Svenskt Rekord Längdhopp Damer
Bild: sport247.se

I denna artikel kommer vi att utforska svenskt rekord i längdhopp damer, som innehas av Erica Johansson med en imponerande längd på 6,99 meter. Vi kommer även att ta en närmare titt på hennes karriär, samt ge en översikt över sporten och dess utveckling i Sverige.

En inblick i Erica Johanssons bakgrund och karriär

Erica Johansson är en före detta svensk friidrottare som är mest känd för sina prestationer inom längdhopp. Hon föddes den 5 februari 1974 och växte upp i Landvetter. Redan som ung var hon en aktiv idrottare och började träna längdhopp i tonåren.

Ericas idrottsliga karriär började ta fart när hon vann guld vid junior-VM i friidrott år 1992. Detta var startskottet för en framgångsrik karriär inom längdhopp. Hon deltog också vid de olympiska spelen i Atlanta 1996 och Sydney 2000, där hon slutade på en sjätte respektive nionde plats.

Under åren som följde mötte Erica flera utmaningar i sin karriär. Skador och motgångar gjorde att hon periodvis hade svårt att nå sin fulla potential. Trots detta lyckades hon prestera på högsta nivå vid flera tillfällen, bland annat när hon vann inomhus-EM år 1998.

Höjdpunkten: Svenskt rekord i längdhopp damer

Höjdpunkten i Ericas karriär kom under sommaren år 2000 när hon slog svenskt rekord i längdhopp för damer vid en tävling i schweiziska Lausanne . Med en hopp på 6,99 meter överträffade hon det tidigare rekordet som hade stått sig i över 20 år, hållet av Christine Schima på 6,92 meter.

Värdsrekord i längdhopp för damer vid Stade Olympique de la Pontais
Sandro Senn, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Denna bedrift var extra imponerande med tanke på att hon hade återhämtat sig från en skadeperiod och att hon hade anpassat sin träning och teknik för att åter komma till toppform. Det var tydligt att hennes hårda arbete och beslutsamhet hade lönat sig när hon nådde denna prestation.

– “Det handlar snarare om att planera och dagligen tänka på vad det är man har bestämt sig för och sedan sakta men säkert ta ett steg i taget. När jag höll på med elitidrott gick exempelvis all min träning ut på att kunna prestera så bra som möjligt i längdhoppsgropen. Allt jag gjorde hade betydelse och påverkade mina resultat. Hur jag tränade, hur jag sov, hur jag återhämtade mig och hur jag åt.skriver hon i en blogg på Aftonbladet

Ericas rekordhopp blev en stor nyhet i Sverige och på den internationella friidrottsscenen. Det bevisade att hon var en av de bästa kvinnliga längdhopparna i världen vid den tiden och gav henne en plats bland de främsta kvinnliga längdhopparna i Europa.

Att slå svenskt rekord i längdhopp för damer var inte bara en personlig triumf för Erica, utan det bidrog också till att öka intresset för längdhopp bland unga idrottare i Sverige. Hennes framgång inspirerade många unga tjejer att börja träna och tävla i grenen, vilket på sikt stärkte svensk friidrott.

Efter att ha satt det nya svenska rekordet i längdhopp för damer fortsatte Erica att konkurrera på högsta nivå, inklusive deltagande i internationella mästerskap. Hennes rekord står fortfarande som en imponerande prestation och utmanar kommande generationer av svenska längdhoppare att sträva efter att nå och överträffa hennes framgångar.

Svenskt Rekord i Längdhopp Damer: Vanliga frågor och svar

  • Vad är svenska rekordet i längdhopp för damer?

    Erica Johansson innehar svenskt rekord i längdhopp på 6.99 meter. Hon tog rekordet år 2000 på en tävling i Lausanne, Schweiz.

  • Hur långt har Erica Johansson hoppat?

    Erica hoppade 6,99 meter (+3,0) under tävlingen i Schweiz

Så fungerar längdhopp: en otrolig utmaning

Längdhopp är en av de äldsta hoppgrenarna i friidrott som fortfarande utövas på tävlingsnivå. I längdhopp tävlar man om vem som kan hoppa längst från en plank eller balk som kallas för ansatsen. Längden på hoppet mäts från ansatsen till den punkt där atletens kropp först nuddar marken efter landningen.

Tekniken i längdhopp har utvecklats genom åren och det finns idag flera olika tekniker som används. Den vanligaste tekniken är den så kallade hangtekniken, där atleten efter ansatsen håller kvar det främre benet och låter det bakre benet skjuta ifrån och framåt. När atleten når höjden av punkten i hoppet, sträcker hen ut benen framför sig och försöker landa så långt fram som möjligt.

En annan teknik som används är Fosbury Flop, som är en mer modern teknik där atleten gör en bakåtvolt över ribban och landar sedan på ryggen på sanden. Denna teknik har gjort det möjligt för längdhoppare att hoppa längre och har blivit den dominerande tekniken vid högre nivåer.

För att bli en framgångsrik längdhoppare krävs det både teknisk skicklighet och fysisk förmåga. Förutom att behärska tekniken måste en längdhoppare ha styrka och explosivitet i benen, samt en hög grad av koordination och balans.

Bedömningen i längdhopp baseras på längden av hoppet och bedöms av en domarpanel. En längdhoppstävling består av flera omgångar där atleterna får flera chanser att visa upp sin förmåga. Bedömningen sker genom att man mäter längden av hoppet från ansatsen till punkten där kroppen först nuddar marken efter landningen.

Svenska rekord i längdhopp för damer: utveckling

Svenskt rekord i längdhopp för damer har utvecklats över tiden och flera duktiga längdhoppare har haft rekordet genom åren. Den första längdhopparen att sätta svenskt rekord var Maud Sundqvist som hoppade 5,92 meter 1964.

Rekordet höjdes sedan av flera andra längdhoppare under 60- och 70-talet, inklusive Berit Berthelsen och Monica Westén.

Erica Johansson sätter ribban, högt!

Under 80- och 90-talet höjdes rekordet ytterligare av flera duktiga längdhoppare, inklusive Agneta Rosenqvist och Susanne Hertzberg. 1996 slog Erica Johansson, då bara 22 år gammal, svenskt rekord med ett hopp på 6,78 meter.

Hon höjde sedan rekordet flera gånger under sin karriär, inklusive 6,99 meter som fortfarande står sig som det gällande svenska rekordet.

Erica Johanssons prestation var en milstolpe i hennes karriär och en bekräftelse på hennes talang och hårda arbete. Hennes prestation ledde till att hon fick internationellt erkännande och hon fortsatte att tävla på hög nivå under flera år

Erica Johansson är idag en ikon inom svensk friidrott och hennes svenska rekord i längdhopp för damer står sig fortfarande som en av de mest imponerande prestationerna inom svensk friidrottshistoria.

När får vi se en ny rekordhållare i dam-längdhopp?

Längdhopp har varit en viktig gren inom friidrott i många år och har fortsatt att utvecklas över tid. Tekniken och träningsmetoderna har förändrats och nya idrottare har dykt upp med nya strategier och tekniker för att förbättra sina prestationer.

En utmaning för längdhoppare i framtiden är att bibehålla höga nivåer av prestationer samtidigt som de undviker skador. Längdhopp kan vara en fysiskt krävande sport och det är viktigt för framtida längdhoppare att ha en välbalanserad träning för att undvika skador och förbättra prestationerna.

Framtidens längdhoppare kommer också att möta nya utmaningar i form av teknologiska förbättringar och förändringar i tävlingsregler. Men trots dessa utmaningar kommer längdhopp fortsätta att vara en spännande sport för utövare och åskådare.

För att nå samma nivå som Erica Johansson krävs det mycket hårt arbete, disciplin och dedikation. Framtidens längdhoppare kommer behöva ha en stark träningsplan som inkluderar både fysisk och mental träning. Det är också viktigt att ha en passion för sporten och att ha en stark vilja att ständigt förbättra sig.

Genom hårt arbete och dedikation kan framtida längdhoppare nå samma nivå som Erica Johansson och fortsätta att bygga på den rika svenska friidrottshistorian.