Tuomas Vitikainen, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Tresteg är en dynamisk tävling som kräver en otrolig atletisk förmåga och precision, vilket gör den till en av de mest utmanande hoppgrenarna inom friidrott.

Men vem har OS rekord i tresteg? Och hur funkar själva trestegs-hoppet?

OS Rekord: Höjdhopp för Herrar & Damer

  • Vem har OS rekord i tresteg för herrar?

    Det nuvarande olympiska rekordet i trippelhopp för herrar innehas av den amerikanska idrottaren Kenny Harrison. Han satte rekordet med ett fantastiskt hopp på 18,09 meter vid de olympiska sommarspelen 1996 i Atlanta, Georgia.

  • Vem har OS rekord i tresteg för damer?

    Den nuvarande olympiska rekordhållaren i damernas trippelhopp är Francoise Mbango Etone från Kamerun. Hon satte rekordet vid de olympiska sommarspelen 2008 med ett språng på 15,39 meter.

Beståndsdelarna för ett olympiskt trestegshopp

tresteg
Richard Giles from Perth, Australia, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons

“Sprinten”: En acceleration till startlinjen”

Springningen nedför startbanan är inget skämt, med hastigheter på 21,25-23,5 miles i timmen. Det är en brinnande start på en intensiv tävling som sätter scenen för vad som komma skall.

“Hoppet”: Ett hopp in i det okända

Det är i hoppfasen som det riktigt roliga börjar. Idrottarna tar sitt första språng och når avstånd som bara är något mindre än ett längdhopp. Det är en otrolig prestation av styrka och koordination, och det är bara början.

“Steget”: En naturkraft

Nästa fas är steget, där idrottaren anstränger sig upp till 22 gånger sin kroppsvikt. Det är därför som sken- och lårbenen hos trippelhoppare blir tjockare och tätare – för att klara av den enorma kraft de utsätts för. Det är ett uthållighetstest och ett avgörande moment i tävlingen.

“Hoppet”: Hoppa till seger

Slutligen är det dags för hoppet. Trippelhoppet är en känslig balans mellan snabbhet, stabilitet och kraft, samtidigt som man har kontakt med marken i bara en till två tiondelar av en sekund. I den här fasen måste idrottaren hoppa så högt som möjligt utan att förlora fart. Det minsta misstag kan innebära en katastrof, vilket gör att tekniken är avgörande.

OS rekord i tresteg för herrar

Kenny Harrison - 18.09 meter

“Att hoppa över motgångar: Kenny Harrisons oförglömliga olympiska rekord i tresteg”

Kenny Harrison var inte den som lät andra diktera sina gränser. Trots att han fick höra att hans längd var en nackdel i trippelhoppet vägrade han att låta det stå i vägen för sina drömmar. Så 1991 blev han världsmästare och visade alla vad han var gjord av.

Men framgången kom inte lätt för Kenny. Strax före de olympiska spelen 1992 drabbades han av en knäskada som gjorde att han inte kunde delta i spelen. Kenny är dock en kämpe, och han gjorde comeback 1996, redo att bevisa sig själv ännu en gång.

De olympiska sommarspelen 1996 i Atlanta var inte utan utmaningar, eftersom bombningen av Centennial Olympic Park sände chockvågor genom hela staden bara timmar innan Kenny skulle tävla.

Men istället för att ge efter för kaoset, tog Kenny sig an uppgiften och hoppade otroliga 18 meter och 9 centimeter – ett rekord som fortfarande står sig än idag, mer än fem olympiska spel senare.

Detta är vad som händer när man säger till Kenny Harrison att han inte kan göra något. Han bevisar att du har fel varje gång.

OS rekord i tresteg för damer

Francoise Mbango Etone - 15.39 meter

“Francoise Mbango Etone: Kvinnornas gyllene underverk i trippelhopp”

Att slå rekord och skriva historia är bara en vanlig dag på kontoret för Francoise Mbango Etone.

Det kamerunska kraftpaketet blev den första kvinnliga trippelhopparen som säkrade en olympisk guldmedalj 2004, och skrev sedan ännu mer historia genom att behålla sin titel 2008 och sätta både olympiskt och afrikanskt rekord med ett häpnadsväckande hopp på 15,39 meter.

Men det är inte allt. 

Mbango Etone tog ett treårigt uppehåll från sporten för att få sitt första barn, för att sedan återvända till den olympiska scenen och triumfera över sex andra tävlande som hoppade längre än 15 meter för första gången någonsin i ett olympiskt spel

Med sin grace, styrka och beslutsamhet inspirerar Mbango Etone oss alla att sträcka oss efter stjärnorna, oavsett oddsen

Och när hon fick frågan om sin otroliga prestation sa hon helt enkelt: “Jag blev överraskad men jag var inte rädd”.

Så låt oss höja ett glas för Francoise Mbango Etone, kvinnornas riktiga Wonder Woman i trippelhopp.