När vann England EM i fotboll
 

När vann England EM i fotboll? England har aldrig vunnit EM i fotboll, men de har varit nära flera gånger och har nått finalen en gång.

I denna artikel kommer vi att gå igenom Englands prestationer i Europamästerskapet genom åren och belysa de mest minnesvärda ögonblicken.

Historia av Englands deltagande i EM

England har en lång och intressant historia i Europamästerskapet i fotboll. Sedan deras debut i EM 1964 har de deltagit i flera turneringar och upplevt både framgångar och besvikelser.

Englands första EM-deltagande

England deltog för första gången i EM 1968, vilket var den tredje upplagan av turneringen. Det året nådde de semifinalen men förlorade mot Jugoslavien med 1-0.

Englands bästa EM-resultat

Det bästa resultatet England någonsin uppnått i EM var 2021, då de nådde finalen för första gången i historien. Under ledning av förbundskapten Gareth Southgate spelade England en stark turnering och nådde finalen efter att ha besegrat Tyskland, Ukraina och Danmark i utslagsrundorna.

I finalen mötte de Italien, men trots att de tog ledningen tidigt i matchen genom Luke Shaw, lyckades Italien kvittera och matchen gick till straffläggning, där Italien vann med 3-2.

Englands framgångar i EM

England har haft både höga och låga punkter i deras deltagande i Europamästerskapet. De har nått finalen en gång och även spelat i semifinaler ett par gånger. Här kommer vi att utforska Englands mest minnesvärda framgångar i EM.

Semifinal 1996

Ett av de mest minnesvärda ögonblicken i Englands EM-historia är semifinalen 1996, som spelades på Wembley Stadium i London.

England var värdnation för mästerskapet det året, och efter att ha gått obesegrade genom gruppspelet och kvartsfinalen mötte de Tyskland i en dramatisk semifinal. Matchen slutade 1-1 efter förlängning, och Tyskland vann den efterföljande straffläggningen.

Semifinal 2021

Inför EM 2021 var förväntningarna på England höga, och de lyckades leva upp till dem genom att nå semifinalen för andra gången i historien. I semifinalen mötte de Danmark, och matchen gick till förlängning efter att Kasper Schmeichel räddat Harry Kanes straff i den 103:e minuten.

Men i den 104:e minuten fick England en ny straff, och denna gång gjorde Kane mål på returen efter att Schmeichel räddat den första skottet, vilket skickade England till finalen.

Framstående engelska spelare i EM

Under årens lopp har flera engelska spelare imponerat och gjort avtryck i EM. I detta avsnitt kommer vi att lyfta fram några av de mest framstående engelska spelarna som har presterat väl i Europamästerskapet i fotboll.

Alan Shearer

Alan Shearer är en av de mest framgångsrika engelska spelarna i EM-historien, med en imponerande målskörd på sju mål under sina två deltaganden 1996 och 2000. Shearer var en av huvudorsakerna till Englands framgång under EM 1996, där han vann skytteligan och blev utsedd till turneringens bästa anfallare.

Wayne Rooney

Wayne Rooney är en annan framstående engelsk spelare som har utmärkt sig i EM-sammanhang. Rooney gjorde sitt första EM-ml 2004, då han bara var 18 år gammal och snabbt blev en av turneringens stjärnor. Rooney deltog i totalt fyra EM (2004, 2012, 2016) och gjorde tio mål under dessa turneringar.

Harry Kane

Harry Kane är en av Englands mest framstående anfallare i modern tid och har varit en nyckelspelare för landslaget under de senaste åren. Under EM 2021 var Kane en av de bärande spelarna i Englands trupp och bidrog med fyra mål, inklusive det avgörande straffmålet i semifinalen mot Danmark.

England i framtida EM

Trots att England ännu inte har lyckats vinna Europamästerskapet i fotboll finns det mycket som talar för att de kan göra det i framtiden. Det engelska landslaget har en stark och ung trupp, med spelare som Phil Foden, Jadon Sancho och Bukayo Saka, som alla har potential att bli världsstjärnor inom en snar framtid.

Förbundskapten Gareth Southgate har också visat att han kan leda laget framgångsrikt, och med kontinuitet och rätt strategi kan England förhoppningsvis nå ännu högre höjder i kommande EM-turneringar.

Sammanfattning

England har aldrig vunnit EM i fotboll men har nått finalen en gång och semifinalen två gånger. Deras bästa resultat någonsin var under EM 2021 då de nådde finalen men förlorade mot Italien på straffar.

Trots bristen på titlar har England haft många framstående spelare och minnesvärda ögonblick i EM, och med en ung och talangfull trupp finns det mycket att se fram emot inför framtida turneringar.

Vanliga frågor och svar om Englands EM-historia

  • Har England någonsin vunnit EM i fotboll?

    Nej, England har aldrig vunnit EM i fotboll. Deras bästa placering i EM är tredje plats, som de uppnådde 1968.

  • Vilken är Englands bästa prestation i VM?

    Englands bästa prestation i VM är deras seger 1966, då de vann sitt första och hittills enda VM-guld.

  • Hur många gånger har England nått semifinal i EM?

    England har nått semifinal i EM två gånger, 1968 och 1996.