bronsmatch em 2021
 

Fotbolls-EM 2021 är över och vi har fått se många spännande och dramatiska matcher. Men en match som vi inte fick se var bronsmatchen mellan de två lag som förlorade semifinalerna – Danmark och Spanien. Varför spelar man inte en match om tredjeplatsen i EM?

I detta inlägg ska vi ta reda på vilka lag som hamnade på delad tredjeplats i EM 2021 och hur de tog sig dit. Vi ska också titta på några av de mest minnesvärda ögonblicken från semifinalerna och vad bronsmedaljen betyder för de inblandade lagen.

Visste du att det inte finns någon bronsmatch EM 2021? Läs mer om detta nedan.

Varför spelas ingen bronsmatch i fotbolls EM 2021?

I många stora fotbollsturneringar, som till exempel VM och OS, spelas det en match mellan de två lag som förlorar semifinalerna för att avgöra vilket lag som får bronset. Men i fotbolls-EM finns det ingen sådan match. Varför är det så?

Det är Uefa, det europeiska fotbollsförbundet som arrangerar EM, som har bestämt att det inte ska spelas någon bronsmatch i EM. Det har varit så sedan EM startade 1960 och det verkar inte finnas några planer på att ändra det.

En av anledningarna till att det inte spelas någon bronsmatch i EM är att man vill att fokus ska vara på finalen och inte på en match om tredjepris. Man anser också att det är bättre för spelarna och tränarna att slippa spela en extra match som kanske inte har samma prestige och motivation som en final.

“Uefa har en principiell hållning till detta och vill att det ska vara fokus på finalen”, säger Karen Espelund, ordförande i UEFA

Detta innebär att de två lag som förlorar semifinalerna i EM hamnar på delad tredjeplats och får ingen medalj eller pokal. De får bara ett diplom som bevis på deras insats i mästerskapet.

Vissa kan tycka att det är synd att inte få se ett lag få fira ett brons efter ett lyckat mästerskap. Andra kan tycka att det är bra att sluta på topp med en semifinal istället för att riskera att avsluta med en förlust i en bronsmatch.

Oavsett vad man tycker så är det Uefas beslut som gäller – och det skiljer sig från andra stora fotbollsturneringar, som till exempel VM och OS, där det spelas en match om tredjeplatsen.

I VM 2018 var det Belgien som vann bronset efter att ha besegrat England med 2-0 i bronsmatchen. I OS 2016 var det Tyskland som vann bronset efter att ha besegrat Nigeria med 2-0 i bronsmatchen.

I EM 2021 blev det ingen bronsmatch – men vi kan ändå gratulera Danmark och Spanien för deras fantastiska prestationer i mästerskapet. De visade stor klass både på och utanför planen och gjorde sina länder stolta.

Finalen i EM 2021 spelades mellan England och Italien på Wembley Stadium i London den 11 juli. Det blev en jämn och nervös match som slutade 1-1 efter full tid och förlängning. Det krävdes straffar för att avgöra vem som skulle bli Europamästare – och där var Italien starkare än England. Italien vann straffläggningen med 3-2 och tog sitt andra EM-guld någonsin.

Italien blev alltså bästa laget i fotbolls-EM 2021 – men vem blev trea i EM 2021? Svaret är både Danmark och Spanien – men ingen av dem fick något brons.

Bronsmatch EM 2021: Spanien och Danmark

När EM 2021 startade var det få som hade tippat att Spanien och Danmark skulle sluta på delad tredjeplats. Båda lagen hade haft en svår väg till semifinalen och stött på flera utmaningar.

Spanien hade börjat turneringen svagt med två oavgjorda matcher mot Sverige och Polen. Laget fick kritik för sin ineffektiva anfallsspel och brist på målskyttar.

Men i den sista gruppspelsmatchen mot Slovakien lossnade det ordentligt för spanjorerna som vann med hela 5-0. I åttondelsfinalen fick de möta Kroatien i en galen match som slutade 5-3 efter förlängning.

I kvartsfinalen ställdes de mot Schweiz som hade slagit ut det regerande franska herrlandslaget i fotbolls spelare.

Spanien tog ledningen men Schweiz kvitterade och matchen gick till straffar där Spanien drog det längsta strået. Danmark hade fått en mardrömsstart på EM när deras stjärna Christian Eriksen kollapsade på planen i den första matchen mot Finland.

Efter att ha fått hjärtmassage och räddats till livet blev han förd till sjukhus där han fick en pacemaker inopererad. Danmark förlorade matchen mot Finland med 0-1 och även den andra matchen mot Belgien med 1-2 trots ett starkt spel.

Men i den sista gruppspelsmatchen mot Ryssland visade danskarna sin kämpaglöd och vann med 4-1 vilket räckte för att ta sig vidare som en av de bästa treorna. I åttondelsfinalen mötte de Wales som de krossade med 4-0 och i kvartsfinalen slog de ut Tjeckien med 2-1. Både Spanien och Danmark hade visat prov på ett fint passningsspel, ett högt tempo och ett kollektivt arbete under turneringen.

De hade också båda stora supportrar bakom sig som hejade fram dem i varje match

Semifinal 1: Italien mot Spanien

En rafflande straffläggning Italien och Spanien bjöd på en spännande och jämn match i den första semifinalen i EM 2022. Efter 90 minuter stod det 1-1 efter mål av Federico Chiesa för Italien och Alvaro Morata för Spanien

Ingen av lagen lyckades avgöra i förlängningen, så matchen gick till straffläggning. Där var Italien kyligare och vann med 4-2 efter att Gianluigi Donnarumma räddat två straffar från Dani Olmo och Morata. Italien blev därmed klara för final på Wembley den 10 juli, medans Spanien tog brons EM 2021.

Tyvärr var de italienska fotbollsspelarna lite för vassa för Spanien denna gång.

Reaktioner kring bronsmatchen

Italienska truppens reaktion på deras bronsmatch EM 2021

 • “Vi visste att det skulle bli en tuff match mot ett fantastiskt lag. Vi var inte rädda för att lida och vi gjorde det till slutet. Vi förtjänar att vara i finalen.” – Roberto Mancini, förbundskapten
 • “Det var en otrolig känsla att göra mål. Jag är så glad för laget och för alla italienare som stöttar oss. Vi har ett stort hjärta och vi vill vinna detta EM.” – Federico Chiesa, målskytt
 • “Jag försökte vara lugn och koncentrerad när jag tog straffen. Jag visste vad jag skulle göra. Det är en dröm som blir sann att få spela en EM-final på Wembley.” – Jorginho, avgörande straffskytt

Spanska truppens reaktion på deras fotbolls EM bronsmatch 2021

 • “Jag är stolt över mina spelare. De har gjort ett enormt jobb under hela turneringen. Vi förlorade på lotteri, men vi kan lämna med huvudet högt.” – Luis Enrique, förbundskapten.
 • “Det gör ont att missa straffen, men jag är nöjd med min insats i EM. Jag gjorde ett viktigt mål i semifinalen och jag kämpade för laget. Jag har inget att skämmas över.” – Alvaro Morata, målskytt och missad straff.
 • “Vi spelade bra fotboll och vi hade våra chanser att vinna matchen. Tyvärr hade vi inte turen med oss i straffläggningen. Men vi ska vara stolta över vad vi har åstadkommit i EM.” – Sergio Busquets, lagkapten

Semifinal 2: England mot Danmark

En kontroversiell straffspark England tog sig till sin första EM-final någonsin efter att ha besegrat Danmark med 2-1 efter förlängning.

Danmark tog ledningen i den 30:e minuten genom ett fantastiskt frisparksmål av Mikkel Damsgaard. England kvitterade dock innan paus genom ett självmål av Simon Kjaer. I den andra halvleken var England det bättre laget, men kunde inte överlista Kasper Schmeichel i det danska målet.

I förlängningen fick England en tveksam straffspark när Raheem Sterling föll lätt i straffområdet efter en kontakt med Joakim Mæhle. Harry Kane missade först straffen, men satte returen i mål och skickade England till EM final 2021.

Reaktioner kring bronsmatchen

Englelska truppens reaktion på bronsmatchen i EM 2021

england brons em 2021
Kwh1050, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
 • “Det var en topprestation i kväll. I första halvlek släppte vi in vårt första mål i mästerskapet, men jag tycker att vi svarade bra. Vi visade karaktär och mod.” – Gareth Southgate, förbundskapten
 • “Det är en fantastisk känsla att få avgöra matchen. Jag var inte nöjd med min första straff, men jag följde upp returen och satte den i mål. Det är en dröm som går i uppfyllelse att få spela en EM-final på hemmaplan.” – Harry Kane, målskytt
 • “Jag kände att det var kontakt i straffområdet och jag föll. Domaren dömde straff och det är hans beslut. Jag är glad att vi vann matchen och tog oss till final.” – Raheem Sterling, orsakade straffen.

Danskarnas reaktion på en tredjeplats i EM 2021

 • “Jag är otroligt stolt över mina spelare. De har gjort ett fantastiskt EM och visat stor klass både på och utanför planen. Vi förlorade mot ett starkt lag på ett bittert sätt, men vi kan lämna med huvudet högt.” – Kasper Hjulmand, förbundskapten
 • “Det var ett magiskt frisparksmål. Jag träffade bollen perfekt och såg den flyga in i mål. Det var en obeskrivlig känsla att ge Danmark ledningen i en EM-semifinal.” – Mikkel Damsgaard, målskytt
 • “Vi kämpade till sista sekunden och gav allt vi hade. Tyvärr räckte det inte till final. Men vi har inget att skämmas över. Vi har gjort ett historiskt EM och visat hela världen vad Danmark står för.” – Kasper Schmeichel, lagkapten