premier league innan
Dan Kerins, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Detta hette Premier League innan!

Premier League, en av världens bästa fotbollsdivisioner, har haft många namn sedan den bildades 1992. Men vad hette den innan dess? Den här artikeln tar en titt på historien om denna anrika liga och de olika titlar den haft innan den blev känd som Premier League.

Korta svaret

  • Vad hette Premier League innan?

    Innan Premier League fick sitt nuvarande namn 1992, så hette Premier League “The Football League” (TFL)”.

En kort historia om Football League

Den ursprungliga inkarnationen av Englands främsta fotbollsturnering startade 1888 när 12 lag möttes på Anderton’s Hotel i London den 17 april.

Detta möte bildade det som senare skulle bli känt som “The Football League” (TFL) som började med bara tre divisioner: Division One, Two och Three. TFL har sedan dess expanderat till fyra nivåer – där varje nivå har 20 klubbar som tävlar mot varandra om uppflyttning eller nedflyttning från säsong till säsong – vilket ger totalt 92 engelska ligalag som årligen spelar om silver och stolthet fram till 1992 då en omprofilering skedde under nytt ledarskap.”.

Detta steg markerade ett viktigt ögonblick för professionell fotboll i England, ett som skulle få betydande konsekvenser för hur fotbollsfans upplevde sin sport nationellt och internationellt. Med ökade pengar som kommer in i spelet från tv-rättigheter och sponsring fanns det fler möjligheter att ta några av Europas toppspelare till engelska klubbar än någonsin tidigare – något som har resulterat i stora framgångar både kommersiellt och konkurrensmässigt under de senaste decennierna.

Omprofilering till Premier League

1992 fattade den dåvarande ordföranden Rick Parry efter långa diskussioner mellan FA-företrädare och klubbägare ett beslut om att ett oberoende organ skulle styra fotbollen i England i stället för att enbart förlita sig på FA:s traditionella regler – vilket ledde till att man skapade “the breakaway” eller “Premier League”, en egen uppsättning regler som var skild från de regler som FA:s kommittémedlemmar i stort hade infört. Detta beslut innebar att TFL bytte namn till “The Premiership”, som nu helt enkelt kallas “The Premier League“.

Hur har det förändrats sedan omprofileringen?

Sedan ombildningen till “The Premiership” har många förändringar genomförts i alla aspekter av den engelska proffsfotbollen, bland annat:

  • avtal om sändningsrättigheter
  • striktare tillämpning av reglerna för finansiellt fair play
  • utländska investeringsmöjligheter för utländska investerare som vill ta del i ägandet av ett visst lag eller en viss ligaförening
  • ökad internationell kommersialisering
  • marknadsföringskampanjer med inriktning på att globalisera

Alla dessa saker tillsammans är faktorer som bidrar till att forma dagens moderna landskap som vi ser idag med fotbollsspelare i toppklass som utövar sin verksamhet både nationellt och internationellt!

Så nästa gång någon frågar dig “vad hette Premier League innan?”, så kom ihåg att det brukade vara känt som The Football League First Division!

Hur stor är Premier League?

Premier League, en av världens mest prestigefyllda fotbollsligor, har varit en viktig del av den brittiska kulturen sedan starten 1992. Men hur stort är egentligen detta globala fenomen? Det här blogginlägget kommer att undersöka just den frågan och ge ett svar på “hur stor är Premier League?”.

Antal lag i Premier League

Den engelska högsta professionella fotbollsligan består av 20 lag som tävlar om ära varje säsong. Dessa klubbar representerar städer runt om i England som London (Arsenal, Chelsea, Tottenham Hotspur), Liverpool (Everton och Liverpool FC) och Manchester (Manchester United och Manchester City).

Intäkter från Premier League

Enligt den senaste Deloitte Football Money Report uppgick de totala intäkter som genererades av alla tjugo lag till 4,8 miljarder pund under säsongen 2018/19. Detta var en ökning från 2017/18 då omsättningen uppgick till 4,5 miljarder pund – en ökning med 6 % från år till år – vilket gör den mycket större än någon annan europeisk liga eller tävling som La Liga eller UEFA Champions League.

Är du intresserad av att läsa mer om Premier League så hittar du deras hemsida här