sig på topp-tio listan över världens bästa golfspelare, vilken bedrift!

Liselotte Neumann: en pionär bland svenska golfare

Liselotte Neumann
Wojciech Migda (wmigda), CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Liselott “Lotta” Neumann, född i Finspång 1966, är en av Sveriges mest framgångsrika svenska golfare någonsin. Redan som barn visade hon en talang för bollsport och hon fann sin passion för golf vid en senare ålder.

Neumanns första seger

1978 vann Neumann sin första juniortävling , Colgate Cup, redan som 12-åring. Hon vann ytterligare svenska SM-tävlingar och juniorsegrar innan hon blev avlönad som professionell golfspelare på Ladies European Tour 1985. Året därpå kvalificerade hon sig som den första svenska golfaren för den amerikanska LPGA-touren.

Historisk seger i US Women’s Open 1988

Neumann blev historisk när hon vann US Women’s Open 1988 på Baltimore Country Club i USA, den första svenska golfspelaren att vinna en major. Hennes seger gjorde henne till en stor förebild för unga svenska golfare, inte minst tjejer och kvinnor.

Tretton internationella tävlingar och sex gånger Solheim Cup

Under sin karriär har Neumann vunnit totalt tretton internationella tävlingar, inklusive US Women’s Open 1988. Hon har även varit en del av det svenska Solheim Cup-laget sex gånger mellan 1990 och 2000.

Förebild för unga svenska golfspelare

Neumann har alltid hållit kontakten med sin hemmaklubb, Finspångs GK, och har ofta bjudit in världsspelare. Hon är fortfarande en stor förebild för unga svenska golfspelare och kommer att bli ihågkommen som en av Sveriges mest framgångsrika golfare. Hennes talang och hårt arbete har inspirerat många och hennes framgångar kommer alltid att vara en del av golfens historia.

Robert Karlsson: underskattad svensk golfspelare

Robert Karlsson
Pgjansson, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Robert Karlsson, född den 3:e september 1969 i Katrineholm, är en framstående svensk golfspelare med en imponerande golfkarriär. Trots att han aldrig har vunnit någon av de fyra stora mästerskapen (se “majors”), har han via sitt hårda arbete vunnit massor med andra turneringar som gör att förtjänar en plats på den här listan.

Karlsson som blev professionell golfspelare 1989, har deltagit i många prestigefyllda tävlingar, inklusive Alfred Dunhill Cup, World Cup, Seve Trophy och Ryder Cup och flera. Med hela elva segrar på PGA European Tour, så sticker han ut som den svenska golfaren med flest nånsin.

“Årets Manliga Idrottare i Sverige” och Historiskt Bästa Prestation i Masters

Ett minnesvärt år för Robert Karlsson var 2008, då han delade åttondeplatsen i 2008 Masters Tournament och passerade Anders Forsbrand som den svenska golfspelare som historiskt har presterat bäst i just den tävlingen. Dessutom blev han utsedd till “årets manliga idrottare i Sverige” samma år vid idrottsgalan.

Vinnare av World Cup tillsammans med Henrik Stenson

Karlsson var även nominerad till “Årets lag” tillsammans med Henrik Stenson 2009 efter vinsten i 2009 World Cup i Kina. Deras seger visade på deras starka samarbete och kompetens på golfbanan.

En Förebild för Kommande Generationer

Robert Karlsson är en legendarisk svensk golfare som har satt sin prägel på golfvärlden med sina imponerande prestationer och internationella segrar. Hans karriär är garanterad att vara en förebild för kommande unga svenska golfare som strävar efter att nå samma framgång.

Sammanfattning

Robert Karlsson är en framstående svensk golfspelare med en imponerande meriterad karriär, inklusive elva segrar på PGA European Tour och en seger i World Cup tillsammans med Henrik Stenson. Trots att han aldrig har vunnit någon av de fyra stora mästerskapen, har han visat sin kompetens och hårda arbete år efter år. Hans prestationer har gjort honom till en legendarisk förebild för kommande generationer av svenska golfare.