världens längsta fotbollsmatch
 

Världens längsta fotbollsmatch ägde rum den 30 mars 1946 och varade i otroliga 3 timmar och 23 minuter. Matchen spelades mellan de engelska klubbarna Stockport County och Doncaster Rovers på Edgeley Park och är än idag ett världsrekord som stått sig i över ett halvt sekel.

Fotbollsmatcher förr och nu

En vanlig fotbollsmatch idag varar vanligtvis i 90 minuter och kan i vissa fall, som i utslagsturneringar, sträcka sig till 120 minuter. Det är dock svårt att föreställa sig hur utmanande och krävande det var att spela en match som varade så mycket längre än det.

Förändringar i fotbollsreglerna

lång fotbollsmatch
Inte jätteroligt att behöva dömma en match i ~3 timmar eller hur?

Under andra världskriget och framåt var det vanligt att fotbollsmatcher spelades längre än 90 minuter. Innan straffsparkar infördes för att avgöra matcher som stod oavgjorda efter 120 minuter, var en av metoderna för att kora en vinnare att helt enkelt fortsätta spela tills något av lagen gjorde mål – så kallad ”spela för att vinna” eller “golden goal“.

Matchen mellan Stockport County och Doncaster Rovers

Matchen mellan Stockport County och Doncaster Rovers var en omspelning i Division Three North Cup, efter att det första mötet hade slutat 2-2. Trots ytterligare 203 minuter av intensivt spel lyckades inget av lagen avgöra matchen.

Efter 90 minuter var ställningen återigen 2-2, och matchen gick in i förlängningen. Men 30 minuter extra räckte inte för att skilja lagen åt, och ingen kunde göra mål under den tiden. Då beslutades det att förlängningen skulle fortsätta enligt ”spela för att vinna”-regeln.

Stockport trodde att de hade säkrat segern i den 173:e minuten när Les Cocker satte bollen i mål, men domaren underkände målet på grund av hands. Därför fortsatte matchen, och lagen kämpade tappert för att göra det avgörande målet tills solen gick ner och det blev för mörkt för att fortsätta spela.

Eftersom strålkastare inte var vanligt förekommande på den tiden fick matchen avbrytas.

Hur påverkade världens längsta fotbollsmatch sporten?

Efter den här händelsen vann Doncaster Rovers rätten att arrangera omspelet genom en slantsingling, och de vann övertygande med 4-0. Den här matchen och andra liknande exempel på långa matcher bidrog till att man så småningom övergick till att använda straffsparkar för att avgöra oavgjorda matcher.

Andra noterbara långa fotbollsmatcher

Förutom den berömda matchen mellan Stockport County och Doncaster Rovers har det förekommit andra minnesvärda långa fotbollsmatcher. Ett exempel är War Cup-matchen mellan Cardiff City och Bristol City, som varade i 3 timmar och 20 minuter.

Dessa långa matcher ställde stora krav på spelarna och ledde till att reglerna för hur oavgjorda matcher skulle avgöras ändrades över tid.

Längsta fotbollsmatchen i modern tid

Om vi räknar in officiella och inofficiella matcher så är den längsta fotbollsmatchen som spelats i modern tid en välgörenhetsmatch i Wales 2019. Matchen spelades inomhus på Air Dome vid Cardiff City House of Sport och varade i otroliga 169 timmar. Det var dock en icke-konkurrensinriktad match där spelarna tilläts sova i intervaller.

Sammanfattning

Att spela en fotbollsmatch i över 3 timmar är en bedrift som för alltid kommer att vara en del av fotbollshistorien. Det är fascinerande att tänka på hur mycket sporten har utvecklats sedan dess, och hur regler och metoder för att avgöra oavgjorda matcher har förändrats genom åren.

Världens längsta fotbollsmatch mellan Stockport County och Doncaster Rovers kommer alltid att vara en påminnelse om hur tuff och krävande fotboll kan vara, men också hur passionerade och hängivna spelare och supportrar är till denna älskade sport.

På tal om lång saker och fotboll .. visste du vem som är världens längsta fotbollsspelare? (PS: han är född långt efter den här matchen)