Topplista: 6 kända italienska fotbollsspelare

Italien är känt för många saker: vin, solsken, pizza… och fotboll. Fotbollen är en nationell sport som har producerat några av de bästa spelarna genom tiderna.

Att välja ut de tiosex bästa italienska fotbollsspelarna genom tiderna var en nästintill omöjlig uppgift, men i denna artikel presenterar vi istället de 6 kändaste (och bästa) italienska fotbollsspelarna genom tiderna.

Italien är känt för att ha en stark defensiv, och det kommer inte som någon överraskning att många av spelarna på denna lista är försvarare. Taktiken har fungerat väl för Azzurri, som har vunnit VM hela fyra gånger: 1934, 1938, 1982 och 2006.

Visste du att endast Brasilien har vunnit fotbollens största pris fler gånger än Italien? Det är lätt att glömma, men faktum är att italienska fotbollsspelare genom tiderna visat hur dominanta de är.

1. Giuseppe Meazza

1930 - 1939 | 409 internationella matcher | 284 mål | 4 troféer

Giuseppe Meazza

Giuseppe Meazza var en fotbollslegend vars inverkan på den italienska fotbollen och Inter Milan-fotbollen inte kan överskattas. Hans otroliga resa började 1927 när han bara var 17 år gammal och hans lagkamrater förstod till en början inte hans potential

 an bevisade dock snabbt att de hade fel och fortsatte att bli en av de största spelarna genom tiderna. Han är bland annat introducerad i Inters hall of fame.

En otrolig målskytt: fortfarande tvåa, 80 år senare

Meazza inledde sin internationella karriär 1930 och gjorde två mål i sin debut mot Schweiz, och fortsatte som kapten för de försvarande mästarna till framgång i VM fyra år senare, bland annat genom att göra segermålet mot Brasilien i semifinalen.

Han är fortfarande Italiens näst bästa målskytt genom tiderna, med bara två mål mindre än Riva.

Inter Milan: en oväntad framgångssaga

Som ung blev Meazza avvisad av AC Milan, men deras förlust blev Inter Milans vinst. Han var produktiv för de blå och svarta, gjorde 284 mål på 408 matcher och ledde dem till tre Serie A-titlar och en Coppa Italia under sina 14 säsonger i klubben. Han utsågs också till lagets kapten i nio år.

“Gol a invito”, där han hoppade förbi målvakten och placerade bollen utan ansträngning i ett tomt mål, var hans kännetecken. Han var också en innovativ spelare som hade ett unikt öga för mål och kunde fungera som offensiv playmaker tack vare sin känsliga och exakta kontroll. Meazza var en sann mästare på planen och alla avgudade honom.

Legacy

Att San Siro fick sitt namn till hans ära var en naturlig utveckling, och han förblir en stilikon för italienska fotbollsfans. Meazza vann två världsmästerskap med Italien 1934 och 1938, och han kallas ofta för “den störste av alla”. Till och med barn ropade “Jag vill vara som Meazza” när han dribblade, gjorde mål och förverkligade drömmar för Inter-fansen. Han lämnade ett bländande arv som alla kan beundra.

Italiens bästa fotbollsspelare genom tiderna

Sammanfattningsvis var Giuseppe Meazza en otrolig fotbollsikon och den störste målskytten i den italienska och Inter Milan-fotbollens historia.

Hans innovativa och unika spelstil i kombination med hans naturliga talang och målskytteförmåga gjorde honom till en sann mästare på planen.

Hans inverkan på den italienska fotbollen var omätbar och han är fortfarande en inspiration för många fotbollsfans idag.

Sugen på mer Italiensk fotboll? läs också: alla fotbollslag i rom

2. Paolo Maldini

1978 - 2002 | 126 internationella matcher | 7 mål | 25 troféer

Paolo Maldini
Tasnim News Agency, CC BY 4.0 , via Wikimedia Commons

Paolo Maldini anses allmänt vara en av de bästa försvararna genom tiderna, och han tillbringade dessutom hela sin 25-åriga karriär i AC Milan

Maldini var en tekniskt begåvad vänsterback som blev mittback, och det var hans timing och speluppfattning  snarare än aggressivitet och fysik som gjorde att han skilde sig från andra försvarare.

Han bidrog till att Rossoneri vann 25 troféer, inklusive sju Serie A-guld och fem stycken Europacup- och Champions League-titlar.

En anmärkningsvärd karriär och framgång för klubben

Maldinis livslängd var också anmärkningsvärd, han spelade fram till 41 års ålder och gjorde 902 matcher för AC Milan, mer än någon annan spelare. Som kapten tog han många titlar, bland annat sju Serie A-titlar, en Coppa Italia, en World Club Cup och fem Super Cups.

Maldinis individuella prestationer talar också sitt tydliga språk: han blev utsedd till turneringens bästa lag i VM 1990 och 1994 och slutade som tvåa efter George Weah i kampen om utmärkelsen Årets världsspelare i FIFA 1995.

Brist på internationell framgång: men det spelar ingen roll

Trots sina framgångar på klubbnivå lyckades Maldini inte leda Italien till framgång i internationella turneringar och han tillbringade mer än hälften av sina 16 år med Azzurri som kapten.

Han spelade i fyra världsmästerskap, men drog sig tillbaka innan Italien vann 2006 och hade aldrig vunnit någon större utmärkelse med sitt land.

Många anser att Maldini är den bästa försvararen som har gått i pension utan att ha vunnit en stor internationell trofé; och vi håller med.

Slutsats: en italiensk fotbollsspelare i särklass 

Paolo Maldinis arv som spelare förblir oöverträffat.

Hans tekniska färdigheter, speluppfattning och livslängd har gett honom en plats bland de stora genom tiderna. Även om han inte kunde leda Italien till internationella framgångar talar Maldinis prestationer på klubbnivå och individuella utmärkelser för sig själva.

Hans bidrag till AC Milans framgångar och till fotbollen som helhet kommer aldrig att glömmas – länge leve försvarskungen Maldini.

Mer topplistor? läs också: 6 kända franska fotbollsspelare som går ner i historien.

3. Gianluigi Buffon

1997 - nu | 176 internationella matcher | 0 mål | 23 troféer

Buffon
Doha Stadium Plus Qatar from Doha, Qatar, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Buffons namn är synonymt med de bästa målvakterna genom tiderna, hur skulle vi med gott samvete kunna göra en lista om italienska fotbollsspelare utan att nämne Buffon? Omöjligt.

Den italienske målvakten blev först känd som tonåring för Parma 1995, och hans enastående atletiska förmåga gjorde honom till en framstående italiensk spelare.

Sedan dess har Buffon vunnit nästan alla stora utmärkelser som man kan tänka sig, med undantag för Champions League.

Världens dyraste målvakt – men värd sitt pris

År 2001 gjorde Juventus Buffon till den dyraste målvakten någonsin genom att betala 52 miljoner euro för hans tjänster.

Det var ett byte som visade sig vara ett utomordentligt värde eftersom Buffon fortsatte att vinna 12 utmärkelser som årets målvakt i Serie A, 10 ligakronor och den gyllene handsken i VM 2006, där han höll fem rena mål när Italien blev världsmästare.

Hans anmärkningsvärda livslängd beror på hans förmåga att anpassa sitt spel och förlita sig mindre på explosiv smidighet och mer på positionering och läsning av spelet i världsklass.

En ledare, kapten och inspiration

Buffons ledaregenskaper är så enorma att han är kapten för både Juventus och Italien, trots sin position som målvakt. Han har varit en hjälte bland Juventus-fansen i många år, särskilt efter klubbens degradering till Serie B, som han stannade kvar i klubben under. Hans framgångar har gjort honom till en av de mest kända och älskade spelarna i den italienska fotbollens historia.

Tidlös klassiker – Buffon ska ingenstans

Buffon spelar för närvarande i Parma i Serie B, men hans framgångshistoria är en historia som kommer att bli ihågkommen under lång tid

Från sina tidiga dagar som en smidig tonåring till sin nuvarande position som en klok veteran har Buffon satt standarden för målvakter överallt. Hans namn kommer för alltid att förknippas med förträfflighet inom fotbollen.

4. Roberto Baggio

1982 - 2004 | 56 internationella matcher | 27 mål

Roberto Baggio
Doha Stadium Plus Qatar from Doha, Qatar, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Baggio kommer för alltid att bli ihågkommen för sin skridna straff i VM-finalen 1994, men det gör hans förmåga och bidrag till spelet en stor otjänst. De går inte att skriva en lista på italienska fotbollsspelare utan att nämna Baggio.

Den typiska Trequartista: Baggios kreativa geni

Tillsammans med Alessandro Del Piero är Baggio Italiens fjärde bästa målskytt genom tiderna, varav fem under turneringen i US

. Mittfältaren gjorde också turneringens mål mot Tjeckoslovakien fyra år tidigare, vilket sedan dess har röstats fram av FIFA som VM:s sjunde bästa mål någonsin.

Stora vinster i Turin: titlar i Serie A, Coppa Italia och UEFA-cupen

På klubbnivå flyttades 1993 års Ballon d’Or-vinnare från Fiorentina till Juventus 1990 för en rekordsumma. Han tillbringade fem år i Turin och vann Serie A-titeln och UEFA-cupen. När han sedan flyttade till AC Milan vann han ytterligare en italiensk titel 1996.

Baggio är en av de mest begåvade fotbollsspelarna genom tiderna och hans kreativitet, visioner, oförutsägbarhet och tekniska färdigheter gjorde honom till den arketypiska trequartista och utan tvekan Italiens mest älskade spelare någonsin.

Den ökända straffen: Ett ögonblick av bitterhet

Baggios lista över utmärkelser gör inte rättvisa åt spelarens kvalitet. Han avslutade sin karriär med endast två Serie A-titlar i bagaget, medan hans internationella karriär orättvist är fläckad i mångas minne av den avgörande straff han missade i VM-finalen 1994 – en match som Azzurri aldrig skulle ha tagit sig till från början om det inte vore för Baggios kreativa genialitet.

Ett fotbollsgeni: den första medlemmen i Italiens Hall of Fame

Baggio är fortfarande Italiens fjärde bästa målskytt genom tiderna, och det italienska fotbollsförbundet lämnade inga tvivel om hur mycket han uppskattas genom att göra honom till den allra första medlemmen i Italian Hall of Fame 2011.

Sammanfattningsvis var Roberto Baggio ett sant fotbollsgeni vars talang och inverkan på spelet inte kan underskattas. Även om hans missade straff i VM-finalen 1994 är ett ökänt ögonblick, är det viktigt att komma ihåg den briljans han bidrog med på planen under hela sin karriär.

Att han blev den första medlemmen i Italian Hall of Fame är ett bevis på den kärlek och respekt som han fortfarande har i sitt hemland.

5. Franco Baresi

1977 - 1997 | 81 internationella matcher | 1 mål | 23 troféer

Franco Baresi
Doha Stadium Plus Qatar from Doha, Qatar, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Franco Baresi är ett namn som för alltid kommer att bli ihågkommet i den italienska fotbollshistorien. En lista på italienska fotbollsspelare utan Baresi vore nästan olagligt.

Han föddes den 8 maj 1960 och debuterade för AC Milan vid 17 års ålder och fick en otrolig 20-årig karriär i klubben. Baresi var en viktig del av Arrigo Sacchis och Fabio Capellos dominerande lag på 1990-talet.

Han spelade som mittback och bildade ett ostoppbart försvar tillsammans med Paolo Maldini, Alessandro Costacurta och Mauro Tassotti.

En skakig start på den internationella karriären

Baresis första VM-deltagande kom 1990, trots hans extraordinära talang. Gaetano Scirea intog mittbackspositionen, vilket gav små möjligheter för Baresi att vara med i tävlingen. Han ingick i den segerrika truppen från 1982, men han spelade inte i turneringen.

Baresi spelade i 1990 och 1994 års trupper, där den senare nådde finalen men förlorade mot Brasilien på straffar.

Trots att Baresi missade en straff under finalens straffläggning förblev Baresis rykte som legendarisk mittback obefläckat.

Ballon d’or i siktet, men inte riktigt hela vägen

Baresi var tvåa till Ballon d’Or 1989, som vanns av hans lagkamrat Marco van Basten. Han hjälpte Milan att vinna Europacupen i rad, och han fortsatte med att vinna tre raka Serie A-titlar mellan 1991 och 1994, av karriärens totalt sex. Under säsongen 1993/94 släppte Milan bara in 15 mål, till stor del tack vare Baresis stenhårda försvarsspel.

Baresi var en väl avrundad spelare som kombinerade fysiska, tekniska och mentala egenskaper tillsammans med utmärkt ledarskap och intelligens.

Han vann inga internationella utmärkelser, men han betraktas ändå som en av de bästa mittbackarna någonsin.

Faktum är att han gång på gång rankas i top 3 på listor över “de bästa 10 försvararna i fotboll genom tiderna” [källa].

Milan på sina axlar, 628 gånger

Baresis otroliga framgång med AC Milan är svår att matcha. Han gjorde 628 matcher för klubben och vann sex Serie A-titlar och tre Europacuper. Baresi var så bra att klubben pensionerade hans tröjnummer, vilket cementerade hans plats i Milan-panthéonet.

Han ingick i det Milanlag som 1994 krossade Johan Cruyffs Barcelona

År 1999 röstades han fram som klubbens “århundradets spelare”.

Sammanfattningsvis kan man säga att Franco Baresis arv som en lojal klubbspelare och legendarisk mittback är oöverträffat.

Hans bidrag till den italienska fotbollen kommer för alltid att bli ihågkommet och hans namn kommer alltid att nämnas när man diskuterar de största försvararna genom tiderna.

Tips: läs också vår artikel om världens bästa fotbollsspelare  – håller du med?

6. Gianni Rivera

1959 - 1979 | 60 internationella matcher | 14 mål | Ballon d'Or

Gianni Rivera
Doha Stadium Plus Qatar from Doha, Qatar, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Gianni Rivera, känd som den italienska fotbollens “Golden Boy”, var en stjärna från det ögonblick han klev in på planen

 Rivera, som bara var 16 år gammal och värvades av AC Milan för 200 000 pund, blev snabbt en nyckelspelare i San Siro på grund av sin enastående naturliga förmåga som offensiv mittfältare.

Rivera ledde Rossoneri till tre Serie A-titlar och två Europacuper och skapade ett nära band med tränaren Nereo Rocco som beskrev honom som ett “geni”.

Hans första mål för Milan var ett segermål i en 4-3-seger mot Juventus när han bara var 17 år gammal, och han fortsatte att vinna Ballon d’Or 1969 efter att ha inspirerat Milan till europeisk ära med en virtuos uppvisning i en 4-1-finalseger mot Johan Cruyffs Ajax.

Rivera: En legend på den internationella scenen

Riveras passningar och visioner gjorde honom till en stjärna även i landslaget. Han gjorde sin debut i Azzurri som senior vid 17 års ålder och representerade Italien i fyra världsmästerskap, där han gjorde segermålet i den berömda episka semifinalen mot Tyskland 1970.

Han hjälpte dem också till seger i EM 1968, även om han missade finalen mot Jugoslavien efter att ha fått en skada i semifinalen.

Riveras arv lever vidare

Även om Francesco Totti och Alessandro Del Piero senare kan ha gjort anspråk på titeln “Golden Boy” i italiensk fotboll, var det Rivera som ägde den benämningen under hela 1960-talet och det tidiga 70-talet.

Hans otroliga talang och framgångar på planen gav honom respekt och beundran från både fans och spelare över hela italien.

Riveras arv som fotbollslegend kommer att leva vidare i generationer framöver.