världens kändaste fotbollsdomare
 

Världens kändaste fotbollsdomare

Den kändaste fotbollsdomaren genom tiderna måste vara Pierluigi Collina. Han anses vara en av de mest ikoniska figurerna i sporten, tack vare sin imponerande höjd och kala huvud som gjorde att han omedelbart kändes igen på planen.

Men Collina är mer än bara ett fantastiskt utseende – han är också känd för att vara den absolut bästa domaren genom tiderna, något som har placerat honom i sporthistorien.

Collina började döma landskamper 1995, men det var inte förrän i VM-kvalet 1998 som han verkligen tog sig upp i graderna

Korta svaret

  • Vem är världens kändaste fotbollsdomare?

    Den legendariska Pierluigi Collina anses vara världens kändaste fotbollsdomare.

Vägen till kändisskap

Hans otroliga prestation under Italiens match mot Ryssland i VM-kvalet 1988 gav honom beröm från båda lagens tränare, och hans närvaro förändrade hur spelare betedde sig på planen under hela den turneringen och därefter – de visste att de hade en strikt domare som inte skulle tolerera något missuppförande eller fusk som innebar de höll sitt beteende mycket renare jämfört med tidigare när Collina klev in på planen.

2001 gav FIFA Collina sin högsta möjliga ära – utmärkelsen till “Världens kändaste fotbollsdomare”.

Två år senare blev han ännu mer känd för att ha dömt det som av många fans utan tvekan betraktas som “den mest perfekta fotbollsmatchen” – Brasilien mot England i 2002 års VM-kvartsfinal där inget av lagen begick något regelbrott eller fick gula kort under 90 minuter av intensivt spel.

Detta säger mycket om hur bra den här mannen var på att hantera spel utan att behöva förlita sig alltför mycket på utvisningar, eller andra former av bestraffning.

Men det som kanske får oss att minnas Pierluigi Collina framför allt är hans karisma och engagemang inte bara för att upprätthålla rättvisa regler utan också att främja respekt bland spelare oavsett bakgrund eller kultur – något som ofta går vilse idag bland hetsiga känslor som finns inom tävlingssporter som fotboll sig!

Läs mer om fotbollsdomare genom att läsa hur mycket en domare tjänar!