hur många golfbanor finns det i Sverige?
 

Golf är en väldigt populär sport i Sverige, med tusentals människor som tar sig tid att spela varje vecka. Men hur många golfbanor finns det i Sverige? 

För att möta den stora efterfrågan finns det många golfbanor i landet, med ett brett utbud av klubbar med golfbanor som erbjuder allt för nybörjaren hela vägen upp till proffsen.

Vi har ju definitivt en natur som är perfekt för fina golfbanor!

Korta svaret

  • Hur många golfbanor finns det i Sverige?

    Enligt siffror det nationella samordningsorganet för golf i Sverige, finns det totalt 448 golfbanor i Sverige. Dessa fördelar sig på 21 distrikt, varav 400 var ideella föreningar och 48 är golfbolag associerade via avtal.

Ideella föreningar och golfbolag: vad är skillnaden?

I Sverige finns det totalt 448 golfbanor, som innefattar både ideella föreningar (400st) och golfbolag (21st). Men det är viktigt att förstå skillnaden mellan de två, då det påverkar både spelupplevelsen och kostnaden.

Ideella föreningar – Gemenskapsdrivna och medlemsstyrda

Ideella föreningar är en viktig del av golfsporten i Sverige. De är gemenskapsdrivna och siktar på att främja golfsporten i en specifik region. De är medlemsstyrda och främjar en stark gemenskapskänsla bland sina medlemmar. De är lite som en bostadsrättförening, men istället för bostäder förvaltar de helt enkelt golfbanan istället.

Ideella föreningar erbjuder ofta en mer avslappnad atmosfär och lägre avgifter, men medlemskap är nästan alltid obligatoriskt och kan vara mer kostsamt än att vara medlem via ett golfbolag.

Golfbolag – Kommersiellt inriktade med högre standard

Golfbolag är ofta större anläggningar med flera banor, restauranger och butiker. Till exempel kan de ha en 8-håls och 18-håls bana på samma plats, samt en putting-green och ranger. De har en mer kommersiell inriktning och siktar mer på att generera vinst åt aktieägarna. De erbjuder i regel något högre standard på sina banor och faciliteter för att kunna maximera antalet medlemmar.

Tänk på att spelavgiften är oftast högre på golfbolag, men det finns också möjligheter att spela på banorna utan att vara medlem genom att köpa ett ‘daypass’ eller ‘greenpass’. Men oftast måste en person i gruppen vara medlem för att alla ska kunna vara med och spela.

Läs mer på Golfbranschen

Golfbranschen kan du få mer information om vilken typ av bana det är, priser, faciliteter och annat som varje klubb erbjuder, beroende på om de är en ideell förening eller ett golfbolag.

Varför är golf så populärt i Sverige?

Golf är en av de mest populära idrotterna i Sverige på grund av den vackra omgivningen och utmanande banorna. Sverige har en lång historia av golf och har förtjänat sin plats som ett av världens främsta golfdestinationer.

Dessutom har Sverige en stark golfkultur där människor älskar att spela och tävla i sporten, vilket har resulterat i att vi har många världskända svenska golfare att skryta om!

Hur många golfbanor finns det i sverige

De bästa golfbanorna i Sverige

Sverige har många vackra golfbanor som är värda att besöka, men här är några av de bästa:

  1. Bro Hof Slott Golf Club – En av de mest prestigefyllda banorna i Sverige med en vacker belägenhet och utmanande banor.

  2. PGA Sweden National – En av Sveriges mest kända golfbanor som erbjuder en fantastisk spelupplevelse med otrolig utsikt över vattnet.

  3. Barsebäck Golf & Country Club – En vacker bana belägen i en naturskön miljö med utmärkt faciliteter och service.

  4. Falsterbo Golf Club – En av de äldsta golfklubbarna i Sverige med en vacker bana belägen vid havet.

  5. Österåkers Golfklubb – En av de mest välrenommerade golfklubbarna i Sverige med en utmanande bana och fantastisk service.

Sverige har 448 golfklubbar: ta en titt!

Sverige har många vackra golfbanor som är värda att besöka, men när vi skriver många, så menar vi verkligen många. Nedan är en översikt över alla registrerade golfklubbar riket över.

Imponerande va?

Hur många golfbanor finns det i Sverige

Som du kan se är svaret på “hur många golfklubbar finns det i Sverige?” ett rungande – MÅNGA!

Letar du efter en golfbana att besöka? Kolla in vår artikel som handlar om golfbanor Sverige erbjuder så kan vi garanterade att du hittar någonting i närheten av dig (om du inte bor där det helt enkelt inte går att göra en green (se nordvästra landet mot norska gränsen), då får vi hänvisa till en golfresa istället!