Fotboll är en sport som har en otrolig global räckvidd och popularitet. Men hur många spelar fotboll i världen?

Det är en fråga som vi ska försöka besvara i den här artikeln. Fotboll är mer än bara ett spel; det är en global rörelse som förenar människor över kulturella och geografiska gränser.

Dess popularitet är otvetydig, men för att förstå dess fulla omfattning måste vi gräva djupare in i sportens historia, dess nuvarande tillstånd och dess framtid.

Fotbollens Ursprung och Utbredning

Fotbollens ursprung är osäkert, men tecken på spelet har hittats i Kina för 2300 år sedan. Kineserna “uppfunnit” fotbollsspelet och kallade det Cuju. Fotbollsliknande spel förekom även under Mayatiden i Centralamerika.

Medeltida fotboll praktiserades i England och Frankrike med få regler. 1863 bildades Englands fotbollsförbund – Football Association. FA satsade stort för att popularisera spelet efter en splittring som ledde till rugbyunionens skapande

Fotbollens globala räckvidd är imponerande, med FIFA-rapporter som visar att det finns cirka 265 miljoner registrerade spelare runt om i världen.

Fotbollens Popularitet

Fotboll är en av världens mest populära sporter med runt 265 miljoner spelare i över 200 länder. Kina och Indien har flest fotbollsspelare, men deltar inte i VM. Costa Rica anses vara det mest fotbollsgalna landet inom VM-länderna.

FIFA har officiella siffror på antalet fotbollsutövare i alla länder (PDF).

Men dessa siffror representerar bara en del av bilden. Det finns otaliga fler människor som spelar fotboll på en informell nivå, på gator och i parker, utan att vara registrerade i någon officiell kapacitet. Dessutom finns det hundratals miljoner fotbollsfans som regelbundet följer sporten, vilket ytterligare bidrar till dess globala popularitet.

Fotboll i Sverige

I Sverige har vi 2 909 föreningar, 1 312 858 aktiva inom fotbollen (som spelare, ledare, domare etc) (2022).

40 % av totalantalet deltagartillfällen i RF:s kartläggning av det lokala aktivitetsstödet var fotboll (2021). 461 863 registrerade spelare (över 12 år) varav 133 198 damer (2022).

Fotboll är en integrerad del av den svenska kulturen, med tusentals klubbar och föreningar som erbjuder möjligheter för människor i alla åldrar att delta.

Fotbollens Framtid

Fotbollen kan fungera som en plattform för att förena nationer och hjälpa till att bygga upp länder. Kvinnor har fortfarande mindre representation inom fotbollen både lokalt och globalt.

Endast två av de 209 presidenterna i medlemsorganisationerna i FIFA var kvinnor fram till januari 2016. Det finns organisationer som arbetar för jämlikhet inom fotbollen, såsom BP, FairPay, Futebal dá Força och Locker Room Talk.

Sammanfattning

Fotboll är en sport som spelar en stor roll i många människors liv runt om i världen. Det är en sport som förenar människor över kulturella och geografiska gränser.

Oavsett om du är en passionerad fotbollsspelare, en engagerad supporter eller bara en casual åskådare, är fotboll en sport som har något att erbjuda alla.

Vanliga frågor och svar

 • Hur många människor spelar fotboll?

  Det uppskattas att cirka 265 miljoner människor spelar fotboll runt om i världen. Detta inkluderar både professionella och amatörspelare.

 • Hur många fotbollsspelare finns det i USA?

  I USA finns det cirka 24,5 miljoner fotbollsspelare. Detta inkluderar både registrerade spelare och de som spelar på en mer informell nivå.

 • Hur många fans har fotboll?

  Det är svårt att uppskatta exakt hur många fotbollsfans det finns i världen, men det är säkert att säga att det är hundratals miljoner. Fotboll är en av de mest populära sporterna i världen, och stora evenemang som Världsmästerskapet i fotboll drar till sig miljarder tittare.

 • Vad är det bästa fotbollslaget i världen?

  Detta är en subjektiv fråga och svaret kan variera beroende på vem du frågar. Vissa skulle säga att det bästa laget är det som vinner det senaste Världsmästerskapet, medan andra skulle basera det på klubblag och deras prestationer i ligor som Premier League, La Liga, eller Bundesliga.