OS vs VM
 

När spänningen byggs upp kring stora atletiska evenemang är det vanligt att undra över skillnaden mellan en världsmästare och en olympisk mästare.

Även om titlarna kan verka likadana är de inte exakt likadana, så vad är det för skillnad på OS och VM? Är det någon av dom “bättre” än den andra?

Korta svaret

  • Vad är det för skillnad på olympiskt rekord och världsrekord?

    Inom idrotter som gymnastik, friidrott och simning finns det två typer av rekord: Olympiska rekord, som bara kan sättas vid de olympiska spelen, och världsrekord, som sätts under ordinarie säsonger. Världsrekord kan sättas eller hållas vid alla erkända tävlingar.

  • Vilket är störst, Olympiska spelen eller världsmästerskapen?

    Det är allmänt känt att Olympiska spelen är större än världsmästerskapen. Olympiska spelen samlar tävlande från hela världen och inkluderar ett brett utbud av sporter, medan världsmästerskapen ofta är specifika för en viss sport eller aktivitet.

Skillnaden på olympiska mästare vs världsmästare

En olympisk mästare är ‘bara’ en olympisk mästare.

Med 33 idrotter som ingår i de olympiska spelen, var och en styrd av sitt eget förbund, kan dessa förbund arrangera sina egna världsmästerskap, där vissa sker vartannat år och andra vart fjärde år, växelvis med de olympiska spelen; det är vid dessa event som världsmästarna utses.

Detta innebär att du kan ha ett VM eller OS rekord som är ‘bättre’ än den ena, men du behåller ändå ditt rekord. 

Ibland kan detta fenomen skapa förvirring. Till exempel verkar många tro att Armand Duplantis har OS-rekordet i stavhopp eftersom han hoppade högre än Thiago Silva under VM; men det spelar ingen roll.

Du måste ta rekordet under VM eller under OS för att det ska bli ett “VM- eller OS rekord”. I det här exemplet betyder det att Armand har ett VM-rekord, och Thiago har ett OS-rekord. Et världsrekord i höjdhopp betyder således att det är just det, ett VM-rekord, och de utesluter alltså inte varandra.

Rekord: Den hårfina gränsen mellan OS och VM

Inom idrotter som gymnastik, friidrott och simning finns det två uppsättningar rekord – det olympiska rekordet, som bara sätts under de olympiska spelen, och världsrekordet, som sätts under deras säsonger.

Vid alla sanktionerade evenemang kan ett världsrekord fastställas eller slås. Men det finns fall där det olympiska rekordet ÄR världsrekordet, eftersom ett nytt rekord sätts under de olympiska spelen.

OS och VM medaljer

Kan man vara både världsrekordhållare och olympisk rekordhållare?

Ja, det är möjligt att hålla ett rekord som är båda, men det måste sättas vid de olympiska spelen. Det finns standarder på plats, till exempel djupet i en simbassäng eller den typ av underlag som används vid vissa tävlingar, som alla måste följa.

Vad är tuffare: Att sätta ett världsrekord eller ett olympiskt rekord?

Även om du har fler möjligheter att sätta ett världsrekord är det värt att nämna att ett olympiskt rekord har sin egen unika prestige, eftersom att vara olympier anses vara toppen av idrotten.

Att vinna de olympiska spelen är den ultimata prestationen för en idrottare. Det anses i många grenar vara mer prestigefyllt än att vinna världsmästerskapen, trots att båda evenemangen samlar de bästa idrottarna från hela världen.

Men är det verkligen så att tävlingsnivån är högre vid de olympiska spelen än vid världsmästerskapen? Studier tyder på att svaret är ja.

Med sin 120-åriga historia är de olympiska spelen verkligen en tävling som inte liknar någon annan. En del av detta beror på dess historia, men också på att de bara äger rum vart fjärde år.

När det gäller friidrott har de olympiska spelen ytterligare en fördel, eftersom världsmästerskapen infördes först 1983 och endast har hållits vartannat år de senaste 25 åren.