När vann Danmark EM i fotboll
 

När vann Danmark EM i fotboll? Svaret på den frågan är 1992, då Danmark sensationellt vann Europamästerskapet i fotboll.

Det var en otrolig prestation som få hade trott var möjlig.

I den här artikeln kommer vi att granska hur Danmark lyckades med denna bragd, vilka nyckelspelare som bidrog till segern, och vilka lärdomar vi kan dra av deras framgångar.

Det oväntade mästerskapet

Danmark var inte ens kvalificerat till EM 1992 från början. De hamnade på andraplats i sin kvalgrupp, bakom Jugoslavien. Men på grund av kriget och upplösningen av Jugoslavien blev landet diskvalificerat, och Danmark tog deras plats i mästerskapet med bara några veckors varsel.

Detta gjorde att laget saknade förberedelser, men de lät sig inte nedslås. Tvärtom, de såg möjligheten och greppade den med båda händerna. De överraskade alla genom att ta sig igenom gruppspelet, där de bland annat slog favoriterna Frankrike.

Den stora finalen mot Tyskland

I semifinalen ställdes Danmark mot regerande världsmästarna Nederländerna. Matchen gick till straffar, och Danmark tog sig vidare efter att ha vunnit straffsparksläggningen.

I finalen mötte de Tyskland, som var storfavoriter att vinna. Men Danmark gjorde det omöjliga och vann matchen med 2-0, med mål av John Jensen och Kim Vilfort. Det var en otrolig prestation som chockade fotbollsvärlden.

Nyckelspelare och tränare

Danmarks framgång i EM 1992 kan inte enbart tillskrivas en eller två spelare. Det var en laginsats där alla bidrog. Men några spelare som utmärkte sig under turneringen var målvakten Peter Schmeichel, mittfältarna Brian Laudrup och John Jensen, samt anfallaren Flemming Povlsen.

Tränaren Richard Møller Nielsen spelade också en viktig roll i Danmarks framgång.

Han införde en defensiv taktik som byggde på snabba omställningar och starkt försvarsspel, vilket passade laget perfekt och gjorde det svårt för motståndarna att bryta igenom.

Lärdomar från Danmarks EM-seger

Danmarks sensationella framgång i EM 1992 visar att ingenting är omöjligt inom fotbollen. Det är en sport där underdogs kan överraska och skrälla.

Det lär oss att man aldrig ska underskatta något lag, och att det ibland krävs lite tur för att nå framgång.

Vanliga frågor och svar om danmarks EM-bragd

 • Vilka var Danmarks motståndare i gruppspelet under EM 1992

  I gruppspelet mötte Danmark England, Sverige och Frankrike. De spelade oavgjort mot England (0-0) och Sverige (2-2) samt vann över Frankrike med 2-1.

 • Vilka spelare gjorde målen för Danmark i finalen mot Tyskland?

  Målen i finalen gjordes av John Jensen och Kim Vilfort. Jensen gjorde 1-0 i den 18:e minuten och Vilfort fastställde slutresultatet till 2-0 i den 78:e minuten.

 • Hur många EM-medaljer har Danmark vunnit totalt?

  Danmark har vunnit en EM-medalj totalt. Deras enda medalj var guldet de tog under EM 1992 i Sverige.

 • Vilken plats låg Danmark på i världsrankingen innan EM 1992?

  Innan EM 1992 låg Danmark på plats 10 i FIFA:s världsranking. Deras framgång under mästerskapet förbättrade deras ranking avsevärt.

 • Vem var Danmarks förbundskapten under EM 1992?

  Danmarks förbundskapten under EM 1992 var Richard Møller Nielsen. Hans taktik och ledarskap bidrog starkt till Danmarks sensationella framgång i mästerskapet.