Friidrott

Senaste artiklarna om Friidrott

Friidrott är en sport som omfattar många olika grenar och tävlingar som vanligtvis utförs på en “track” eller i en arenamiljö. Här är några av de vanligaste grenarna inom friidrott:

  1. Löpning: detta inkluderar korta sprinter, medeldistans och långdistanslopp.
  2. Hoppgrenar: inkluderar höjdhopp, stavhopp, längdhopp och tresteg.
  3. Kast: inkluderar diskus, spjut och kulstötning.

Friidrottens historia sträcker sig tillbaka till de antika olympiska spelen i Grekland, där tävlingar i löpning och hoppgrenar var en viktig del av spelen. Under medeltiden fortsatte vissa av dessa traditioner, men det var inte förrän på 1800-talet som sporten organiserades och standardiserades.

År 1896 hölls de första moderna olympiska spelen i Aten, Grekland, och friidrott var en av de ursprungliga sporterna på programmet. Sedan dess har sporten växt i popularitet och har blivit en av de mest omtyckta sporterna i världen.

Idag finns det många olika tävlingar och mästerskap inom friidrott, inklusive olympiska spel, världsmästerskap och europeiska mästerskap. Friidrott är en sport som kräver en hög grad av fysisk träning och disciplin, men det är också en spännande och underhållande sport att titta på och delta i.

Här kan du även läsa om data, kuriosa och rekord, som till exempel det svenska dam rekordet för längdhopp eller allt om Maja Nilsson, höjdhoppare och världsstjärna!