OS rekord stavhopp
 

Har du någonsin drömt om att flyga? Stavhoppningen inom friidrott är ganska nära, eftersom den ger idrottare möjlighet att flyga till nya höjder och tänja på sina gränser.

Men hur svårt är det egentligen? Och vem har OS rekord i stavhopp?

OS Rekord: Stavhopp för Herrar & Damer

 • Vem har OS rekord i stavhopp för herrar?

  Thiago Braz Da Silva från Brasilien innehar för närvarande det olympiska rekordet i stavhopp med en höjd på 6,03 meter, vilket han uppnådde vid de olympiska sommarspelen 2016 i Rio de Janeiro.

 • Vem har OS rekord i stavhopp för damer?

  Det olympiska rekordet i damernas stavhopp innehas av Yelena Isinbayeva med en höjd på 5,05 meter. Rekorder tog hon år 2008 under sommar-OS i Beijing.

 • Vad är OS rekordet i stavhopp?

  OS rekordet i stavhopp är 6,03 meter, och sattes av Thiago Braz Da Silva från Brasilien år 2016. (källa)

 • Jag trodde Armand Duplantis hade rekordet?

  Armand duplantis har vunnit OS-guld i stavhopp, och han har också satt ett nytt världsrekord på 6.18 meter.

  Han har däremot inte tagit det rekordet under OS, så rent tekniskt är tillhör OS rekordet i stavhopp forfarande Thiago.

Tänk dig att försöka klättra uppför en balkong på andra våningen utan hjälp av en stege. Det är den utmaning som stavhoppare ställs inför varje gång de tar steget ut på banan.

Det är en bedrift som kräver en kombination av snabbhet, teknisk skicklighet, gymnastisk elegans och enorm styrka i överkroppen. Och låt oss inte glömma det mod som krävs för att möta faran och försöka flyga.

En närmare titt på stegen i stavhopp

De börjar med en flexibel 3 – 5 meter lång stav, backar upp ungefär 18 steg och sprintar sedan i full fart mot ribban – samtidigt som de försöker ta sig så högt upp som möjligt utan att slå ner den.

 1. Sprinten: Att bygga upp fart för start.
  När idrottaren sprintar nerför banan är målet att nå maximal hastighet samtidigt som han eller hon hittar den perfekta positionen för start.
 2. Plantan: Att omvandla rörelseenergi till vertikal höjd.
  Plantan handlar om att omvandla rörelseenergi från sprinten till energi från stolpen, vilket ger idrottaren en ökning av den vertikala höjden.
 3. Lyft: Att flyga i luften.
  Det är här som magin sker. Idrottaren lämnar marken, svänger upp kroppen och rotar med armarna för att dra sig i en U-form med fötterna ovanför huvudet.
 4. Flygning och landning: Flygning och nedstigning med elegans.
  Med hjälp av stångens rekyl trycker idrottaren med armarna för att skjuta sig över stången. När de faller tillbaka till jorden måste de se till att de landar på mattan utan att träffa stången.

Varje idrottare får tre försök att klara en höjd, och tre misslyckanden eliminerar dem från tävlingen. Om en stav går sönder betraktas det som ett utrustningsfel och idrottaren får försöka igen.

Stavhopp är en adrenalinfylld tävling av typen hoppgren, som kräver en speciell typ av idrottare för att bemästra. För dem som vågar försöka är belöningen spänningen av att flyga och tillfredsställelsen av att ha tänjt på sina gränser.

Rekord i stavhopp för män

Thiago Braz Da Silva - 6.03 Meter

Alla vet att det kan vara en stor fördel att ha hemmapubliken på sin sida inom idrotten, men Thiago Braz da Silva tog det till en helt ny nivå under OS i Rio 2016.

OS Rekord stavhopp
Rede do Esporte, CC BY 3.0 BR <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/br/deed.en>, via Wikimedia Commons

När regnet öste ner och stavhoppstävlingen försenades förberedde sig Thiago för sitt andra försök på en häpnadsväckande höjd av 6,03 meter – hela 10 cm högre än allt han någonsin klarat tidigare.

När han ställdes mot den regerande olympiska mästaren Renaud Lavillenie, som hade presterat felfritt på lägre höjder, var oddsen mot Thiago.

Men hemstadspubliken hade andra planer. När de vrålade uppmuntran höjde sig Thiago över ribban, trotsade oddsen och skrev historia som ny olympisk rekordhållare. Rysningar!

Från underdog till olympisk hjälte: Thiago Braz da Silvas otroliga resa

Thiago Braz da Silva var aldrig favorit i stavhoppstävlingen vid OS i Rio 2016. Trots att Thiago aldrig hade vunnit ett Diamond League Meet eller en medalj vid världsmästerskapen hade han något ännu starkare – stödet från publiken i sin hemstad.

När regnet försenade tävlingen och Thiago stod inför den höga uppgiften att klara en stång som var 10 cm högre än allt han någonsin gjort tidigare, verkade det som om oddsen var emot honom.

Men när stadion skakade av jubel höjde sig Thiago över ribban och befäste sin plats i OS-historien som rekordbrytare och nationalhjälte.

Rekord i stavhopp för kvinnor

Yelena Isinbayeva - 5.05 Meter

Det finns en anledning till att vissa idrottare är favoriter till att vinna en tävling – de är helt enkelt bäst. År 2008 var Jelena Isinbajeva storfavorit att ta hem guldet i damernas stavhopp.

Och, jösses, hon levererade verkligen!

OS Rekord stavhopp
Eckhard Pecher, CC BY-SA 2.5 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5>, via Wikimedia Commons

När den amerikanska hopparen Jennifer Stuczynski klarade 4,80 meter, tog Yelena sig an uppgiften och satte ett nytt världsrekord med ett fantastiskt hopp på 5,05 meter.

Men det var bara toppen av isberget för det ryska kraftpaketet, som redan hade slagit världsrekordet 16 gånger före spelen 2008.

En klass för sig: OS Rekord stavhopp utan konkurrens

Trots avsaknaden av verklig konkurrens i hennes tävlingsgren förlorade Yelena aldrig sin spetskompetens. Hon behandlade varje tävling som en kamp mot sig själv och tänjde ständigt på gränserna och trotsade oddsen. Hennes hårda arbete och beslutsamhet lönade sig.

Hon vann två olympiska guldmedaljer, sju världsmästerskap och slog världsrekordet totalt 30 gånger. Snacka om en sann mästare!