Världsrekord Höjdhopp
Bild: sport247.se

Världsrekord höjdhopp har alltid fascinerat människor. Att se världens bästa höjdhoppare uppnå otroliga höjder i sina hopp är både inspirerande och spännande.

Höjdhoppet har genomgått betydande förändringar under årens lopp, med förbättringar av utrustning och teknik som lett till högre och högre hopp än någonsin förut.

I den här artikeln kommer vi att utforska världsrekord höjdhopp, både det aktuella världsrekordet men också historiska bedrifte i löpande höjdhopp samt det nuvarande världsrekordet i höjdhopp. Som bonus kommer vi också titta på rekordet inom stående höjdhopp, även om det inte längre är en gren.

Världsrekord höjdhopp i alla kategorier

I tabellen nedan presenteras de nuvarande världsrekorden i höjdhopp för både damer och herrar, inklusive utomhus- och inomhusrekorden.

Både Stefka Kostadinova från Bulgarien och Javier Sotomayor från Kuba dominerar rekorden, medan svenskan Kajsa Bergqvist innehar det inomhusvärldsrekordet för damer.

Men vad är världsrekordet i höjdhopp över alla kategorier och grenar? Det är 245cm (2.45 m) och ägs av Javier Sotomayor sedan 1993.

KategoriNamnHöjdÅr
Herrar, utomhusJavier Sotomayor2,45 m1993
Herrar, inomhusJavier Sotomayor2,43m1989
Damer, utomhusStefka Kostadinova2,09 m1987
Damer, inomhusKajsa Bergqvist2,08 m1987
Stående*Ray Ewry1,65 m1900

* Stående höjdhopp är inte längre en olympisk gren fr.o.m 1912

Världsrekord i höjdhopp för herrar

Höghoppstävlingen i friidrott har utvecklats avsevärt genom åren, med förändringar i utrustning och teknik som lett till högre och högre hopp. Det löpande höjdhoppet är den vanligaste typen av höjdhoppstävling i modern friidrott.

I herrar, som för damer, skiljer man på två olika typer av rekord, det vill säga utomhus och inomhus har helt egna rekord.

Skillnaden mellan utomhus- och inomhustävlingar i höjdhopp beror på flera faktorer som kan påverka prestationen och resultaten, såsom: väder, ytor, luftttryck, tak och utrymme. Det kanske låter fånigt, men på den här nivån pratar vi om detaljer som kan göra enorm skillnad.

Herrar | Utomhus

245cm | Javier Sotomayor | 1993

Världsrekordet i höjdhopp är 2,45 meter, satt av Javier Sotomayor från Kuba den 27 juli 1993 i Salamanca.

Sotomayors fantastiska hopp på 245 centimeter vid tävlingen i Salamanca, Spanien, den 27 juli 1993, var en historisk prestation. Ingen annan höjdhoppare i världen hade någonsin hoppat så högt tidigare. Sotomayors hopp var en kombination av teknik, styrka och uthållighet.

Han tog sig an ribban med självförtroende och avancerade smidigt över ribban vid varje höjd. När han till slut klarade 2,45 meter bröt han ut i ett stort leende och kastade sin högra arm upp i luften. Han hade precis satt världsrekordet i höjdhopp.

Herrar | Inomhus

243cm | Javier Sotomayor | 1989

Sotomayors prestationer sträcker sig inte bara till utomhussäsongen. Han har också innehar inomhusvärldsrekordet på 2,43 meter som han uppnådde vid tävlingen i Budapest 1989.

Även detta hopp var en stor prestation och visade att Sotomayor var en höjdhoppare som kunde dominera både utomhus- och inomhussäsongerna.

Läs också: Charles Austins OS rekord i höjdhopp

Världsrekordet i höjdhopp för damer

Världsrekord i höjdhopp för damer har alltid varit en fascinerande del av friidrottshistorien.

I den här sektionen kommer vi att fokusera på två fantastiska kvinnliga höjdhoppare och deras rekord: Stefka Kostadinova och Kajsa Bergqvist.

Vi kommer att dyka djupare in i deras prestationer och hur de förändrade höjdhopp för alltid med sina fantastiska världsrekord.

Damer | Utomhus

209cm | Stefka Kostadinova | 1987

Stefka Kostadinova är en bulgarisk höjdhoppare som satte världsrekordet i höjdhopp för damer utomhus den 30 augusti 1987.

Hon hoppade otroliga 2,09 meter vid VM i Rom, vilket fortfarande står som det nuvarande världsrekordet. Stefka började sin karriär tidigt och gjorde stora framsteg genom åren.

Hennes teknik och talang var oöverträffad, vilket ledde till att hon kunde prestera på toppnivå under en lång tid.

Damer | Inomhus

208cm | Kajsa Bergqvist | 1987

Kajsa Bergqvist

Kajsa Bergqvist, en svensk höjdhoppare, är innehavaren av världsrekordet i höjdhopp för damer inomhus.

Hennes prestation den 4 februari 2006 i Arnstadt, Tyskland, är fortfarande oslagbar. Kajsa hoppade enastående 2,08 meter och överträffade därmed det tidigare rekordet.

Kajsas väg till framgång var lika imponerande som Stefka Kostadinovas. Hon började sin karriär inom friidrott tidigt och utmärkte sig snabbt som en av Sveriges bästa höjdhoppare.

Genom hårt arbete, hängivenhet och en stark vilja att nå sina mål uppnådde hon den fantastiska höjden på 2,08 meter.

Bonus: Stående höjdhopp

Det stående höjdhoppet var en olympisk friidrottstävling som hölls mellan 1900 och 1912. Till skillnad från det konventionella höjdhoppet, som ingår i det nuvarande friidrottsprogrammet, tillåter den stående versionen ingen uppkörning.

Tekniken utförs från en position med båda fötterna tillsammans.

ewry världsrekord höjdhopp
Diagram från 1900 Olympiska Rapporten, sida 399

Världsrekord höjdhopp | stående

165cm | Ray Ewry | 1900

ray ewry
Raw ewry demonstrerar tekniken bakom ett världsrekord i höjdhopp, stående | 1900 | Okänd fotograf

Det stående höjdhoppet kräver en unik kombination av explosiv kraft och precision. De tävlande måste generera tillräckligt med kraft för att driva sin kropp uppåt från en stående position, samtidigt som de behåller en perfekt form för att klara ribban.

En av de mest framgångsrika idrottarna i denna disciplin var Ray Ewry, som vann det stående höjdhoppet (och även det stående längdhoppet) 1900, 1904, 1906 och 1908

Han satte världsrekordet i stående höjdhopp på 1,65 m den 16 juli 1900.

Läsarinformation: så har vi samlat data & källor

För att sammanställa informationen i denna artikel om världsrekord höjdhopp använde vi flera källor. Vi började med att söka efter information på svenska Wikipedia. Där hittade vi grundläggande information om höjdhopp, dess historia och världsrekord.

Vi använde också information från worldathletics.org, den officiella hemsidan för IAAF (International Association of Athletics Federations), som är idrottsförbundet för friidrott runt om i världen. Här hittade vi information om världsrekord och höjdhoppare som har gjort avtryck i friidrottsvärlden.

För att ta reda på mer om höjdhoppsvärldens mest kända tävlingar, som Olympiska spelen och VM i friidrott, besökte vi också olympics.com och friidrott.se. Dessa hemsidor innehåller också information om höjdhoppsrekord och historiska händelser inom höjdhopp.

Världsrekord höjdhopp
Jamie Nieto, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Vi använde också information från den svenska friidrottsförbundet rf.se, där vi hittade information om svenska höjdhoppare och deras prestationer.

Genom att sammanställa informationen från dessa olika källor, kunde vi skapa en översiktlig bild av höjdhoppets historia, dess utveckling och de idrottare som har gjort avtryck i höjdhoppsvärlden.

Fler vanliga frågor & svar om höjdhopp

 • Vad är världsrekordet i höjdhopp för män?

  Det nuvarande världsrekordet i höjdhopp för herrar är enastående 2,45 meter och innehas av kubanen Javier Sotomayor.

  Han satte detta rekord utomhus år 1993 och har fortfarande inte överträffats. Sotomayor innehar även inomhusvärldsrekordet med en imponerande höjd av 2,43 meter.

 • Vad är världsrekordet i höjdhopp för damer?

  För damerna är det Stefka Kostadinova från Bulgarien som innehar världsrekordet i höjdhopp med en höjd av 2,09 meter.

  Kostadinova satte rekordet 1v987 och det står än idag oöverträffat. Svenskan Kajsa Bergqvist innehar det inomhusvärldsrekordet för damer med en höjd av 2,08 meter.

 • Vilka tekniker används i höjdhopp?

  De tre huvudsakliga teknikerna i höjdhopp är dyka, saxa och floppa. Av dessa är floppen, även känd som Fosbury-floppen, den mest använda tekniken i dagens tävlingar.

 • Vad är Fosbury-floppen?

  Fosbury-floppen är en teknik i höjdhopp där hopparen vänder ryggen mot ribban och kastar sig över den i en bågformad rörelse. Den anses ge bättre kraftöverföring och högre hopp än de andra teknikerna.

 • Hur avgörs en tävling i höjdhopp om två eller fler deltagare har samma resultat?

  Om två eller fler tävlande har samma resultat jämförs antalet försök på den sist klarade höjden och antalet rivningar på vägen till sluthöjden. Om det fortfarande är oavgjort kan en skiljehoppning användas för att avgöra vinnaren.