Vad tjänar en Premier League spelare

Så mycket tjänar en Premier League spelare

Varje fotbollsfan är bekant med Premier League och några av dess mest framgångsrika spelare. Men hur mycket tjänar egentligen en spelare i den här elitserien? I det här blogginlägget tar vi en titt på vad en Premier League-fotbollsspelare tjänar på årsbasis.

Korta svaret

  • Vad tjänar en Premier League spelare?

    En Premier League-spelare tjänar vanligtvis allt från £20 000 till över £200 000 i veckan beroende på deras erfarenhet och rykte. Medellönen för en Premier League-fotbollsspelare uppskattas till cirka 50 000 pund per vecka.

Genomsnittlig lön för Premier League-spelare

Medellönen för Premier League-spelare är cirka 3 miljoner pund per år (cirka 33 miljoner SEK). Naturligtvis varierar lönerna mycket beroende på laget och individuella prestationer – några av de mest kända stjärnorna kan dra in så mycket som £20 miljoner per år (cirka 220 miljoner SEK).

Teambonusar och bildrättigheter

Utöver sin grundlön erbjuder många lag bonusar baserade på lagets framgång eller individuella prestationer. Dessa bonusar kan variera från små incitament till stora utbetalningar om de når vissa mål eller vinner priser som “säsongens spelare”.

Dessutom kommer toppspelare också sannolikt att få pengar från bildrättsavtal med sponsorer som Nike och Adidas som kan lägga till miljoner mer varje år.

Rekommendationer och sponsringar

Premier League-stjärnor får ofta lukrativa rekommendationer och sponsringsavtal också – till exempel har Cristiano Ronaldos livstidskontrakt med Nike tjänat honom över 1 miljard dollar (över 10 miljarder SEK) bara under 2020! Utöver det har han tecknat andra kontrakt med varumärken som Armani Jeans och Herbalife Nutrition värda tiotals miljoner mer varje år.

Vissa har till och med sina egna klädlinjer eller startar affärssatsningar utanför sportvärlden helt och hållet, vilket kan vara extremt lönsamma investeringar.

Skattekonsekvenser och levnadskostnader

Naturligtvis är alla dessa intäkter föremål för beskattning, så det är viktigt att alla spelare förstår sina ekonomiska skyldigheter när de registrerar sig för nya klubbar eller avtal om stöd.

Som sagt, det finns fortfarande mycket kvar efter skatteavdrag – speciellt när man betänker att många bor hyresfritt medan de spelar utomlands på grund av att bostadskostnaderna täcks av deras arbetsgivare!

Tjänar alla spelare så här mycket?

Alla spelare kommer inte att kunna uppnå den här typen av löner, men även de som inte kommer in i stora ligor som den engelska Premier Division har fortfarande anständiga löner jämfört med andra jobb – till exempel tjänare i lägre divisioner tar vanligtvis hem mellan 500k–2 miljoner SEK per år beroende på erfarenhetsnivå och klubbstorlek etc.

Så totalt sett finns det mycket tillgängligt för unga blivande proffs som vill göra det stort i professionell fotboll!

Så vad tjänar en Premier League-spelare?

Vi har sett från den här artikeln att även om de flesta spelare inte kommer att få superstjärnor som liknar Ronaldos enorma inkomster; även blygsamt betalda individer bör förvänta sig bekväma löner som sträcker sig från en halv miljon SEK upp till flera miljoner årligen beroende på talangnivå och framgång i själva spelet.

Spelare är inte de ända på planen – klicka här för att läsa på om hur mycket en premier league domare tjänar!