Världens bästa fotbollsspelare genom tiderna
 

Att utse “världens bästa fotbollsspelare” är ingen enkel uppgift. Fotboll är en sport fylld med legendariska spelare, oförglömliga ögonblick och oslagbara rekord. Så hur gör man? 

I den här artikeln valde vi att dela upp frågan om “världens bästa fotbollsspelare” i tre kategorier: bästa fotbollsspelarna just nu, bästa genom tiderna och kommande potentiella stjärnor.

Anledningen till detta är att det ger en mer nyanserad bild av fotbollsvärlden och dess stora talanger.

 • 5 bästa fotbollsspelarna just nu fokuserar på dem som för närvarande dominerar fotbollsplanerna och kämpar om titeln som världens bästa.
 • 5 bästa fotbollsspelarna genom tiderna ger en uppfattning om hur fotbollen har utvecklats och vilka spelare som har lämnat bestående avtryck inom sporten.
 • 5 spelare med potential att bli bäst ger oss en inblick i framtiden och vilka unga talanger som kan komma att utmana de etablerade stjärnorna i kampen om att bli världsledande.

Genom att dela upp ämnet på detta sätt får vi en bredare och mer komplex bild av vad som krävs för att bli världens bästa fotbollsspelare och vilka spelare som har potentialen att nå dit.

Snabba svaret

 • Vem är världens bästa fotbollsspelare genom tiderna?

  Trots att vi har skurit upp listan i tre kategorier och försökt att undvika subjektivitet så mycket som möjligt, så finns det fortfarande ingen garanti för att alla kommer att vara överens om vilken fotbollsspelare som är den bästa i världen.

  Men om vi skulle behöva ta ställning, så visar våran studie att de flesta anser att Lionel Messi är den bästa fotbollsspelaren genom tiderna, och det kan vi hålla med om.

 • Vem är den bästa damfotbollsspelaren någonsin?

  Vi hänvisar till vår artikel om Alexia Putellas, världens bästa kvinnliga fotbollsspelare.

Bästa fotbollsspelarna just nu

I kategorin “moderna fotbollsspelare” riktar vi strålkastarljuset mot de nuvarande stjärnorna som dominerar världsfotbollen och skriver sina egna kapitel i sportens rika historia.

Dessa fenomenala spelare imponerar med sina exceptionella färdigheter, teknik och taktiska förståelse, och anses av många vara några av världens bästa fotbollsspelare.

Innan du undrar varför vi har valt Messi framför Ronaldo som världens bästa fotbollsspelare, klicka här och se hur vi har resonerat.

Vi kommer att granska deras framgångar både på klubblagsnivå och i landslagssammanhang, och undersöka hur de har förvandlats till förebilder och ikoner för miljontals fans världen över.

Låt oss tillsammans fira de samtida spelare som ständigt höjer ribban och fortsätter att inspirera nästa generation av fotbollstalanger.

1. Lionel Messi - världens bästa fotbollsspelare

Fotbollsgeniet som erövrade världen

Världens bästa fotbollsspelare i modern tid - Messi
Christopher Johnson, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons

Lionel Messi, född 24 juni 1987, är en av de mest talangfulla och framgångsrika fotbollsspelarna genom tiderna.

Med sin otroliga teknik, snabbhet och målförmåga har han kallats en av världens bästa fotbollsspelare i modern historia.

FC Barcelona till Paris Saint-Germain

Messis karriär började på allvar i FC Barcelona, där han spelade en stor del av sin professionella karriär.

Han övertog Andrés Iniestas lagkaptensbindel efter säsongen 2017/18. Den 5 augusti 2021 bekräftade FC Barcelona att Messi inte skulle skriva ett nytt kontrakt på grund av klubbens ekonomiska besvär.

Den 10 augusti 2021 skrev Messi på kontrakt för Paris Saint-Germain i Ligue 1, och kontraktet sträcker sig över två år med möjlighet till ett års förlängning.

Internationell karriär

Messi har haft en lång och framgångsrik internationell karriär med Argentinas landslag.

Efter att ha fått spanskt medborgarskap 2005 erbjöds han en plats i Spaniens landslag, men tackade nej för att spela för sitt hemland.

U20-VM och seniordebut

Messi debuterade för Argentinas U20-landslag 2004 och deltog i U20-VM i Nederländerna 2005. Argentina vann turneringen, och Messi toppade skytteligan med sex mål samt blev framröstad till turneringens bästa spelare.

Hans seniordebut 2005 var dock inte lika framgångsrik, då han blev utvisad efter bara 47 sekunder.

VM och Copa América

Messis landslagskarriär har inneburit deltagande i flera VM- och Copa América-turneringar, men det dröjde innan han fick smaka på framgång. VM 2006 och 2010 resulterade i kvartsfinalförluster mot Tyskland, och Copa América 2011 slutade också i besvikelse.

Copa América Centenario och första titeln

Under Copa América Centenario 2016 blev Messi Argentinas bästa målskytt genom tiderna när han gjorde sitt 55:e mål och passerade Gabriel Batistuta. Det dröjde dock till 2021 innan Messi ledde Argentina till guld i Copa América, vilket var hans första titel med seniorlaget.

Messi vann skytteligan och utsågs till turneringens bästa spelare.

VM-guld och ytterligare framgångar

2022 hjälpte Messi Argentina att bli världsmästare för tredje gången i landets historia efter att ha gjort två mål i VM-finalen mot Frankrike.

Messi utsågs även till turneringens bästa spelare av FIFA. Hans sju mål i turneringen innebar att han passerade fotbollslegendaren Pelé i antal gjorda VM-mål och hamnade på fjärde plats över de bästa målgörarna i turneringens historia.

Messi blev dessutom, i och med finalen, den spelaren som spelat flest matcher i VM-historien.

Imponerande målfacit i landslaget

Messis målfacit i landslaget under 2022 blev 18 mål på 14 landskamper, vilket är en imponerande prestation och ytterligare ett bevis på hans otroliga talang

Lionel Messi har under åren etablerat sig som en av världens bästa fotbollsspelare och fortsätter att skriva historia med sina prestationer både i klubblag och landslag.

Sammanfattning – världens bästa fotbollsspelare i modern tid

Lionel Messi är en av de mest framstående fotbollsspelarna genom tiderna och har uppnått mycket under sin långa karriär.

Från sina dagar i FC Barcelona till Paris Saint-Germain och hans internationella karriär med Argentina, har Messi visat sig vara en spelare av sällsynt kvalitet.

Med flera VM- och Copa América-turneringar under sitt bälte samt en lång rad individuella utmärkelser har Messi förtjänat sin plats som en av, om inte ensam med titeln, världens bästa fotbollsspelare genom tiderna.

2. Cristiano Ronaldo

Portugals stolthet - och enligt många, världens bästa spelare

Cristiano Ronaldo
Jan S0L0, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons

Cristiano Ronaldo har upplevt en otrolig karriär som har fört honom till toppen av fotbollsvärlden. Han har hjälpt sitt landslag Portugal att uppnå stora framgångar på både VM och Europamästerskap.

I VM 2018 tog han sitt lag till åttondelsfinal, och i EM 2020 gick de lika långt.

Men det mest minnesvärda ögonblicket i hans karriär med landslaget kom den 1 september 2021, när Ronaldo blev ensam om att ha gjort flest landskampsmål genom tiderna, totalt 111 stycken.

UEFA Nations League: Ett gyllene ögonblick för Ronaldo

Under UEFA Nations League 2018/2019 visade Ronaldo återigen varför han är världens bästa fotbollsspelare.

Han ledde sitt lag till guld och cementerade sin plats i fotbollshistorien

Även under VM 2022 förtjänar Ronaldos prestationer att nämnas, där Portugal nådde kvartsfinal.

En återkomst: Ronaldo återvänder till Manchester United

I augusti 2021 återvände Ronaldo till Manchester United efter att klubben nått en överenskommelse med Juventus. Hans återkomst skapade mycket uppmärksamhet och hans tröjförsäljning slog alla rekord under de första 24 timmarna.

Den 11 september 2021 gjorde han sin andra debut på Old Trafford och gjorde de två första målen i en 4-1 seger mot Newcastle United.

100 Premier League-mål: En milstolpe för Ronaldo

Under säsongen 2021-2022 nådde Ronaldo en viktig milstolpe: 100 Premier League-mål. Trots sina individuella framgångar var hans relation med lagkamrater och tränare Ralf Rangnick ansträngd, och lagets prestationer försämrades.

Ronaldo avslutade säsongen med 24 mål i alla tävlingar, men Manchester United hamnade på en besvikelseväckande sjätteplats och kvalificerade sig för UEFA Europa League.

Från Old Trafford till Saudiarabien: Ronaldos övergång till Al Nassr

Sommaren 2022 växte Ronaldos missnöje med Manchester United, och han missade klubbens försäsongsturné på grund av familjeskäl. Rykten om en övergång till en annan klubb, som konkurrerade i Champions League, började cirkulera.

Trots detta försäkrade Man Uniteds nye tränare Erik ten Hag att Ronaldo inte var till salu. Ändå fortsatte Ronaldos agent Jorge Mendes att förhandla med olika klubbar.

Det största kontraktet i fotbollshistorien: Ronaldo skriver på för Al Nassr

Till sist blev det klart att Ronaldo skulle lämna Manchester United och skriva på för saudiarabiska Al Nassr, där han blev erbjuden ett rekordstort kontrakt.

Detta övergångsfönster gick till historien som det största någonsin, då Ronaldo skrev på för hela 70 miljoner euro och förvärvades som en av de dyraste spelarna någonsin.

Ett nytt äventyr i Saudiarabien: Ronaldos dominans i Al Nassr

Ronaldo anslöt sig till Al Nassr i augusti 2022 och tog med sig sin otroliga talang och erfarenhet till den saudiska ligan. Hans ankomst genererade enorma intäkter för klubben, som såg en ökning av sålda biljetter, TV-sändningar och tröjförsäljning.

Saudiska ligan: En ny arena för Ronaldo att erövra

Redan från början dominerade Ronaldo den saudiska ligan och blev snabbt en nyckelspelare för Al Nassr. Han vann sina första tre matcher med klubben och fortsatte att göra mål på löpande band.

Han hjälpte sitt lag att nå toppen av tabellen och skapa en stor fördel över sina konkurrenter.

Ronaldos framgångar långt ifrån över

Även om Ronaldo har uppnått enorma framgångar under sin karriär, verkar det inte finnas något slut på hans strålande prestationer.

Han fortsätter att dominera fotbollsplanen och skapa minnesvärda ögonblick för sina fans världen över.

Vad framtiden håller: Ronaldos nästa kapitel

Med åren som går kan vi bara gissa vad Cristiano Ronaldo har kvar att uppnå. Oavsett om han väljer att fortsätta spela fotboll på högsta nivå eller om han tar steget in i tränaryrket, kan vi vara säkra på att han kommer att fortsätta att göra intryck på fotbollsvärlden.

Det är ingen tvekan om att han kommer att förbli en av de mest inflytelserika och talangfulla spelarna i fotbollshistorien.

Det var en genomgång av Cristianos väg till att bli världens bästa fotbollsspelare och hans resa genom olika klubbar och ligor. Hans karriär är en inspirerande berättelse om hårt arbete, talang och beslutsamhet som har lett honom till otroliga höjder och framgångar.

Vi ser fram emot att se vad som kommer härnäst för denna levande legend inom fotbollen.

3. Zlatan Ibrahimović

Från Rosengård till en av världens bästa fotbollsspelare

Zlatan
Football.ua, CC BY-SA 3.0 GFDL, via Wikimedia Commons

Zlatan Ibrahimović är en av världens bästa fotbollsspelare och har blivit en legend både på och utanför fotbollsplanen.

Född den 3 oktober 1981 i Malmö, Sverige, har denna anfallare skrivit in sig i historieböckerna med sina fantastiska mål och oförglömliga personlighet.

Zlatans resa från Rosengård till professionell fotboll

Zlatan växte upp i den mångkulturella stadsdelen Rosengård i Malmö. Hans talang för fotboll upptäcktes tidigt och han började spela i lokala lag som FBK Balkan och Malmö BI innan han flyttades upp till Malmö FF.

Hans tid i Malmö FF innebar början på en lång och framgångsrik fotbollskarriär som skulle ta honom till några av världens största klubbar.

Zlatans Klubblagskarriär: Mästare i flera länder

Ajax: Genombrottet i Europa

Zlatans första steg utanför Sverige var när han skrev på för den nederländska storklubben Ajax 2001. Under sina år i Ajax vann han två ligatitlar och en nationell cup, och hans prestationer gjorde honom till ett hett namn på transfermarknaden.

Juventus, Inter och AC Milan: Dominans i Italien

Efter Ajax flyttade Zlatan till Italien och spelade för tre av landets största klubbar: Juventus, Inter och AC Milan. I Serie A vann han sammanlagt 6 ligatitlar och etablerade sig som en av de mest dominanta anfallarna i europeisk fotboll.

Barcelona: En kort men framgångsrik sejour

Zlatan skrev på för FC Barcelona 2009, och även om hans tid där var kort, hjälpte han laget att vinna en ligatitel, en Supercopa de España och en UEFA Super Cup.

Paris Saint-Germain: Kung Zlatan i Frankrike

I juli 2012 flyttade Zlatan till Paris Saint-Germain (PSG), där han skulle bli en stor ikon. Under sina fyra år i klubben vann han 4 ligatitlar, 2 franska cuper, 3 ligacuper och 3 franska supercuper.

Manchester United och LA Galaxy: Succé även i England och USA

Efter sin tid i PSG fortsatte Zlatan att samla titlar med Manchester United och LA Galaxy. I Manchester United vann han EFL Cup och UEFA Europa League, och i LA Galaxy fortsatte han att göra mål och underhålla publiken.

Återkomsten till AC Milan

Zlatan återvände till AC Milan i januari 2020 och har fortsatt att visa att ålder bara är en siffra genom att prestera på hög nivå och bidra med mål och assists.

Internationell karriär: Sveriges stolthet

Landslagsdebut och tidiga framgångar

Zlatan debuterade i Sveriges landslag 2001 och har sedan dess varit en nyckelspelare för det svenska fotbollslandslaget. Hans tekniska färdigheter och målinstinkt hjälpte Sverige att nå flera framgångar, inklusive deltagande i EM 2004, VM 2006, EM 2008 och EM 2012.

EM 2016: Ett sista mästerskap

Zlatans sista stora mästerskap var EM 2016 i Frankrike. Även om Sverige inte nådde långt i turneringen, visade Zlatan återigen att han var en av världens bästa fotbollsspelare. Efter EM meddelade Zlatan att han skulle avsluta sin landslagskarriär.

Återkomsten till landslaget och VM 2018

Trots sitt avsked 2016 meddelade Zlatan att han återvände till landslaget inför VM 2018 i Ryssland. Hans närvaro på planen var viktig för Sverige, som nådde kvartsfinalen innan de slogs ut av England.

Personliga utmärkelser och rekord

Zlatan har under sin karriär erhållit en mängd personliga utmärkelser, som att bli utsedd till Sveriges bästa fotbollsspelare flera gånger och vinna Guldbollen 12 gånger.

Han är också Sveriges bästa målskytt genom tiderna med över 60 mål för landslaget.

Zlatan Ibrahimovićs fotbollskarriär är en inspirerande berättelse om en ung kille från Rosengård som blev en av världens bästa fotbollsspelare.

Hans prestationer på planen, tillsammans med hans karisma och självförtroende, har gjort honom till en ikon och en av fotbollens största legender.

4. Neymar (Neymar da Silva Santos Júnior )

Brasiliansk magi på fotbollsplanen

Neymar da Silva Santos Júnior
Alex Fau, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Neymar, eller Neymar da Silva Santos Júnior som han egentligen heter, är en av de största stjärnorna inom fotbollsvärlden idag. Född den 5 februari 1992 i Mogi das Cruzes, Brasilien, har denna anfallare etablerat sig som en av världens bästa fotbollsspelare genom sina tekniska färdigheter, snabbhet och förmåga att göra mål.

Tidiga år och framgångar i Santos

Neymars karriär inleddes i den brasilianska klubben Santos, där han snabbt blev en sensation. Mellan 2009 och 2013 gjorde Neymar totalt 136 mål på 225 matcher för klubben. Hans prestationer ledde till att han blev utsedd till Årets spelare i Sydamerika 2011 och 2012.

Från Barcelona till PSG: En lysande europeisk karriär

I maj 2013 skrev Neymar på för den spanska storklubben FC Barcelona. Under sina år i Barcelona bildade han en dödlig anfallstrio tillsammans med Lionel Messi och Luis Suárez, känd som “MSN”. Neymar hjälpte laget att vinna flera titlar, inklusive Champions League och La Liga.

Paris Saint-Germain: Rekordövergång och målrik karriär

I augusti 2017 skrev Neymar på för Paris Saint-Germain (PSG) efter att klubben betalade en världsrekordsumma på €222 miljoner för att värva honom från Barcelona. I PSG har Neymar fortsatt att briljera och vara en av de mest framträdande spelarna i världsfotbollen.

Neymars landslagskarriär: En nyckelspelare för Brasilien

Neymar har varit en viktig del av Brasiliens landslag sedan han gjorde sin debut 2010. Han har deltagit i flera stora mästerskap, inklusive VM 2014 och 2018 samt Copa América. Hans insatser har hjälpt Brasilien att nå stora framgångar, som segern i Copa América 2019.

Personliga utmärkelser och rekord

Utöver sina framgångar med sina klubbar och landslaget har Neymar också tilldelats flera personliga utmärkelser, som att bli utsedd till Årets spelare i Ligue 1 och att hamna på tredje plats i Ballon d’Or-omröstningen 2015 och 2017. Neymar är också den tredje mest målrika spelaren i Brasiliens landslagshistoria.

Neymars fotbollsmagi och imponerande meritlista gör honom till en av vår tids mest fascinerande spelare. Hans bidrag till både klubblag och landslag kommer att gå till historien som några av de mest minnesvärda i fotbollsvärlden.

5. Luka Modrić

En resa från krigets skugga till fotbollens topp

Luka Modric
Fanny Schertzer, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Luka Modrić föddes 1985 i Zadar, Kroatien, och växte upp under svåra omständigheter under det kroatiska självständighetskriget.

Hans familj tvingades fly sitt hem och bo i ett hotell, där Luka började spela fotboll på hotellets parkering.

Trots de tuffa förhållandena visade Luka redan tidigt sin talang och kämpaglöd, vilket ledde honom till att bli en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Klubbkarriär: Framgångar i Kroatien, England och Spanien

En lovande start i Kroatien

Luka Modrićs professionella fotbollskarriär började när han skrev på för Dinamo Zagreb 2002. Han spelade först i Dinamos ungdomslag och lånades även ut till Zrinjski Mostar och Inter Zaprešić.

Modrić återvände sedan till Dinamo Zagreb och blev en nyckelspelare i deras lag, vilket ledde till flera ligatitlar och cupsegrar.

Flytten till Tottenham Hotspur

2008 skrev Modrić på för Tottenham Hotspur i Premier League, där han snabbt blev en av de viktigaste spelarna i laget. Under sina fyra säsonger hos Spurs hjälpte han laget att nå Champions League-kvartsfinalen och blev även utsedd till Årets spelare i klubben.

Real Madrid och en strålande karriär

2012 flyttade Modrić till Real Madrid, där hans karriär tog en ny höjdpunkt. I Real Madrid har Modrić vunnit flera titlar, inklusive La Liga, Copa del Rey och hela fyra Champions League-titlar.

Han har varit en centralfigur i lagets mittfält och hyllats för sin teknik, bollkontroll och spelintelligens.

Landslagskarriär: Från debut till VM-silver

Tidiga år och EM-deltaganden

Luka Modrić debuterade i Kroatiens landslag 2006 och deltog i sitt första stora mästerskap under EM 2008.

Han fortsatte att spela en central roll för Kroatien och deltog även i EM 2012 och EM 2016.

VM 2018: En historisk prestation

Under VM 2018 i Ryssland ledde Modrić det kroatiska landslaget till en historisk prestation. Kroatien nådde finalen för första gången i landets historia, där de förlorade mot Frankrike.

Modrićs insatser under turneringen var så imponerande att han tilldelades Guldbollen som turneringens bästa spelare.

Personliga utmärkelser och rekord

Luka Modrić har vunnit en rad personliga utmärkelser under sin karriär, bland annatallon d’Or*2018, där han bröt Lionel Messi och Cristiano Ronaldos dominans.

Han har också vunnit FIFA:s bästa manliga spelare och UEFA:s bästa spelare i Europa samma år. Dessutom har han utsetts till årets kroatiska fotbollsspelare flera gånger.

Luka Modrićs framgångar på både klubblags- och landslagsnivå har etablerat honom som en av de mest framstående fotbollsspelarna i modern tid.

Hans resa från krigets skugga till att bli en av världens bästa fotbollsspelare är en inspirerande berättelse om talang, uthållighet och hårt arbete.

Bästa fotbollsspelaren genom tiderna

I kategorin “bästa fotbollsspelaren genom tiderna” dyker vi djupt ned i fotbollshistorien för att utforska de legendariska fotbollsspelarna som har präglat sporten och inspirerat generationer av fans och spelare.

Dessa ikoniska fotbollshjältar har inte bara imponerat med sina enastående färdigheter på planen, utan har även satt standarden för vad som krävs för att bli en av världens bästa fotbollsspelare.

Genom att ta en närmare titt på deras karriärer, prestationer och banbrytande insatser, kommer vi att förstå hur de har bidragit till fotbollen och hur deras arv lever vidare än idag.

Följ med oss på en resa genom tiden, och låt oss hylla de 5 största historiska spelarna någonsin.

1. Pelé

Den oförglömliga legenden - världens bästa fotbollsspelare genom tiderna?

världens bästa fotbollsspelare - pelé
Marcello Casal Jr./ABr, CC BY 3.0 BR , via Wikimedia Commons

När vi pratar om historiska stjärnor inom fotbollen, är det omöjligt att inte nämna Pelé, även känd som “fotbollens kung”. Edson Arantes do Nascimento, eller mer känt som Pelé, är en av de absolut mest ikoniska och största spelarna i fotbollshistorien.

Många anser honom vara världens bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Pelé föddes i Brasilien den 23 oktober 1940 och började sin karriär i Santos FC där han snabbt blev en nyckelspelare. Hans tekniska färdigheter, snabbhet och osvikliga målinstinkt gjorde honom snabbt till en av fotbollsvärldens mest beundrade spelare.

Otaliga prestationer och rekord

Under sin karriär lyckades Pelé uppnå en mängd imponerande prestationer och sätta flera svårslagna rekord. Med sina 1 281 mål på 1 363 matcher är han en av de mest framgångsrika målskyttarna i fotbollens historia.

Pelé blev dessutom den yngsta spelaren någonsin att vinna ett världsmästerskap, endast 17 år gammal, då Brasilien vann VM-guld i Sverige 1958.

VM-triumfer och framgångar

Pelé är en av de få spelare som har vunnit tre världsmästerskap: 1958, 1962 och 1970. Under dessa turneringar var han en central figur och bidrog med viktiga mål och assist. Hans totala antal VM-mål uppgår till 12, vilket gör honom till en av de mest framgångsrika spelarna i världsmästerskapens historia.

Ett oförglömligt ögonblick

Ett av Pelés mest minnesvärda ögonblick inträffade under VM-finalen 1958. Den unga Pelé gjorde ett fantastiskt mål där han lyfte bollen över en försvarare med bröstet och avslutade med ett kraftfullt volleyskott.

Detta mål är fortfarande ett av de mest omtalade målen i fotbollshistorien.

Pelés bidrag till fotbollens utveckling

Utöver sina otaliga prestationer på planen, har Pelé också bidragit till fotbollens utveckling och popularisering världen över.

Hans karisma och ledarskap gjorde honom till en förebild för många unga spelare och fans, och han har även arbetat som ambassadör för sporten och för FN.

2. Diego Maradona

Fotbollsgeniet från Argentina

maradona

En annan spelare som ofta nämns när man pratar om världens bästa fotbollsspelare är Diego Armando Maradona.

Denna argentinska legend, född 30 oktober 1960, är känd för sin oslagbara teknik, kreativitet och förmåga att göra det omöjliga möjligt på fotbollsplanen.

Klubblagskarriär och framgångar

Maradona inledde sin professionella karriär i Argentinos Juniors innan han gick vidare till Boca Juniors. Men det var i Napoli, där han anslöt sig 1984, som han verkligen nådde sin fulla potential och gjorde störst avtryck i fotbollshistorien.

Under sin tid i Napoli ledde Maradona laget till två Serie A-titlar (1986/1987 och 1989/1990), en Coppa Italia (1986/1987) och en UEFA-cupseger (1988/1989).

VM 1986 – Maradonas mästerskap

Maradona är mest känd för sina prestationer under VM 1986 i Mexiko, där han ledde Argentina till seger och etablerade sig som en av de främsta fotbollsspelarna genom tiderna. Under detta mästerskap stod Maradona för två av de mest berömda målen i fotbollshistorien: “Guds hand” och “Århundradets mål”.

Guds hand och Århundradets mål

I kvartsfinalen mot England den 22 juni 1986, gjorde Maradona två mål som än idag är omtalade. Det första målet, kallat “Guds hand”, involverade en kontroversiell handsituation där Maradona slog in bollen i mål med handen.

Det andra målet är känt som “Århundradets mål”, där Maradona dribblade förbi fem engelska spelare och avslutade med att placera bollen i mål.

Detta mål anses vara ett av de mest spektakulära och tekniskt briljanta målen någonsin.

En omtalad karriär och liv utanför planen

Diego Maradonas karriär och liv var dock inte utan kontroverser och problem. Han stängdes av från fotboll under 15 månader efter att ha testat positivt för kokain under sin tid i Napoli, och även under VM 1994 testade han positivt för efedrin vilket ledde till att han blev utestängd från turneringen.

Trots dessa problem, är Maradona fortfarande en av de mest älskade och respekterade spelarna i fotbollshistorien, och hans bidrag till sporten kommer aldrig att glömmas.

3. Johan Cruyff

Holländsk fotbollskonstnär

Johan Cruyff

Om vi fortsätter vår resa genom historien över världens bästa fotbollsspelare kan vi inte undgå att nämna Johan Cruyff.

Denna holländska ikon, född 25 april 1947, revolutionerade fotbollen med sin eleganta spelstil, teknik och djupgående förståelse för spelet.

Ajax och Barcelona – Cruyffs framgångar på klubblagsnivå

Cruyff inledde sin professionella karriär i Ajax, där han hjälpte laget att dominera både nationellt och internationellt. Under sin tid i Ajax vann Cruyff bland annat åtta nederländska ligatitlar och tre Europacup-titlar i följd (1971-1973).

Efter sin framgångsrika tid i Ajax flyttade Cruyff till FC Barcelona, där han ledde laget till en La Liga-titel och en Copa del Rey-seger.

Total fotboll och landslagssuccé

Johan Cruyff var en central del av det holländska landslaget som införde begreppet “total fotboll” på 1970-talet. Med sin intelligens, snabbhet och kreativitet var han en ledare på planen och hjälpte Nederländerna att nå finalen i VM 1974.

Trots att de inte vann mästerskapet, revolutionerade Cruyff och hans lagkamrater fotbollen med sitt innovativa spel.

Cruyff-vändningen och ett bestående arv

Ett av Cruyffs mest kända ögonblick är den berömda “Cruyff-vändningen”, en dribblingsteknik där han snabbt vände bort från en försvarare med hjälp av en elegant finterörelse.

Denna teknik har inspirerat generationer av fotbollsspelare och är fortfarande en del av spelet idag.

En framgångsrik tränarkarriär och inflytande

Efter sin aktiva karriär fortsatte Johan Cruyff att påverka fotbollen som tränare, bland annat för sitt älskade FC Barcelona. Under sin tid som tränare för klubben vann han bland annat fyra La Liga-titlar och en Champions League-titel.

Cruyffs inflytande på fotbollen sträcker sig långt utanför planen, och hans filosofier och spelstil har fortsatt att forma sporten långt efter hans bortgång 2016.

4. Michel Platini

Ett franskt geni på mittfältet

platini

När vi diskuterar världens bästa fotbollsspelare genom tiderna kan vi inte ignorera Michel Platini. Den här franska fotbollsspelaren måste vara med i konversationen.

Den franske mittfältaren, född 21 juni 1955, anses vara en av de mest talangfulla och framgångsrika fotbollsspelarna i historien, känd för sin elegans, teknik och fantastiska målförmåga.

Nancy, Saint-Étienne och Juventus – Platini på klubblagsnivå

Platinis karriär började i AS Nancy, där han hjälpte laget att vinna franska cupen 1978. Han fortsatte sedan till AS Saint-Étienne, där han vann en fransk ligatitel och nådde finalen i Europacupen.

Men det var i Juventus där Platini nådde sin absoluta topp och etablerade sig som en av världens bästa fotbollsspelare.

Med den italienska klubben vann han två Serie A-titlar, en Coppa Italia, en Europacup-titel och en Interkontinental cup.

Succé i det franska landslaget

Michel Platini var en av de största stjärnorna i det franska landslaget under 1980-talet. Han ledde sitt landslag till en EM-seger 1984, där han också blev turneringens skyttekung med sina nio mål.

Dessutom hjälpte han Frankrike att nå semifinalen i VM 1982 och en bronsmedalj i VM 1986.

Tre gånger Ballon d’Or-vinnare

Platinis prestationer på fotbollsplanen ledde till att han belönades med Ballon d’Or, utmärkelsen för Europas bästa fotbollsspelare, tre år i rad (1983, 1984 och 1985).

Detta är en bedrift som bara ett fåtal spelare har uppnått och är ytterligare bevis på hans storhet.

Platinis arv och påverkan på fotbollen

Efter sin spelarkarriär fortsatte Michel Platini att vara aktiv inom fotbollen, bland annat som tränare och som ledare för UEFA.

Hans arv som en av historiens bästa mittfältare och fotbollsspelare är oförändrat, och han har inspirerat många unga spelare att följa hans fotspår.

5. Alfredo Di Stéfano

En banbrytande legendar

di stefano

Alfredo Di Stéfano, född 4 juli 1926, var en av de mest inflytelserika fotbollsspelarna under 1950- och 60-talet.

Hans otroliga talang och prestationer på planen gjorde honom till en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna under sin tid och en förebild för kommande generationer.

Real Madrids gyllene era

Di Stéfano började sin professionella karriär i Argentina med River Plate och fortsatte sedan i Colombia med Millonarios. Men det var när han flyttade till Spanien och spelade för Real Madrid som hans karriär verkligen tog fart.

Han var en centralfigur under klubbens gyllene era, där han vann fem raka Europacup-titlar mellan 1956 och 1960 samt åtta spanska ligatitlar.

En mångsidig spelare

Di Stéfano var känd för sin mångsidighet på planen, där han spelade framgångsrikt både som anfallare, mittfältare och försvarare.

Hans teknik, spelintelligens och fysiska styrka gjorde honom till en fullständig fotbollsspelare som kunde påverka matcherna på många olika sätt.

Enastående målförmåga

Trots sin mångsidighet på planen var det hans målförmåga som gjorde honom till en av de främsta fotbollsspelarna i historien.

Di Stéfano gjorde 216 mål på 282 matcher i den spanska ligan och ytterligare 49 mål i Europacupen, vilket placerar honom bland de främsta målskyttarna i båda tävlingarna.

Landslaget och individuella utmärkelser

Di Stéfano representerade både Argentina och Spanien på landslagsnivå, även om hans internationella karriär kanske inte nådde samma höjder som hans klubbkarriär.

Trots detta vann han Ballon d’Or två gånger, 1957 och 1959, vilket bekräftar hans status som en av världens bästa fotbollsspelare under sin tid.

Di Stéfanos arv och inverkan på fotbollen

Alfredo Di Stéfano lämnade ett bestående intryck på fotbollsvärlden, och hans arv lever vidare genom de många spelare som inspirerats av honom.

Han var en pionjär och en av de första globala fotbollsstjärnorna, och hans namn kommer alltid att förknippas med en tid då fotbollen nådde nya höjder.

Bubblare

I kategorin “bubblare” blickar vi mot framtiden och presenterar de unga fotbollsspelare som redan visar upp lovande potential och är på väg att göra stora avtryck inom sporten.

Dessa spännande nykomlingar har enastående talang och en brinnande passion för att bli världens bästa fotbollsspelare. Vi kommer att granska deras karriärer hittills, de utmaningar de har övervunnit och deras mål inför framtiden.

Följ med oss när vi utforskar de 5 stigande stjärnorna som håller på att skapa sina egna legender och forma fotbollens framtid.

1. Erling Haaland

Den norska målmaskinen

Erling Haaland
Werner100359, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Erling Braut Haaland föddes den 21 juli 2000 i Leeds, England, där hans far, Alf-Inge Haaland, spelade professionell fotboll. Han flyttade tillbaka till Norge med sin familj när han var liten och växte upp i Bryne.

Erling utmärkte sig tidigt som en lovande talang inom fotboll och följde i sin fars fotspår som professionell fotbollsspelare.

Klubbkarriär: från Norge till Tysklsnad

Haalands resa mot en framtid som världens bästa fotbollsspelare började i den norska klubben Bryne FK. Efter att ha imponerat i ungdomsleden flyttade han till Molde FK 2017, där han fortsatte att utvecklas under tränaren Ole Gunnar Solskjaer.

År 2019 gick Haaland vidare till österrikiska RB Salzburg, där han exploderade på den internationella scenen. Hans målskytte i UEFA Champions League gjorde honom till en av de mest eftertraktade spelarna i Europa.

I januari 2020 skrev Haaland på för tyska Borussia Dortmund och fortsatte sin fantastiska målform. Hans debut säsong i Bundesliga resulterade i en rad individuella utmärkelser, inklusive Bundesliga Rookie of the Season och en plats i Bundesliga Team of the Season.

Internationell karriär

Erling Haaland gjorde sin debut för Norges A-landslag den 5 september 2019 i en ålder av 19 år. Hans första internationella mål kom mot Malta bara några dagar senare

 Sedan dess har Haaland blivit en nyckelspelare för Norge och fortsätter att göra mål på den internationella scenen.

Hans prestationer för klubblag och landslag har cementerat honom som en av de mest spännande unga talangerna i världsfotbollen.

Med sin bländande snabbhet, styrka och förmåga att göra mål från nästan alla positioner på planen är Erling Haaland en av de mest fruktade anfallarna i världen och en värdig kandidat till att en dag kunna bli världens bästa fotbollsspelare.

2. Kylian Mbappé

Det franska fotbollsunderbarnet

Kylian Mbappe
Кирилл Венедиктов, CC BY-SA 3.0 GFDL, via Wikimedia Commons

Kylian Mbappé Lottin föddes den 20 december 1998 i Bondy, en förort till Paris, Frankrike. Han växte upp i en idrottsfamilj, där hans far var fotbollstränare och hans mor en före detta handbollsspelare.

Redan som barn visade Kylian enastående talang på fotbollsplanen, vilket ledde till att han snabbt fick uppmärksamhet från större fotbollsklubbar.

Klubbkarriär: med PSG på sina axlar i Ligue 1

Kylians resa började när han anslöt till den franska fotbollsakademin INF Clairefontaine.

Han tillbringade några år där innan han gick med i AS Monaco, där han debuterade för A-laget vid 16 års ålder.

Under säsongen 2016/2017 gjorde Mbappé ett starkt intryck i både Ligue 1 och Champions League, vilket ledde till att han fick utmärkelsen Golden Boy 2017. Hans imponerande prestationer fångade även intresset från andra storklubbar.

Som en av de hetaste unga talangerna i fotbollsvärlden gick Mbappé över till Paris Saint-Germain (PSG) på lån 2017, och övergången blev permanent 2018 för en rekordsumma. I PSG har Mbappé fortsatt att briljera och samla på sig både individuella och lagpriser, inklusive flera Ligue 1-titlar och toppscorerpriser.

Internationell karriär: en stjärna på topp

Kylian Mbappé gjorde sin debut för Frankrikes A-landslag i mars 2017, och hans internationella karriär tog snabbt fart

 Vid 19 års ålder spelade han en avgörande roll i 2018 års världsmästerskap när Frankrike gick hela vägen och vann turneringen. Mbappé tilldelades FIFA World Cup Best Young Player Award för sina insatser under mästerskapet.

Sedan dess har Mbappé fortsatt att vara en viktig spelare för Frankrike, med flera mål och assist i både EM-kval och UEFA Nations League.

Med sitt blixtsnabba tempo, tekniska skicklighet och förmåga att göra mål från nästan alla vinklar, fortsätter Kylian Mbappé att befästa sin potential till att kunna bli en av de bästa någonsin, och en stjärna att se upp för på den internationella scenen.

3. Phil Foden

Englands fotbollsframtid?

Phil Foden
Egghead06, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Phil Foden, född 28 maj 2000 i Stockport, England, är en ung engelsk talang som på kort tid har börjat göra avtryck i världsfotbollen.

Uppväxt i Manchester Citys ungdomsakademi, har Foden fått en solid grund att stå på och redan visat prov på att han kan bli en av världens bästa fotbollsspelare i framtiden.

Klubbkarriär: start i Manchester City

Fodens karriär tog fart i Manchester Citys ungdomsakademi där han började spela redan vid åtta års ålder. Han fortsatte att utvecklas som spelare och 2017 fick han chansen att debutera för A-laget.

Under sin tid i Manchester City har Foden fått möjligheten att spela under den världsberömda tränaren Pep Guardiola, som har uttryckt stor beundran för den unga engelsmannen. Foden har varit en del av flera titelvinster med Manchester City, inklusive Premier League, FA-cupen och EFL Cup.

Trots sin unga ålder har Foden redan hunnit göra avtryck i Champions League, där han bland annat blev den yngsta engelska målskytten i turneringens historia. Med sitt kreativa spel, förmåga att hitta ytor och rappa fötter, är Foden en spelare som ständigt utmanar motståndarnas försvar.

Internationell karriär: en imponerande start

Phil Foden gjorde sin debut för Englands A-landslag i september 2020. Sedan dess har han varit en viktig kugge i det engelska landslaget och bidragit med flera mål och assist. Foden var en del av det engelska lag som nådde finalen i UEFA Euro 2020.

Foden har även representerat England på ungdomsnivå, där han var en nyckelspelare när England U17 vann FIFA U-17 World Cup 2017.

Han tilldelades utmärkelsen Golden Ball för sina insatser under turneringen, vilket ytterligare bevisade hans potential som en av de mest lovande unga talangerna i fotbollsvärlden.

Framtiden ser ljus ut för Phil Foden, och med fler matcher och erfarenheter på högsta nivå kommer han troligen att fortsätta utvecklas och kunna kämpa om titeln som världens bästa fotbollsspelare någonsin, för vem vet?

Det är spännande att följa hans utveckling både i Manchester City och det engelska landslaget.

4. Pablo Martín Páez Gavira

Spaniens unga fotbollshopp

Gavi
TheSoccerBoy, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Pablo Martín Páez Gavira, född 7 februari 2002 i Málaga, Spanien, är en ung och lovande spansk fotbollsspelare som redan gjort sig känd på den internationella scenen.

Med sitt tekniska kunnande och snabba fotarbete kan han en dag bli en av världens bästa fotbollsspelare.

Klubbkarriär

Páez Gaviras fotbollsresa började i Atlético Malagueño, där han snabbt visade prov på sin talang och spelintelligens. Hans imponerande prestationer ledde till att han värvades av den italienska storklubben Juventus sommaren 2019.

I Juventus fortsatte Páez Gavira att utvecklas och blev en viktig del av ungdomsakademin.

Efter att ha gjort avtryck i ungdomslagen fick Páez Gavira chansen att debutera för Juventus A-lag i augusti 2021. Han har sedan dess fortsatt att visa upp sin skicklighet och potential, vilket har lett till fler spelminuter i både inhemska och internationella matcher.

Internationell karriär

Pablo Martín Páez Gavira har även haft framgångar på den internationella scenen. Han debuterade för Spaniens U17-landslag i 2018 och var en del av det lag som vann U17-Europamästerskapet samma år. Páez Gavira har också representerat Spanien på andra ungdomsnivåer, bland annat U19- och U21-landslagen.

Även om Páez Gavira ännu inte debuterat för Spaniens A-landslag, är det inte svårt att föreställa sig att det bara är en tidsfråga innan han tar steget upp.

Med sitt imponerande spel och tekniska förmågor kan han bli en viktig del av det spanska landslaget i framtiden.

Med en sådan lovande start på sin karriär är det spännande att följa Pablo Martín Páez Gaviras fortsatta utveckling, både på klubblagsnivå och i det spanska landslaget. Det är inte omöjligt att han en dag kommer att räknas som en av världens bästa fotbollsspelare.

5. Jude Bellingham

Storbritanniens nya fotbollsstjärna

Jude Bellingham
Vyacheslav Evdokimov, CC BY-SA 3.0 GFDL, via Wikimedia Commons

Jude Bellingham, född 29 juni 2003 i Stourbridge, England, är en ung och lovande engelsk fotbollsspelare. Med sitt imponerande spelsinne och arbetskapacitet har han redan börjat utmärka sig som en potentiell framtida stjärna att hålla koll på.

Klubbkarriär: från Birmingham till domination i Dortmund

Bellinghams fotbollskarriär började i Birmingham Citys ungdomsakademi där han snabbt gjorde sig känd som en talangfull spelare.

Han debuterade för A-laget som 16-åring och blev därmed den yngsta spelaren någonsin i klubbens historia. Under sin tid i Birmingham City visade Bellingham prov på sin imponerande spelförmåga och blev till slut uppmärksammad av större europeiska klubbar.

Som en följd av hans framgångar värvades Bellingham av den tyska storklubben Borussia Dortmund sommaren 2020. I Dortmund har Bellingham fortsatt att utvecklas som spelare och blivit en viktig kugge i lagets mittfält.

Han har också gjort avtryck i UEFA Champions League, där han blivit en av de yngsta målskyttarna någonsin i turneringens historia.

Internationell karriär: 17 år och redan i A-landslaget

Jude Bellingham har även haft framgångar på den internationella scenen. Han debuterade för Englands A-landslag i november 2020, endast 17 år gammal. Sedan dess har han varit en del av landslaget och bidragit med viktiga insatser under flera matcher.

Bellingham har även representerat England på ungdomsnivå, där han bland annat var en del av det engelska U17-landslaget.

Hans potential som en av de mest lovande unga talangerna i fotbollsvärlden är uppenbar, och det är spännande att följa hans fortsatta utveckling både på klubblagsnivå och i det engelska landslaget.

Med en sådan imponerande start på sin karriär är det inte svårt att föreställa sig att Jude Bellingham kommer att fortsätta utvecklas och bli en av världens bästa fotbollsspelare. Det blir intressant att se hur långt denna unga talang kan nå i sin fotbollskarriär.

Så har vi valt ut världens bästa fotbollsspelare

För att välja ut världens bästa fotbollsspelare har vi varit mycket noggranna i vårt urval. Vi har tagit hjälp av experter inom fotbollsvärlden, såsom tränare, spelare och journalister, för att få deras åsikter om vilka spelare som är de bästa.

Vi har också undersökt vad andra tillförlitliga källor säger om spelarna. Det kan handla om statistik från matcher och turneringar, eller om analyser från experter och journalister. Vi har använt oss av en mängd olika källor för att få en så bred och omfattande bild som möjligt av spelarnas prestationer.

För att få en mer kvantitativ bild av vilka spelare som rankas högst av experter och andra källor har vi också jämfört hur många som har rangordnat varje spelare och tagit fram det som en procentandel. På detta sätt kan vi få en överblick av hur populär en viss spelare är bland experter och andra som följer fotboll.

Alla dessa metoder har varit viktiga för att få en så rättvis och omfattande bild som möjligt av vilka som är världens bästa fotbollsspelare. Men trots detta är det svårt att nå en helt objektiv slutsats, eftersom det alltid kommer att finnas en viss grad av subjektivitet i bedömningen av spelarnas prestationer och talanger.

Hur vi har hanterat subjektivitet

För att hantera den subjektivitet som är inneboende i valet av världens bästa fotbollsspelare har vi valt att skära listan i tre kategorier: historiska spelare, moderna spelare och bubblare.

Historiska spelare är de som spelade för flera decennier sedan och som anses ha haft en stor inverkan på fotbollens historia. Dessa spelare rankas utifrån deras prestationer och deras betydelse för fotbollen under sin tid.

Moderna spelare är de som spelar nu eller som nyligen avslutade sin karriär. Dessa spelare rankas utifrån deras prestationer under de senaste åren, inklusive hur väl de har presterat på internationella turneringar och i stora klubblag.

Bubblare är de som kan anses vara på väg att bli en av de bästa spelarna i världen, men som ännu inte har nått den nivån. Dessa spelare rankas utifrån deras potential och prestationer under de senaste säsongerna.

Genom att skära listan i dessa tre kategorier kan vi få en mer rättvis bild av vilka spelare som har haft en stor inverkan på fotbollshistorien, vilka som presterar på högsta nivå idag och vilka som kan vara på väg att bli framtida stjärnor. Detta ger också möjlighet att inkludera flera spelare och att uppmärksamma deras prestationer och betydelse på ett mer balanserat sätt.

Varför Messi framför Ronaldo?

När vi pratar om världens bästa fotbollsspelare och väljer Messi framför Ronaldo, baseras valet på en rad faktorer och statistik som understryker Messis överlägsenhet.

För det första har Messi en högre målsnitt per match jämfört med Ronaldo. Messi har gjort 759 mål på 957 matcher (0,79 mål per match), medan Ronaldo har gjort 804 mål på 1106 matcher (0,72 mål per match). Detta visar att Messi har varit mer effektiv i målskyttet trots att han spelat färre matcher.

För det andra har Messi ett högre genomsnittligt matchbetyg än Ronaldo enligt Whoscored. Messi har ett genomsnittligt matchbetyg på 8,71, medan Ronaldo har ett genomsnittligt matchbetyg på 7,82². Detta indikerar att Messi i genomsnitt har haft en större inverkan på matcherna än Ronaldo.

För det tredje har Messi haft en bättre straffmålsstatistik i landskamper jämfört med Ronaldo. Messi har gjort 12 straffmål på 118 landskamper, medan Ronaldo har gjort 6 straffmål på 142 landskamper.

Slutligen har Messi vunnit fler titlar än Ronaldo i sina respektive klubbar. Messi har vunnit 34 titlar med Barcelona, inklusive 10 La Liga-titlar, 7 Copa del Rey-titlar och 4 Champions League-titlar¹. Ronaldo, å andra sidan, har vunnit 30 titlar med sina klubbar, inklusive 6 Premier League-titlar, 2 La Liga-titlar och 5 Champions League-titlar¹. Messi har också fördelen över Ronaldo i ligatitlar (9 mot 5), cupkompetitioner (10 mot 7) och europeiska supercuper (3 mot 2).

Med dessa statistik i åtanke blir det tydligt varför vi väljer Messi framför Ronaldo när vi pratar om världens bästa fotbollsspelare.