kortaste målvakten premier league
User:Nbrooks503, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Den kortaste målvakten i Premier League

Clive Baker var en målvakt som spelade för flera engelska klubbar under sin karriär, men det är hans tid i Everton som sticker ut. Med en längd långt under alla andra målvakter i ligan var han den kortaste spelare som någonsin spelat i den högsta ligan i engelsk fotboll - och en av de mest framgångsrika dessutom!

Korta svaret

  • Vem var den kortaste målvakten i Premier League?

    Med en längd på bara 175cm var Clive Baker den kortaste spelare som någonsin spelat i den högsta ligan i engelsk fotboll – och en av de mest framgångsrika dessutom!

Clive Bakers karriär

Baker inledde sin karriär i det icke ligaägda laget Walsall Wood innan han gick till Aston Villa 1981. Han gjorde 43 matcher för dem under två säsonger innan han gick vidare till Everton där han tillbringade fyra år mellan 1983 och 1987.

Under denna period vann han både en FA Cup-vinnarmedalj och en andraplatsmedalj samt spelade alla matcher under den titelvinnande säsongen 1985/86 – vilket gör honom till en av endast tre spelare som har gjort det med olika lag!

Hans internationella karriär

Efter att ha lämnat Everton gick Baker till Fulham och gjorde mer än 100 matcher för dem under fem säsonger innan han drog sig tillbaka från professionell fotboll 1993 på grund av skada. Trots att han var kvalificerad för England fick han aldrig någon landskampslicens trots att han ingick i deras trupp flera gånger under sin karriär.

Framgångar under hela hans karriär

Trots att Clive Baker stod på en så kort längd jämfört med andra målvakter genom historien, nådde han stora framgångar under hela sin karriär, som bland annat innefattade följande:

  • En medalj som vinnare av FA-cupen (1985)
  • En medalj som rankad i division ett (1986)
  • Fem säsonger i Fulham FC
  • Över 100 framträdanden

Hur lyckades Clive Baker bli så bra?

Trots att Clive Baker var så liten jämfört med andra målvakter genom tiderna lyckades han lyckas genom att använda sig av överlägsen smidighet och reflexer i kombination med intelligent positionering när han försvarade kryss eller skott – något som hjälpte honom att bli en av de bästa målvakterna under sin tid i sporten.

Eftersom han var kortare än vissa utespelare innebar det dessutom att motståndarna hade svårt att göra mål förbi honom eftersom de hade mindre utrymme när de sköt mot mål!

Trots att han inte var i närheten av att vara världens längsta fotbollsspelare, så är han definitivt bland världens kortaste fotbollsspelare i relation till sina lagkamrater.

Vad tjänade Clive Baker under sin karriär?

Under sin 14-åriga professionella karriär som spänner över sex olika klubbar, från Walsall Wood hela vägen upp till Fulham FC, har det uppskattats att det totala värdet som Clive Baker tjänade uppgår till 32 miljoner kronor (3,6 miljoner dollar).

Denna siffra inkluderar inte några ytterligare bonusar eller tillägg som tjänats in utanför matchersättningar som betalas direkt av varje klubb som Clive Baker har anställt under sin resa genom Premier League divisionerna 1 och 2.

Clive Baker anses allmänt vara den kortaste målvakten som någonsin setts i Premier League-historien, samtidigt som han uppnådde stora framgångar tack vare överlägsen smidighet och reflexer i kombination med intelligent positionering när han försvarade korsningar eller skott mot potentiella målchanser som presenterades mot honom .

Med totala ekonomiska intäkter som uppgår till 32 miljoner SEK (3,6 miljoner dollar) jämnt fördelade på 6 klubbar; från Walsall Wood till Fulham FC ;Clive Bakers inverkan på engelsk fotboll kommer för alltid att förbli ihågkommen, oavsett hur liten han är.