VM kval sverige
 

Efter en svår och utmanande kvalificeringsperiod hade det svenska landslaget misslyckats med att säkra en plats i fotbolls VM 2022 i Qatar.

Trots en imponerande start på kvalet och starka prestationer mot toppnationer som Spanien och Grekland, kunde inte Sverige lyckas hålla uppe farten och missade chansen att representera landet i en av världens största idrottsevenemang.

I denna artikel kommer vi att utforska vad som gjorde ett VM kval svårt för Sverige och vad framtiden kan hålla för det svenska landslaget. Vi kommer att undersöka faktorer som skador, taktik och motståndarens kvalitet som alla kan ha bidragit till resultaten.

Men framför allt kommer vi att reflektera över den stolthet och passion som det svenska landslaget visade under hela kvalet, och hur detta kan leda till en starkare och mer motiverad grupp inför framtida turneringar. 

Men en sak är säker; detta är ett VM kval Sverige aldrig glömmer.

Sveriges kval VM 2022 - en återberättelse

Vill du läsa mer om historiska världsmästerskap i fotboll? Läs till exempel om vem gjorde mest mål i VM1994

Sverige gick in i VM-kvalet som en av de starkare lagen i sin grupp B, där man mötte Spanien, Grekland, Georgien och Kosovo. Laget hade förhoppningar om åtminstone en playoffplats då man placerade sig bra på den slutliga Nations League-rankingen

Laget presterade bra och lyckades vinna fem av sina åtta matcher, vilket gav dem totalt 15 poäng och en andraplats i gruppen.

Efter att ha avslutat kvalet på en andra plats i gruppen så gick Sverige vidare till playoffen. Man lottades mot Tjeckien och tilldelades hemmaplansfördel i matchen som ägde rum på Friends Arena.

Sverige VM kval
Required attribution text: Andreas Nilsson/bilderna.it, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Robin Quaison blev matchhjälte och sköt Sverige vidare i kvalet.

Ryssland och Polen stod på andra sidan kvalträdet, men på grund av Rysslands militära insatser i Ukraina så stängde FIFA av Ryssland från VM-playoffet.

Polen vann mot Sverige i playoff-finalen och tog därmed den sista direktkvalificeringsplatsen.

Alla Sveriges VM-kval matcher 2021/2022

Sverige kämpade sig igenom kvalet för VM 2023 med stor entusiasm och mod. Under dessa matcher mötte de tuffa motståndare från hela världen och stod inför utmaningar som testade deras färdigheter och uthållighet.

Nu är det dags att ta en närmare titt på varje match, analysera spelarnas prestationer och utvärdera det svenska lagets insats som helhet. Låt oss dyka in i en mer djupgående analys av Sveriges kvalspel för VM 2023.

Sverige Grekland | VM kval

2-0 Sverige | Friends Arena

Sverige tog en viktig 2-0-seger mot Grekland på Friends Arena i Solna, efter att ha förlorat med 2-1 mot Grekland i Aten tidigare i VM-kvalet.

Sveriges landslagstränare Janne Andersson avslöjade sin startuppställning en dag före matchen

Kapten Victor Nilsson Lindelöf återvände till planen efter att ha blivit pappa och Robin Quaison ersatte avstängde Dejan Kulusevski bredvid Alexander Isak i anfallet.

Grekland fick nästan en bra start, men ett mål av Giorgos Masouras dömdes bort för offside

Trots flera chanser lyckades Grekland inte omvandla dem till mål, och Sverige lyckades göra två mål i den andra halvleken, vilket gav oss en stark position i VM-kvalet.

Sverige Kosovo | VM kval

3-0 Sverige | Friends Arena

Sverige vann med 3-0 mot Kosovo i en viktig VM-kvalmatch på Friends Arena. Alexander Isak slog till med ett spektakulärt mål och Robin Quaison utökade till 3-0. Emil Forsberg satte in det första målet genom en straffspark.

Matchen var den andra i VM-kvalet efter att Sverige förlorade mot Grekland i september. Sverige var utan Victor Nilsson Lindelöf, men de hade mycket bollinnehav och skapade flera farliga situationer. Efter en frispark och en VAR-granskning fick Sverige straffspark som resulterade i det första målet. Sverige höll tätt bakåt och Kosovo fick sitt enda mål bortdömt för offside.

Dejan Kulusevski testade flera gånger, men det var Alexander Isak som slog till med ett fantastiskt mål i den 62:a minuten, vilket blev hans åttonde landslagsmål. Robin Quaison kom in på planen och utökade poängen till 3-0 i den 79:e minuten. Kulusevski fick en varning i den andra halvleken och missar det kommande mötet med Grekland.

Isak beskrev målet som det snyggaste i hans karriär. Sverige har nu tre poäng efter två matcher i VM-kvalet och har ett positivt målskillnad. De nästa möter Georgien och Grekland i mars.

Sverige Georgien | VM kval

2-0 Georgien | Batumi-Stadion

Sveriges landslag spelade mot Georgien på torsdagskvällen i VM-kvalet, men tyvärr slutade det med en mardröm. Man förlorade med 2-0 och detta innebar att man blev tvungen att vinna mot Spanien för att kvalificera sig till Qatar nästa år

Blågult kämpade under hela matchen och Zlatan Ibrahimovic kommenterade: “Jag är väldigt besviken” efter matchen.

Sverige var favoritlag till seger, men i matchens första halvlek missade båda lagen flera målchanser. Sverige dominerade bollinnehavet men kunde inte hitta nätet

Ibrahimovic, som startade matchen, missade flera målchanser, bland annat tre chanser på huvudet. Samtidigt hade georgierna bara en målchans i den första halvleken, men det var en miss.

I början av andra halvlek hade Sverige två chanser på frisparkar, men Emil Forsberg träffade målvakten och Ibrahimovics skott gick över stolpen. Forsberg gjorde en utmärkt cross i boxen och hittade Claesson, men även hans skott misslyckades.

Samtidigt gjorde Georgiens Chvitja Kvaratschelia en utmärkt match, skapade ett farligt spel och stod för segermålet för sitt lag.

Sveriges tränare Janne Andersson uttryckte sin besvikelse efter matchen och sa till C More att: “Vi är väldigt besvikna, men vi har fortfarande en match kvar och vi måste prestera bra för att kvalificera oss till VM”.

Sverige Spanien | VM kval

1-0 Spanien | Estadio La Cartuja de Sevilla

Matchen spelades i Sevilla i Spanien och slutade 1-0 till Spanien. Spanien har aldrig förlorat en VM-kvalmatch på hemmaplan, och det gjorde de inte igår heller. Sverige måste nu spela flera matcher för att kvalificera sig till VM.

Stolt trots förlusten

Förbundskapten Janne Andersson är besviken över förlusten, men samtidigt stolt över att Sverige spelade så bra mot Spanien på bortaplan.

Han säger till Radiosporten att “det är en tung förlust, ser vi på matchen som helhet så genomförde vi den på ett jättebra sätt, så att… Som helhet gör spelarna det jättebra, vi står upp mot en världsnation på bortaplan och… Det är en tung förlust såklart.”

Spanien vann gruppen Spanien vann gruppen och är klara för VM. Sverige kom tvåa i gruppen och måste spela Play-off-matcher för att kunna gå vidare.

Det var tolv lag som slåss om tre platser i VM, och den 26 november blev det lottning om play-off matcherna, där vi drog Polen.

Godnatt, Spanien!

Matchen i Sevilla var en tuff match, men det var ändå en positiv insats från Sveriges sida. Under matchen kunde man höra Radiosportens kommentator säga “Godnatt!… Godnatt!… Hejdå! Adieu!… Nej!…Nej!” när Sverige kämpade för att göra ett mål.

Tyvärr var det Spanien som lyckades göra det enda målet i matchen och därmed vinna.

Sverige Tjeckien | VM kval

1-0 Sverige | Friends Arena

Sverige har tagit sig till playoff-final mot Polen efter en nagelbitande match mot Tjeckien. Matchen spelades på Friends Arena och Sverige var tvunget att vinna matchen för att kvalificera sig till slutspelsfinalen.

Matchen började med mycket bollinnehav från Sverige och de hade några bra offensiva försök.

De lyckades skapa bra chanser, men Emil Forsberg och Alexander Isak missade båda målet. Tjeckien kom in i matchen och fick ett mål bortdömt i den elfte minuten efter en VAR-granskning.

En sista chans för Tjeckien

De hade ytterligare en chans i den 27:e minuten, men Joakim Nilsson rensade undan bollen.

Under den andra halvleken skadades Dejan Kulusevski efter att ha krockat med David Zima. Trots att han fick behandling lyckades han fortsätta spela. Vänsterbacken Martin Olsson fick dock bytas ut på grund av skada och Pierre Bengtsson ersatte honom.

I matchens sista tio minuter var Sverige nära att göra mål när Mattias Svanberg styrde bollen mot mål efter en hörna men blev stoppad av Tomas Vaclik.

Matchen slutade mållös och matchen gick till förlängning.

De första 15 minuterna var händelselösa, men i den andra kvarten gjorde Robin Quaison matchens enda mål. I den 98:e minuten passade Jesper Karlström bollen till Quaison, som sedan spelade en en tvåa med Alexander Isak innan han sköt in bollen i nättaket.

Matchen spelades under samma period som Ryssland invaderade ukraina. Innan matchen citerar Janne Tage Danielsson:

Det är en skyldighet att hålla glädjen levande. Det kan vara tungt, men man måste försöka.”

Sverige Polen | VM kval - dödsstöten för våra VM-drömmar 2022

2-0 Polen | Stadion Śląski

Sverige sumpade sitt VM kval 2022 i Qatar efter att Polen vann playoff-finalen med 2-0.

Jesper Karlström stod för straffen som ledde till att Robert Lewandowski gjorde Polens första mål, något som han har fått mycket kritik för.

Emil Forsberg var nära att göra mål för Sverige, men den polske mittfältaren Piotr Zieliński gjorde det andra målet i den 73:e minuten och utnyttjade ett misstag av Marcus Danielson, som hade en misslyckad mottagning av bollen, vilket gjorde att Zieliński enkelt kunde göra mål

I och med segern kvalificerar sig Polen till VM, och Sverige får vänta på en ny chans att få vara med i turneringen.

Tidigt i matchen verkade Sverige lovande, med två skott på mål under de första minuterna. Karlströms misstag när han tacklade Grzegorz Krychowiak resulterade dock i en straff som Lewandowski framgångsrikt omvandlade.

Trots att Sverige kontrollerade matchen lyckades man inte hitta nätet, och Polens kraftfulla lag visade sig vara utmanande att slå.

Forsberg uttryckte besvikelse efter matchen och berömde Polens fantastiska lag med exceptionella spelare. Även om Sverige gjorde sitt bästa gick segern till Polen. Danielson var självkritisk och klandrade sig själv för att han inte tog rätt beslut när han rensade bollen som i slutändan ledde till Polens andra mål.

Matchen slutade med att Polen kvalificerade sig till VM och att Sverige inte lyckades säkra en plats i tävlingen.

Sveriges tränare Janne Andersson uttryckte en enorm besvikelse och frustration över förlusten och menade att det svenska laget hade begått för många misstag, vilket kostade dem matchen.

Även om det fanns stunder av briljans visade sig misstagen vara för stora för att övervinna, och Sverige måste nu vänta på en ny chans att delta i VM.

Sveriges matcher under kvalet: spelschema

När det svenska herrlandslaget kvalar till VM brukar det vara många som vill sitta på läktarna, men på grund av de dåvarande omständigheterna spelas kvalmatcherna till VM 2022 tills vidare utan publik på plats.

Här var spelschemat för Sveriges VM-kval 2021/2022 för herrar:

 • 25 mars 2021: Sverige-Georgie
 • 28 mars 2021: Kosovo-Sverige
 • 2 september 2021: Sverige-Spanien
 • 8 september 2021: Grekland-Sverige
 • 9 oktober 2021: Sverige-Kosovo
 • 12 oktober 2021: Sverige-Grekland
 • 11 november 2021: Georgien-Sverige
 • 14 november 2021: Spanien-Sverige
 • 24 mars 2022: Sverige-Tjeckien
 • 29 mars 2022: Polen-Sverige

Vad vi har lärt oss från förlusterna

Sverige misslyckades med att kvalificera sig till VM 2022 i Qatar, trots en imponerande prestation i kvalet. Det var en stor besvikelse för fansen och spelarna. Men vad har vi lärt oss av detta misslyckande?

lära sig av misstag

Det krävs mer än en perfekt start för att kvalificera sig till VM

Ett lag måste vara konsekvent och prestera på hög nivå genom hela kvalperioden. Sverige hade en perfekt start, men de tappade sedan poäng mot mindre starka motståndare och kunde inte riktigt återhämta sig.

Skador och avstängningar kan ha stor påverkan på en trupp

Sverige hade flera viktiga spelare skadade under kvalperioden, och det påverkade lagets prestationer. Därför är det viktigt att ha en bred trupp med kvalitetsreserver för att kunna hantera sådana situationer.

Det är viktigt att anpassa sig till olika motståndare och spelsystem

Sverige spelade bra mot större motståndare som Spanien och Frankrike, men de hade svårt att hantera mindre starka motståndare som Grekland och Georgien. Att ha en flexibel speltaktik och kunna anpassa sig till olika spelsituationer är avgörande för att lyckas i kvalet.

En stark defensiv är lika viktig som en effektiv offensiv.

Sverige hade en bra defensiv i kvalet, men de hade svårt att göra mål mot mindre starka motståndare. Att ha en balanserad spelstil som tar hänsyn till både defensiv och offensiv är avgörande för att lyckas i kvalet,

Ha en positiv inställning och tro på laget

Trots att Sverige misslyckades med att kvalificera sig till VM, har de en talangfull och ambitiös trupp som har potential att göra bra ifrån sig i framtida turneringar. Att behålla en positiv inställning och fortsätta att utvecklas som lag är nyckeln till att nå framgång.

Vanliga frågor och svar om Sveriges VM kval

 • Vilka lag vann vi mot i kvalet?

  Sveriges landslag vann mot Grekland (2-0), Kosovo (3-0) och Tjeckien (1-0).

 • Är Sverige vidare i fotbolls-VM?

  Nej, vi kom inte vidare i turneringen efter en dyster förlust mot Polen.