Hur långt springer en fotbollsspelare under en match?
Bild: © sport247

En av de mest avgörande faktorerna för att lyckas på fotbollsplanen är uthållighet och kondition. En av de viktigaste aspekterna av detta är hur mycket en fotbollsspelare springer under en match. Men hur många kilometer springer en genomsnittlig fotbollsspelare under en match egentligen? Och hur mäter man det?

I den här artikeln tittar vi närmare på forskning och data för att besvara dessa frågor. 

i kommer också att undersöka faktorer som påverkar hur mycket en spelare springer och hur olika positioner på planen kan påverka antalet kilometer som springas per match.

I den här artikeln utgår vi från en empirisk studie från 2021 som utfördes utav Football Observatory. Forskarna är Drs Raffaele Poli, Loïc Ravenel och Roger Besson.

En genomsnittlig fotbollsspelare

Ca 10km

Genomsnittligt sett löper en fotbollsspelare 10 kilometer per match.

Detta är ett imponerande avstånd med tanke på intensiteten och hastigheten som spelet spelas på. Det är viktigt för spelare att ha god kondition och uthållighet för att kunna hålla jämna steg med sina motståndare och göra avgörande spel under matchen.

Det är också viktigt för tränare att inkludera uthållighetsövningar i spelarnas träning för att se till att de kan presterar på topp under matcherna

Korta svaret

  • Hur långt springer en fotbollsspelare i snitt under en match?

    Studier visar att en fotbollsspelare i snitt springer 10km under en fotbollsmatch. Det är viktigt att tänka på att alla positioner springer olika mycket, och att detta är ett snitt över alla roller.

Mittfältare springer mest

ca 10-11 km

Enligt data och forskning tenderar en mittfältare att springa cirka 10 600 meter per match i genomsnitt. Men detta kan variera beroende på spelstil och spelets tempo [källa].

Vissa mittfältare kan springa längre, medan andra kanske springer mindre, men i allmänhet är det en av de mest krävande positionerna på planen.

Forwards näst mest

ca 9-10 km

Det är svårt att ge ett exakt svar på hur långt en forward springer under en fotbollsmatch eftersom det beror på flera faktorer, som till exempel spelförlopp, spelarens roll i laget, matchens tempo och längd, etc.

Generellt sett tenderar dock forwards att springa mer än andra spelare på planen eftersom de har en aktiv roll i att attackera och försöka göra mål.

Studier har visat att forwards i genomsnitt springer cirka 10-11 km per match, men det kan variera beroende på lagets spelsystem, matchens förlopp och spelarens personliga spelstil.

Det är också viktigt att komma ihåg att vissa anfallare som Mohamed Salah byter ut snabbhet mot distans, vilket kan vara en kritisk komponent för att ha energi kvar att jobba upp när man får ett bra läge.

Backar har högst varians

ca 9-(13) km

Enligt data från FIFA och andra källor, springer en back i genomsnitt mellan 9 km under en match. Detta innebär att en back kan förväntas springa mellan 8000 och 12000 steg per match.

Dock är det värt att notera att backar har en tendens att, i vissa matcher, sticka ut ur mängden som de som har sprungit absolut mest utav alla.

Det enkla svaret på fenomenet är att om laget går bra och ofta avancerar efter utspark, så följer backarna med laget mycket mer. Ett lag som ständigt försvarar har i regel mycket mindre rörelse upp och ner för planen från backarnas perspektiv.

Målvakter springer minst

ca 4-6 km

En målvakt i en fotbollsmatch springer i genomsnitt cirka 4-6 kilometer. Det kan variera beroende på lagets spelsätt, motståndarlaget och matchens tempo.

Men generellt sett är målvaktens löpsträcka lägre än spelarna på planen eftersom målvakten rör sig mindre i sidled och inte behöver springa lika mycket framåt i planen.

Fler faktorer som påverkar löpdistansen

Förutom vilken position en spelare har, finns det andra faktorer som spelar in i hur långt en fotbollsspelare springer i snitt under en match. Här är några saker som påverkar.

Spelstil

Den spelstil som ett lag använder sig av kan också påverka hur mycket en spelare springer under en match. Lag som spelar med en hög pressande stil kommer att kräva mer löpning, eftersom de försöker vinna tillbaka bollen så fort som möjligt, medan lag som sitter tillbaka och kontrar kan kräva mindre löpning, eftersom de sparar energi och fokuserar på att göra snabba brytningar.

Motståndarens stil

Motståndarlagets spelstil kan också påverka hur mycket en spelare springer under en match. Om motståndarlaget spelar en högpressande stil behöver spelaren springa mer för att undvika sina motståndare och hitta utrymme på planen.

Om motsatsen är att om motståndarlaget är tillbakahållet behöver spelaren kanske inte springa lika mycket eftersom han/hon har mer tid och utrymme att arbeta med.

Konditionsnivå

En spelares konditionsnivå är en avgörande faktor för hur mycket löpning de kommer att göra under en match. George Boys (i bilden till vänster) är känd som den spelare som har sprungit flest km av alla professionella fotbollsspelare; något som attribueras till hans kondition.

George Boyd
joshjdss, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Spelare med en högre konditionsnivå kan täcka mer mark och bibehålla sin prestation under hela matchen, medan spelare med lägre konditionsnivå kan tröttna snabbare och inte kunna springa lika mycket.

Miljö

Mycket varma klimat gör att det blir otroligt mycket svårare att hålla ett högt tempo uppe under lång tid. Tänk dig själv att springa 10km i glödvarm hetta i mellanöstern eller södra europea under sommarmånaderna – inte undra på va?

Sammanfattningsvis påverkar flera faktorer hur långt en fotbollsspelare springer under en match. Spelarposition, spelstil, motståndarstil, spelplan och konditionsnivå är alla viktiga faktorer att ta hänsyn till när man ska räkna på detta.

PS: Visste du att Lindelöf sprang 13km i matchen Spanien – Sverige under VM-kvalet 2021?