Maja Nilsson Höjdhopp
 

Maja Helena Nilsson, född 8 december 1999 i Motala, är en svensk friidrottare som tävlar i höjdhopp. Med en imponerande karriär bakom sig, har hon tagit sig upp till den högsta (bokstavligen) nivån inom sin gren.

Tar Maja Nilsson höjdhopp-guld 2023?

Personlig information
Förening/klubb:Örgryte IS
Födelseort:Motala
Född:1999-12-08
Sport:Friidrott
Gren:Höjdhopp
Instagram:https://www.instagram.com/majjaanilssonn/
Meriter
Antal guld:4
Antal silver:2
Antal brons:2
Personbästa:1,96 m (höjdhopp)

En framgångsrik ungdomskarriär

Maja Nilsson inledde sin karriär med att ta silver i höjdhopp vid European Youth Olympic Festival (EYOF) 2015 i Tbilisi, med ett hopp på 1,80 meter. Året därpå vann hon U17-EM i friidrott 2016, återigen i Tbilisi, med ett hopp på 1,82 meter.

Därefter fortsatte hon att ta mer internationell erfarenhet vid U20-VM i Tammerfors 2018 och vid U23-EM i friidrott i Gävle 2019. Hon vann även en silvermedalj i U23-EM 2021.

Vid Inomhus-SM februari 2022 vid så vann Maja Nilsson sitt andra raka guld i höjdhopp då hon hoppade 1,88 meter.

Och minst lika framgångsrik seniorkarriär

År 2021 blev Nilsson svensk höjdhoppsmästare inomhus och senare på lag-SM samma år hoppade hon 1,96 meter och kvalificerade sig till OS i Tokyo.

Hon tog sig vidare till höjdhoppsfinalen i OS genom att klara 1,95 m i kvalet. I höjdhoppsfinalen i OS slutade hon på 13:e plats efter att ha rivit ut sig på 1,89 m.

Året efter, i februari 2022 vid inomhus-SM, tog Nilsson sitt andra raka guld i höjdhopp med ett hopp på 1,88 meter.

Maja Nilsson missar finalen i höjdhopp

Trots sina framgångar på höjdhoppstävlingar under åren, var det ingen glädjens dag för Maja Nilsson när hon missade VM-finalen i Eugene 2022

Så här skriver Maja på instagram:

Vintern/våren 2018 drabbades jag av en fotskada. Läkare och fysio förklarade då att jag fått en stressreaktion i foten. 1,5 år och enormt mycket fotstyrka senare kommer smärtan i foten tillbaka.

En stor del av säsongen i somras tävlade jag med en ond fot, där tejpning och Ipren var nödvändigt för att jag skulle klara av att hoppa. Läkaren jag träffade under sommaren förklarade i princip att Ipren och tejp skulle bli min nya tävlingsrutin. Jag och min tränare valde att inte acceptera det faktumet, gick vidare och träffade en ny läkare. I onsdags opererades en bentagg i min fot bort, samt en sprucken sena syddes ihop. Nu hoppas jag på absolut bästa läkningsprocess, bra rehab och att jag så snart som möjligt ska kunna göra det jag gillar bäst, hoppa höjdhopp, utan smärta.” [källa]

Efter en knäoperation var det svårt att komma tillbaka till formen som tog henne till OS-finalen föregående år.

Trots att hon var hoppfull om att ta sig till finalen genom att lufta 1,90 i sitt tredje och sista försök på höjden, rev hon ut sig på 1,93 m och missade därmed chansen att tävla i finalen.

En framtida superstjärna

Maja Nilsson har visat sig vara en stjärna i görningen sedan sin ungdomskarriär. Hon har tagit flera medaljer vid internationella tävlingar och har vunnit höjdhoppsmästerskapen både inomhus och utomhus.

Hennes imponerande prestationer har gett henne erkännande både nationellt och internationellt.

Med hennes talang och passion för höjdhopp, är det säkert att hon kommer att fortsätta att sträva efter mer guldregn i framtiden. Vem vet, en dag kanske hon tar ett nytt världsrekord i höjdhopp?

Vanliga frågor och svar om Maja Nilsson, Höjdhopp

 • Hur lång är Maja Nilsson höjdhoppare?

  Höjdhopparen Maja Nilsson är 172cm lång.

 • Var kommer Maja Nilsson från?

  Maja är från Motala

 • Vad har hon för rekord / personbästa?

  Som högst har hon hoppat 196 cm

 • Vad har hon haft för skador?

  Hon har haft en stressreaktion i foten som har gjort att hon har missat många tävlingar senaste åren.