premier league trofeer
Ank kumar, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons, Cropped

Så många Premier League titlar har Liverpool

Liverpool Football Club är ett professionellt fotbollslag i Liverpool, England. De grundades 1892 och är ett av de mest framgångsrika lagen i engelsk och europeisk fotbollshistoria. The Reds, som de kallas av sina fans, har vunnit arton ligatitlar, sju FA-cuper, åtta ligacuper och femton stora europeiska troféer, inklusive sex Champions League. De spelar för närvarande i Premier League där de har slutat som tvåa fyra gånger sedan säsongen 2008/09.

Korta svaret

  • Hur många Premier League titlar har Liverpool?

    Liverpool, “the reds”, har blivit krönta till mästare i den engelska toppdivisionen vid 19 tillfällen, och den senaste titelvinsten kom 2020.

Vad är fotbollslaget Liverpool?

Liverpool Football Club är ett professionellt fotbollslag med säte i Liverpool, England. De grundades 1892 och är ett av de mest framgångsrika lagen i engelsk och europeisk fotbollshistoria.

The Reds, som de kallas av sina fans, har vunnit arton ligatitlar, sju FA-cuper, åtta ligacuper och femton stora europeiska troféer, inklusive sex Champions League-tävlingar. De tävlar för närvarande i Premier League där de har slutat som tvåa fyra gånger sedan säsongen 2008/09.

Liverpool FC:s historia

Klubben grundades den 15 mars 1892 efter en tvist mellan Everton FC – som tidigare hade spelat på Anfield – och dess ordförande John Houlding om hyran för arenan ledde till att de lämnade den efter att de lämnat Anfield.

Detta resulterade i att ägarna bildade det som skulle bli “Liverpool Football Club”, som har haft framgång sedan dess med en imponerande mängd silverpjäser under många ikoniska managers som Bill Shankly och Bob Paisley under deras storhetstid till Jurgen Klopp som leder dem i dag.

Trivia: på den tiden hette inte ligan Premier League – vet du vad den hette innan man bytta namn? Om inte kan du läsa om det här!

Liverpools uppgång till framgång

Merseyside-klubben fick sin första framgång i den engelska högstadivisionen redan 1901, då de för första gången kröntes till mästare i Division One.

Sedan dess har de fortsatt att bli ett av de mest dekorerade lagen i den engelska fotbollshistorien och vunnit ytterligare 17 ligatitlar under det kommande århundradet.

Senaste framgångarna under Jürgen Klopp

Sedan den tyske managern Jurgen Klopp tog över på Anfield 2015 har han lett sitt lag till ytterligare två Premier League-titlar 2019 respektive 2020.

Med dessa segrar har de tagit sin totala summa upp till 19 ligamästerskap – en imponerande bedrift som placerar dem på andra plats endast efter Manchester Uniteds rekord på 20 titelvinster sedan 1992.

Att uppnå nationell och europeisk ära tillsammans

Under Klopps styre har Liverpool också blivit inhemska cupvinnare två gånger (2018/19) samt vunnit mot Tottenham Hotspur FC med 2-0 på Wanda Metropolitano Stadium i Madrid under deras segerrika UEFA Champions League-kampanj 2019 – vilket gör dem till Europacupvinnare för sjätte gången!

Hur många titlar i Premier League har Liverpool vunnit?

Som svar på frågan “Hur många Premier League-titlar har Liverpool vunnit?” – Svaret är nitton gånger sedan 1901, med arton direkta segrar och en gång delad med Arsenal FC efter att de båda lagen slutade lika många poäng under säsongen 1989/90.

Deras senaste triumf kom så sent som förförra året under Jürgen Klopp som har lett dem till ytterligare två ligamästerskap sedan han kom till Anfield för fem år sedan.

Noterbara spelare och managers

Genom åren har en del minnesvärda spelare varit på Anfield, till exempel Kenny Dalglish som har många individuella utmärkelser, bland annat som årets spelare två gånger (1976-77 och 1978-79).

Steven Gerrard är en annan legendarisk person vars namn alltid kommer att vara synonymt med LFC på grund av hans ledaregenskaper både på och utanför planen medan Jamie Carragher fortfarande är en ikonisk försvarare – han spelar fortfarande på deltid även nu – trots att han gick i pension 2013 efter 17 lysande år i Merseyside-klubben!

En annan spelare som sticker ut från mängden (bokstavligen) är Peter Crouch, med trots sina imponerande 201cm är han ynka 3 cm för kort för att platsa som en av världens längsta fotbollsspelare.

Samtidigt har den nuvarande tränaren Jürgen Klopp nått enorma framgångar under sin tid hittills och lett dem till många framgångar på hemmaplan och dessutom blivit den andra tyska tränaren någonsin som vunnit UCL-trofén, vilket han lyckats göra två gånger bara under de fem åren som gått!