Alla hoppgrenar i friidrott
 

Lista: alla 4 hoppgrenar i friidrott

Friidrott har en mängd olika hoppgrenar som alla erbjuder sina egna unika utmaningar och spänningar.

Det finns något för alla typer av hoppentusiaster, från de horisontella hoppen i längdhopp och tresteg till de vertikala underverken i höjdhopp och stavhopp.

I den här artikeln går vi igenom alla hoppgrenar i friidrott.

Längdhopp

Längdhopp är en av de mest spännande tävlingarna inom friidrott, då idrottarna springer nerför en bana och kastar sig så långt som möjligt ner i en sandlåda.

langdhopp
The U.S. Army, Public domain, via Wikimedia Commons

Avståndet från startbrädan till närmaste intryck i sanden mäts för att avgöra vem som vinner.

I längdhopp kan ett litet felsteg kosta en idrottare hela prestationen. Om de kliver utanför startbrädan diskvalificeras hoppet. Trots detta ger de tävlande fortfarande allt i hopp om att ta sig till den sista rundan.

De flesta mästerskapstävlingar i längdhopp består av sex försök per idrottare, där de som inte klarar sig uttagningen elimineras efter tre hopp.

Om det blir oavgjort vinner den idrottare som har den näst bästa distansen. Formatet börjar vanligtvis med ett kvalifikationspass, följt av en slutlig uppvisning.

Långhoppning är ett test av en idrottsutövares allmänna atletiska förmåga, eftersom det kräver en kombination av snabbhet, explosiv kraft, styrka och smidighet.

Det är en tävling med höga insatser som kräver det bästa av sina konkurrenter, vilket gör det till ett riktigt spännande spektakel att titta på.

Många vet inte vem som har vunnit OS Rekord i längdhopp – kan du gissa vem?

Stavhopp

Stavhopp är en tävling på fältet som kräver en kombination av snabbhet, kraft, styrka, smidighet och gymnastiska färdigheter.

Stavhopp
Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Det är ett av de två vertikala hoppen inom idrotten (det andra är höjdhopp), och det får garanterat ditt hjärta att rusa.

I stavhopp sprintar idrottarna nedför en bana och använder en stav (vanligtvis tillverkad av kolfiber eller glasfiber) för att hoppa över en 4,5 meter lång horisontell stång.

Målet är att klara den högsta möjliga höjden utan att stöta omkull stången. Varje tävlande får tre försök per höjd, men de kan välja att hoppa till en högre höjd om de inte klarar den aktuella höjden. Om en tävlande misslyckas tre gånger i rad på samma höjd åker han eller hon ut ur tävlingen.

Om det blir lika många misslyckanden bestäms vinnaren av antalet misslyckanden på den höjden, följt av det totala antalet misslyckanden under hela tävlingen.

Om de tävlande fortfarande står lika hålls ett omhopp, där stången sänks och höjs tills en av idrottarna lyckas på en viss höjd.

Vid större mästerskap börjar stavhoppstävlingen vanligtvis med en kvalifikationsomgång, följt av en final. Så om du gillar idrottstävlingar med höga insatser är stavhopp något för dig!

Visste du att många tror att Duplantis har OS-rekord i stavhopp. Men det stämmer inte!

Höjdhopp

Höjdhopp, en av de mest elektrifierande tävlingarna, är ett test av rå atletisk förmåga och elegans. I denna tävling försöker deltagarna ta sig över en fyra meter lång horisontell stång genom att hoppa över den med bara en fot.

Hojdhopp
SD Dirk, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Målet är att nå den största höjden utan att stöta omkull stången. Efter att ha lyft landar idrottarna på en dämpad matta, redo för nästa försök.

Varje tävlande får tre försök per höjd, med möjlighet att gå vidare till en högre höjd även om de inte har klarat den aktuella höjden. Tre misslyckanden i rad på samma höjd leder dock till att man elimineras från tävlingen.

När tävlande är lika på samma höjd avgörs vinnaren av antalet misslyckanden på den höjden. Om det fortfarande råder oavgjort får den tävlande med minst antal misslyckanden under hela tävlingen vinna.

Vid oavgjort resultat sker en omhoppning med start på nästa större höjd. Varje hoppare får ett försök och ribban justeras tills en vinnare utses.

Höghoppstävlingen vid stora mästerskap, som VM och OS, omfattar vanligtvis en typ av kvalifikationstävling som följs av en final.

Tävlingen kräver en perfekt blandning av snabbhet, kraft, smidighet och teknik. Med varje hopp höjs ribban och trycket ökar, vilket gör det till en nervpirrande men spännande upplevelse för både idrottare och åskådare.

I Sverige har vi många duktiga höjdhoppare, som Maja Nilsson, Stefan Holm, Kajsa Bergqvist och många fler som har satt oss på kartan.

Det nuvarande OS rekordet i höjdhopp har varit samma i över 30 år – hur är det möjligt?

Tresteg

Som en stor friidrottsentusiast så kan jag lätt säga att tresteg är en av de mest intressanta och spännande grenarna att titta på. Det ser så otroligt overkligt ut när de studsar fram på banan.

Det är en av de två horisontella hopptävlingarna i friidrott och det är ett test av en idrottares snabbhet, kraft, styrka och flexibilitet.

tresteg
Isiwal/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

I längdhoppet börjar deltagarna med en sprint nerför banan och tar sedan avstamp från en träbräda, landar med en fot, hoppar på samma fot och trampar på den motsatta foten innan de hoppar ner i en sandlåda.

Avståndet från brädans kant till närmaste intryck i sanden mäts sedan. Om en idrottsman kliver utanför brädan diskvalificeras hoppet.

Vid de flesta mästerskapstävlingar får varje tävlande sex hopp, och ordningen i fältet bestäms av det hoppade avståndet. Om två eller flera idrottare är lika, förklaras den som har den näst bästa distansen som vinnare.

Formatet består vanligen av ett kvalificeringspass följt av en final, där de bästa av de bästa tävlar om titeln.

Tresteg är inget för de svaga. Det kräver snabbhet, kraft, styrka och flexibilitet, vilket gör det till en av de mest fysiskt krävande tävlingarna inom friidrott.

Men för dem som har vad som krävs är det en chans att sväva till ära och lämna sitt märke i sanden.

Ett .. två .. TRE! Sen sätter Kenny Harrison OS rekord i tresteg