OS rekord hojdhopp
 

Höjdhoppare är en idrottsgrupp som inte liknar någon annan. Med sin blixtsnabba snabbhet, explosiva kraft och elegans svävar de över ribba efter ribba i en strävan efter högre höjder.

Men vad krävs egentligen för att slå ett OS rekord i höjdhopp?

OS Rekord: Höjdhopp för Herrar & Damer

  • Vem har OS rekord i höjdhopp för herrar?

    Charles Austin har OS-rekord i höjdhopp med otroliga 2.39 meter. Han tog rekordet i Atlanta 1996 och har lyckats ha kvar det i snart 30 år.

  • Vem har OS rekord i höjdhopp för damer?

    Yelena Slesarenko innehar OS rekord i höjdhopp med sina otroliga 2.06 meter. Hon satte rekordet så sent som 2004, och ännu har ingen lyckats ta tillbaka det.

Har du någonsin försökt hoppa över ett föremål som är nästan 2 gånger högre än du själv?

Föreställ dig nu att du gör det med finess, snabbhet och elegans, samtidigt som du förlitar dig på en enda fot för att driva dig framåt.

Det är höjdhopp i ett nötskal.

Men det handlar inte bara om fysisk förmåga. För att slå ett världsrekord eller olympiskt rekord i höjdhopp behöver du en kombination av mental styrka, teknik och många års träning. Dessa idrottare tänjer på sina gränser, både fysiskt och mentalt, i jakten på högre och högre hopp.

Höghoppningens utveckling: En resa av ständig förbättring

Under årens lopp har tekniken i höjdhopp förändrats mer än någon annan friidrottsgren.

Från fötterna först till huvudet först, med ansiktet nedåt till med ansiktet uppåt – hoppare har prövat allt i sin jakt på det perfekta hoppet.

Sedan kom “Fosbury Flop“, en teknik där hopparen leder med huvudet och flyger mot himlen med ögonen riktade uppåt, som ett uppochnedvänt flygplan.

Denna vågade rörelse kräver att idrottaren känner sig bekväm med att falla baklänges från en höjd som liknar din kylskåpshöjd.

De komplicerade detaljerna i teknik och tävling i höjdhopps OS

Höjdhopp är en disciplin som kräver precision, snabbhet och behärskning av tekniken.

När atleten närmar sig ribban måste han eller hon navigera på en böjd bana och luta sig inåt som en racerbil på en banad bana. Varje steg måste utföras felfritt för att uppnå optimal hastighet och startvinkel.

Det är mycket som står på spel och ett enda felsteg kan innebära en katastrof.

Vill du läsa om fler OS rekord? Vi tror du kommer tycka om den här artikeln som handlar om OS rekord i längdhopp.

Det som skiljer höjdhoppseliten från de övriga

Mental styrka kan vara ännu viktigare än fysisk talang i höjdhopp, eftersom dessa idrottare måste övervinna sina rädslor och tänja på sina gränser varje gång de närmar sig ribban.

Men med år av träning och en vilja att lyckas har de bästa höjdhopparna allt.

Så nästa gång du tittar på en höjdhoppstävling, kom ihåg den mentala och fysiska styrka som krävs för att sväva över ribban, slå rekord och nå nya höjder.

Där missar betyder ära: kampen bakom varje OS rekord i höjdhopp

I en höjdhoppstävling räknas varje miss.

Tävlande elimineras efter tre misslyckade försök på en viss höjd

Tävlingen fortsätter tills endast en idrottare återstår, som har misslyckats minst.

Det är här som den sanna äran ligger – i en disciplin där framgång definieras av hur väl du studsar tillbaka från misslyckanden.

OS rekord i höjdhopp för herrar

Charles Austin - 2.39 meter

“Att hoppa till ära: Charles Austins otroliga rekord i höjdhopp”

Charles Austins resa till att bli olympisk mästare och sätta ett nytt rekord i höjdhopp för män är en resa som präglas av beslutsamhet och uthållighet

Bara ett år före de olympiska spelen 1996 i Atlanta betraktades Charles inte ens som en av världens tio bästa hoppare i någon hoppsport i friidrotten.

Han lät dock inte motgångar hålla honom nere och kom tillbaka starkare än någonsin, trotsade alla odds och satte ett nytt rekord på 2,39 meter (7 fot, 10 tum) i Olympiska Spelen Atlanta, 1996.

Hans otroliga bedrift säkrade inte bara guldmedaljen, utan gjorde honom också till den sista medlemmen i Team USA att vinna tävlingen.

Charles tillskriver sin framgång sitt orubbliga självförtroende, kärleken och stödet från sin ensamstående mamma som uppfostrade tio barn och energin från en publik i hemstaden som hejade på honom.

Det är ett bevis på kraften i att aldrig ge upp och drivkraften att vända utmaningar till triumfer.

Läs också om världsrekordet i höjdhopp (det skiljer sig rätt mycket från OS!)

OS rekord i höjdhopp för damer

Yelena Slesarenko - 2.06 meter

“Slå rekord, skapa historia: Yelena Slesarenko vid de olympiska spelen 2004”

Yelena Slesarenko anlände till de olympiska sommarspelen 2004 i Aten med en bravur, efter att ha vunnit världsmästerskapet. Världen var ivrig att se vad den talangfulla ryska höjdhopparen hade i beredskap.

Och hon gjorde ingen besviken.

Men Slesarenko var inte nöjd med bara ett rekord

Hon försökte klara en ännu högre ribba på 2,10 meter och pressade sig själv till gränsen

Även om hon inte lyckades, lämnade hennes obevekliga beslutsamhet ett bestående intryck på både fans och tävlande.