Statistik för Erling Haaland
Werner100359, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Om du är intresserad av fotboll och särskilt av statistik för spelare, har du säkerligen hört talas om Erling Haaland. Född den 21 juli 2000 i Leeds, England, har Haaland etablerat sig som en framstående stjärna i det globala fotbollspanoramat. Denna norska fotbollsspelare, som för närvarande representerar Manchester City i Premier League och det norska landslaget, är en mästare inom sitt område. Hans prestationer och statistik talar helt enkelt för sig själva.

Hans spelstil präglas av hans imponerande fart, överväldigande styrka och en obestridlig förmåga att göra mål inom straffområdet. Haaland är mer än bara en spelare; han är en kraft att räkna med på planen. Med hans unika talang och hängivenhet, är det inte förvånande att han anses vara en av världens främsta fotbollsspelare.

Oavsett om du är en passionerad fotbollsfan, en statistikentusiast eller bara nyfiken på att veta mer om denna norska målmaskin, kommer denna artikel att ge dig en djupgående titt på Erling Haalands karriär och hans statistik. Vi kommer att utforska hans klubbkarriär, individuella prestationer och rekord, samt hans internationella karriär. Så ställ in för att upptäcka mer om Erling Haaland och hans otroliga fotbollsresa.

Erling Haalands statistik: sammanfattat

Erling Haaland är en spelare som alltid lyckas göra avtryck på fotbollsplanen. Hans fotbollsresa har tagit honom från Norge till Österrike, Tyskland och nu England, och överallt har han lämnat ett bestående intryck.

Men hur mäter man egentligen inverkan en spelare har på fotbollens värld? En av de mest effektiva metoderna är utan tvekan genom att titta på spelarens samlade statistik. Låt oss därför dyka djupare in i statistik för Erling Haaland och upptäcka mer om hans fotbollsresa.

Obs: data hämtad 2023-07-17, från bland annat wikipedia

Totala Matcher

Sedan starten av sin professionella karriär har Erling Haaland spelat i 183 matcher för sina klubblag. Dessa inkluderar matcher i inhemska ligor och turneringar, europeiska tävlingar som Champions League, och olika inhemska och internationella cuper. Hans engagemang och envishet på planen har varit oerhört viktiga för de lag han har spelat för.

Totala Mål

Haaland har alltid varit en effektiv målgörare, och hans totala målstatistik är inget undantag. 

Haaland gjort hela 140 mål i klubblagsmatcher. Denna siffra bekräftar hans otroliga skicklighet framför målet och hans förmåga att konsekvent hitta nätet, oavsett motståndare eller situation.

Mål per Match

Ett annat intressant statistiskt mått är mål per match. Med 140 mål på 183 matcher har Haaland ett imponerande genomsnitt på 0,76 mål per match. Detta genomsnitt visar hans konsekventa effektivitet som målgörare och bekräftar att han är en pålitlig källa till mål för sina lag.

erling haaland
Bex Walton, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Rekord & andra utmärkelser

Erling Haalands karriär har varit fylld av enastående individuella prestationer och rekord, vilket har cementerat hans rykte som en av fotbollens mest framstående spelare. Dessa framgångar är imponerande på egen hand, men när de ses i ljuset av hans ungdom och den hastighet med vilken han har uppnått dem, är de ännu mer anmärkningsvärda.

Golden Boy-utmärkelsen 2020

En av de mest framstående höjdpunkterna i Haalands karriär är hans utnämning till ‘Golden Boy’ 2020. Denna prestigefyllda utmärkelse ges årligen till Europas bästa unga fotbollsspelare och är en bekräftelse på Haalands talang och potential. Hans förmåga att ständigt leverera exceptionella prestationer på fotbollsplanen, trots hans unga ålder, har gjort honom till en värdig vinnare av denna utmärkelse.

Bundesliga Player of the Season

Haalands framstående prestationer har inte gått obemärkt i Tyskland. Under sin tid i Borussia Dortmund blev han utnämnd till ‘Bundesliga Player of the Season‘ år 2021. Denna utmärkelse är en hyllning till hans bidrag till Dortmunds framgångar och hans konsekventa prestationer på hög nivå.

Champions League-rekord

På den internationella arenan har Haaland också gjort avtryck. I Champions League har han satt flera rekord, inklusive att vara den snabbaste spelaren att nå 30 mål (i 25 matcher) och den yngsta spelaren att nå 30 mål. Dessa framgångar är en tydlig indikation på hans imponerande målgörande förmåga och hans förmåga att prestera under press.

Unika Premier League-rekord

Efter att ha flyttat till Manchester City, fortsatte Haaland att imponera med sina prestationer. Under säsongen 2022/2023 satte han ett nytt Premier League-rekord genom att göra 36 mål på 35 matcher, en bedrift som ytterligare förstärkte hans plats som en av de bästa målskyttarna i ligan. Dessutom blev han den snabbaste spelaren att göra två, tre och fyra hattricks i Premier League och den första spelaren i ligans historia att göra hattricks i tre raka hemmamatcher.

Klubbkarriär: Erling Haalands fotbollsresa

Erling Haalands fotbollsresa började i väldigt tidig ålder. Hans passion och talang för spelet har fört honom från gräsplanerna i sin hemstad till de största arenorna i världen. Låt oss följa hans resa genom hans klubbkarriär, från Bryne FK till Manchester City.

Bryne FK: Uppväxten och de tidiga dagarna

Haalands fotbollskarriär började vid fem års ålder när han anslöt sig till sin hemstadsklubb, Bryne FK. Hans talang och potential blev tydlig tidigt, och han fick göra sin seniordebut för klubben i maj 2016. Trots hans unga ålder visade han en imponerande förmåga att prestera på hög nivå.

Molde FK: Genombrottet

Efter att ha imponerat i Bryne FK flyttade Haaland till Molde FK 2017 och debuterade för klubben i april samma år. Hans genombrott kom i juli 2018 när han gjorde fyra mål under de första 21 minuterna i en match mot SK Brann. Detta var bara början på hans framstående prestationer.

Red Bull Salzburg: Uppkomsten till stjärnstatus

I augusti 2018 skrev Haaland på för Red Bull Salzburg. Han gjorde sitt första mål för klubben i maj 2019 och fortsatte att briljera genom att sätta flera rekord i Champions League. Hans framstående prestationer i Salzburg lockade uppmärksamheten från större klubbar runtom i Europa.

Borussia Dortmund: Fortsatt framgång

I januari 2020 flyttade Haaland till Borussia Dortmund för en övergångssumma på cirka 200 miljoner kronor. I Dortmund fortsatte han att visa sina otroliga målgörande egenskaper och blev snabbt en nyckelspelare för laget.

Manchester City: Det senaste kapitlet

Efter en framgångsrik tid i Dortmund, tog Haaland nästa steg i sin karriär och skrev på för Manchester City i maj 2022. Han gjorde sin debut för klubben i augusti samma år och gjorde direkt två mål i sin första match. Sedan dess har han fortsatt att imponera med sina målgörande prestationer och har blivit en oumbärlig spelare för City.

Sammanfattningsvis har Erling Haalands klubbkarriär varit en imponerande resa fylld med otroliga prestationer och framgångar. Hans talang och förmåga att göra mål har visat sig vara ovärderliga för varje lag han har spelat för. Med Manchester City som hans nuvarande lag, ser vi fram emot att se vad framtiden har i åtanke för denna norska målmaskin.”

Internationell karriär: Erling Haaland på den globala scenen

Erling Haalands fotbollskarriär har inte bara varit begränsad till klubblagsnivå. Hans internationella prestationer gör honom till en framstående spelare på den globala fotbollsscenen.

Hans prestationsfyllda karriär för det norska landslaget är lika imponerande som hans klubbkarriär.

Att representera Norge: En stigande stjärna

Erling Haaland började representera det norska landslaget tidigt i sin karriär. Hans debut kom i september 2019 och sedan dess har han etablerat sig som en nyckelspelare. Som en central del av den norska truppen har Haaland visat att han kan göra skillnad på alla nivåer av spelet.

Haalands internationella karriär har varit full av framstående prestationer. Som en konstant källa till ‘mål’ för laget, har han blivit en viktig del av det norska anfallet. Han har en anmärkningsvärd förmåga att hitta nätet, vilket gör honom till en allvarlig hot mot vilket lag som helst i världen.

Haalands internationella statistik

Haalands statistik för det norska landslaget är lika imponerande som hans klubbstatistik. Fram till den 20 juni 2023 hade han gjort 25 framträdanden för det norska landslaget. Under dessa framträdanden har han lyckats göra 24 mål, vilket är ett tydligt bevis på hans otroliga målgörande förmåga.

Det är värt att notera att dessa statistik inte bara speglar antalet mål han har gjort. De speglar också hans värdefulla bidrag till laget, oavsett om det är hans förmåga att sätta upp andra spelare, hans förmåga att dra försvarare bort från sina positioner eller hans vilja att arbeta hårt för laget.

Erling Haaland: Norges fotbollsambassadör

Erling Haaland är mer än bara en framstående fotbollsspelare för Norge. Han är också en ambassadör för norsk fotboll på den internationella scenen. Hans framgångar och prestationer har kastat strålkastarljuset på Norge och bidrar till att öka landets profil inom internationell fotboll.

Genom sin passion, engagemang och dedikation till spelet, har Haaland visat att han är en verklig förebild för unga fotbollsspelare, inte bara i Norge utan över hela världen.

Statistik för Erling Haaland: bara början?

Erling Haalands internationella karriär är en historia om framgång, hängivenhet och en outtröttlig vilja att lyckas. Hans framstående prestationer för det norska landslaget, tillsammans med hans klubblagsframgångar, gör honom till en av de mest framstående spelarna i modern fotboll. Många tror att han kan bli världens bästa fotbollsspelare om han håller takten uppe. 

Håller ni med?

Med många år kvar i sin karriär, är det spännande att se vad framtiden håller för denna norska målmaskin.