FIFA tog det kontroversiella beslutet att ge USA rättigheten att vara värdland för VM 1994, vilket väckte mycket kritik. USA hade en minimal fotbollskultur på den tiden, men turneringen blev en viktig möjlighet att sprida spelet i landet.

För första gången någonsin spelade Ryssland som Ryssland, och Tyskland tävlade som ett enat tyskt lag för första gången sedan 1938.

Turneringen såg också slutet på den gamla 24-lagsformatet och ersatte det med tre poäng för en seger istället för två.

Men vem gjorde flest mål i VM 1994?

Korta svaret

  • Vem gjorde flest mål i VM 1994?

    Flest mål gjorde Bulgariens Oleg Salenko (6 mål) samt Rysslands Hristo Stoichkov (6 mål).

Längre svar: Vem gjorde flest mål i VM 1994?

VM 1994 var en av de mest minnesvärda fotbollsturneringarna genom tiderna. Lag från hela världen samlades i USA för att kämpa om titeln som världsmästare. En av de mest prestigefyllda utmärkelserna i VM är att göra flest mål i turneringen. Men vem gjorde flest mål i VM 1994?

Flest mål gjordes av två spelare som delade den ärofyllda utmärkelsen. Bulgariens Oleg Salenko och Rysslands Hristo Stoitjkov lyckades båda göra sex mål var under turneringen. Detta var en otrolig prestation av de två spelarna som visade upp en exceptionell talang och förmåga på fotbollsplanen.

Oleg Salenko, som var en relativt okänd spelare innan VM, chockade världen genom att göra sex mål under turneringen. Han gjorde två mål mot både Kamerun och Argentina samt två mål mot Spanien. Salenko visade upp en imponerande förmåga att positionera sig rätt på planen och hade en förmåga att utnyttja varje möjlighet han fick. Hans insatser i VM 1994 gjorde honom till en legendarisk spelare och gjorde att hans namn för alltid kommer att finnas med i historieböckerna. (bild på Oleg nedan)

Oleg Salenko
Oleg Dubyna (doa.in.ua), CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Hristo Stoitjkov var en mer känd spelare före VM 1994. Han var en del av det bulgariska laget som slog Tyskland i semifinalen i VM 1994. Stoitjkovs sex mål i turneringen var en av de viktigaste bidragen till Bulgariens framgångar i VM. Han visade upp en imponerande teknik och en förmåga att göra mål i de mest avgörande ögonblicken. Stoitjkovs insatser i VM 1994 gjorde honom till en ikonisk spelare i Bulgariens fotbollshistoria.

Hristo Stoichkov
Litexfan, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Att göra flest mål i VM är en otrolig prestation som kräver en exceptionell talang och förmåga på planen. Salenko och Stoitjkovs insatser i VM 1994 visade att de var två av de mest talangfulla spelarna i världen vid den tiden. Deras insatser kommer alltid att bli ihågkomna av fotbollsfans runt om i världen.

Sammantaget var VM 1994 en oförglömlig turnering där några av de bästa fotbollsspelarna i världen samlades för att kämpa om titeln som världsmästare. Oleg Salenko och Hristo Stoitjkov var två av de mest imponerande spelarna i turneringen, som gjorde sex mål var och delade utmärkelsen för att göra flest mål i VM 1994.

Snabb historielektion om VM 1994

VM 1994 hölls i USA från 17 juni till 17 juli 1994, och det var första gången som USA var värd för världscupen. Turneringen var historisk av flera skäl

För det första var det den största fotbollsturneringen som någonsin hade hållits i USA. För det andra var det första gången som 24 lag deltog i turneringen efter att den hade utökats från 16 lag

För det tredje var det den första världscupen som använde sig av nya tekniska innovationer, inklusive målkameror och en förbättrad dopningstestning.

Turneringens höjdpunkter

En av de mest minnesvärda händelserna från VM 1994 var när Romario och Bebeto ledde Brasilien till deras fjärde världscuptitel. Romario var turneringens bästa spelare och gjorde fem mål under turneringen, inklusive det avgörande målet i finalen mot Italien.

En annan höjdpunkt från turneringen var när Bulgarien besegrade regerande mästarna Tyskland med 2-1 i kvartsfinalen. Detta var Bulgariens bästa prestation i en världscup någonsin och de gick vidare till semifinalen, där de förlorade mot Italien.

USA:s egen prestation var också minnesvärd. De lyckades ta sig vidare från gruppspelet och besegrade Mexiko i åttondelsfinalen.

Även om de förlorade mot Brasilien i kvartsfinalen så var det en stor prestation att nå så långt i turneringen.

Rekord i publiksiffror banade vägen för fotboll i USA

VM 1994 satte nya rekord för publiksiffror med över 3,5 miljoner åskådare totalt under hela turneringen. Finalen mellan Brasilien och Italien på Rose Bowl i Kalifornien sågs av över 94 000 personer, vilket var det största antalet åskådare på en världscupfinal någonsin.

VM 1994 var också en stor ekonomisk framgång för USA. Turneringen genererade över 4 miljarder dollar i intäkter, vilket gjorde det till den mest lukrativa världscupen någonsin vid den tiden.

Ikoniskt gruppspel: Men Maradona borta

Gruppspelet innehöll flera minnesvärda ögonblick. Irland besegrade Italien 1-0 i New York, medan Diego Maradona meddelades att testat positivt för droger och därmed inte skulle spela någon mer del av turneringen.

Det amerikanska laget, som hade en svag fotbollshistorik, hade några imponerande prestationer, inklusive en flaggklädd firande efter deras 2-1-seger över Colombia.

Hristo Stoichkov från Bulgarien och Oleg Salenko från Ryssland ledde båda skytteligan med sex mål vardera. Salenko gjorde fem av sina sex mål i en enda match mot Kamerun, vilket fortfarande är ett rekord för flest mål i en enda VM-match.

Dramatisk uppslutning i Colombia

Men den sanna effekten av detta skulle inte bli uppenbart förrän tio dagar senare, när colombianska försvararen Andres Escobar mördades till följd av att han gjorde ett självmål under matchen.

Italien bjöd på magiskt slutspel

I slutspelet blev Juventus-stjärnan Roberto Baggio den stora hjälten för Italien genom att göra två mål i kvartsfinalen mot Spanien. Men i finalen mot Brasilien missade han straffen i den avgörande övertiden, vilket gav Brasilien vinsten

Det brasilianska laget var starkt och hade flera stjärnor, inklusive Romario, som blev utsedd till turneringens bästa spelare. Men vem gjorde flest mål under hela turneringen?

Många målskyttar

Därefter var det många spelare som delade på antalet mål, inklusive Romario, som gjorde fem mål totalt och blev den mest framträdande målskytten i det brasilianska laget. Jurgen Klinsmann från Tyskland och Gabriel Batistuta från Argentina gjorde båda fyra mål.

Rumänien (6 poäng) som hade ett mycket bra lag vid den här tiden, gick vidare som gruppsegrare med Schweiz på andraplatsen (4 poäng). USA (4 poäng) slutade på tredje plats och Colombia (3 poäng) på en blygsam fjärde plats.

Men titeln “flest mål” delas på av Bulgariens Oleg Salenko (6 mål) samt Rysslands Hristo Stoitjkov (6 mål); något som är ganska ovanligt i VM-historia.

Trots de tidiga tvivel på att USA skulle kunna arrangera en framgångsrik turnering, visade VM 1994 sig vara en viktig tidpunkt i USA:s fotbollshistoria.

Med en känsla av optimism efter turneringen etablerades Major League Soccer (MLS) året efter, vilket har bidragit till att öka sportens popularitet i USA.