Argentinas herrlandslag i fotboll mot Fankrikes herrlandslag i fotboll tidslinje
Anton Zaitsev, CC BY-SA 3.0 GFDL, via Wikimedia Commons

När vi talar om fotboll, finns det vissa rivaliteter som står ut mer än andra. En sådan rivalitet är den mellan Argentinas herrlandslag i fotboll och Frankrikes herrlandslag i fotboll. Denna rivalitet har en lång och komplex historia, vilket gör det till en fascinerande studie för alla fotbollsfans.

Att förstå tidslinjen för deras möten är inte bara viktigt för att uppskatta det spelade spelet, utan också för att förstå hur fotboll har utvecklats över tid. Denna artikel kommer att ge en detaljerad översikt över denna tidslinje, från de tidiga dagarna av rivaliteten till de senaste matcherna.

Vi kommer att undersöka nyckelspelare, minnesvärda matcher, och hur rivaliteten har utvecklats över tid. Så sätt dig bekvämt, för vi ska ta en närmare titt på Argentinas herrlandslag i fotboll mot Frankrikes herrlandslag i fotboll tidslinje, matcher och resultat.

Början av Rivaliteten

Argentinas Herrlandslag i fotboll mot Frankrikes herrlandslag i fotboll 1930

Rivaliteten mellan Argentinas herrlandslag i fotboll och Frankrikes herrlandslag i fotboll har sina rötter långt tillbaka i fotbollshistorien. Den första matchen mellan dessa två lag ägde rum under 1930-talets världscup i Uruguay. Argentina vann den matchen med 1-0, tack vare ett mål av Luis Monti i den 81:a minuten. Detta var början på en rivalitet som skulle fortsätta att växa och utvecklas över tid.

Socio-politiska omständigheter spelade en stor roll i formandet av denna rivalitet. Under denna tid var fotboll mer än bara en sport; det var ett sätt för länder att visa upp sin styrka och dominans på den globala scenen. Varje match mellan Argentina och Frankrike blev en kamp om nationell stolthet och ära.

Nyckelmoment och framstående spelare har också bidragit till att forma denna rivalitet. Till exempel, under 1978 års världscup i Argentina, möttes de två lagen igen. Frankrike eliminerades från gruppspelet efter att ha förlorat mot Argentina med 2-1. Daniel Passarella satte Argentina i ledningen i första halvlek, och trots att Michel Platini lyckades kvittera för Frankrike i den 61:a minuten, blev Leopoldo Luques mål i den 74:e minuten avgörande.

Det är dessa tidiga matcher och händelser som lade grunden för den intensiva rivalitet vi ser idag mellan Argentinas herrlandslag i fotboll och Frankrikes herrlandslag i fotboll. Men som vi kommer att se i de följande avsnitten, har denna rivalitet fortsatt att utvecklas och förändras över tid, med varje decennium som för med sig nya utmaningar, triumfer och minnesvärda ögonblick.

Rivaliteten i modern tid

Rivaliteten mellan Argentina och Frankrike har alltid varit en av de mest spännande i fotbollens värld, och den fortsätter att vara lika intensiv och oförutsägbar idag. De senaste matcherna mellan dessa två fotbollsgiganter har varit fyllda med dramatik, skicklighet och oförglömliga ögonblick.

År 2018 möttes de två lagen i en spännande match under FIFA World Cup. Matchen var en kamp mellan traditionella internationella tungviktare och den besviken inte när det gällde briljanta ögonblick och mål. Trots att båda sidorna bytte slag under större delen av matchen, var det Frankrike, under ledning av Didier Deschamps, som kunde övervinna sin motståndare med en spännande 4-3-seger. Kylian Mbappé, som var utplacerad på höger vinge, spelade en avgörande roll i denna seger, medan Lionel Messi, trots att han var utplacerad som en falsk nia, inte kunde bryta igenom Frankrikes kompakta form.

Men rivaliteten mellan dessa två lag slutade inte där. År 2022, under World Cup-finalen, stod Argentina och Lionel Messi som segrare efter en dramatisk straffsparkstävling. Matchen, som slutade 3-3 efter förlängning, var en av de mest minnesvärda i turneringens historia. Lionel Messi, som ledde Argentina till seger, och Kylian Mbappé, som trots att han gjorde ett hattrick inte kunde säkra seger för Frankrike, var de två stjärnorna i denna match.

Dessa matcher visar att rivaliteten mellan Argentina och Frankrike är långt ifrån över. Med nya talanger som ständigt kommer fram och de nuvarande spelarna som fortsätter att imponera, kan vi förvänta oss att se fler spännande matcher mellan dessa två lag i framtiden. Oavsett resultatet kommer en sak att vara säker: argentinas herrlandslag i fotboll mot frankrikes herrlandslag i fotbolls tidslinje kommer att fortsätta att vara en av de mest spännande berättelserna i fotbollens värld.

Mest minnesvärda matcher

När vi tittar tillbaka på fotbollshistorien mellan Argentina och Frankrike, finns det flera matcher som sticker ut och har bidragit till att forma denna rivalitet. Dessa matcher har inte bara varit spännande att bevittna, utan har också haft betydande inverkan på hur dessa två lag ses i fotbollsvärlden.

En av de mest minnesvärda matcherna mellan dessa två lag ägde rum under 2018 års världsmästerskap. Denna match var en sju-måls thriller där Frankrike kom ut på topp med en 4-3 seger. Det var en match som präglades av Kylian Mbappes dubbla mål efter timmars spel, vilket svingade spelet tillbaka till Frankrikes fördel trots Sergio Agüeros mål i tilläggstiden. Denna match markerade också det första tillfället då de två lagen möttes i knockout-stadierna av ett världsmästerskap.

En annan betydande match var deras möte under 1978 års världsmästerskap. Argentina kom ut på topp med en 2-1 seger, vilket bidrog till att eliminera Frankrike från gruppspelet. Denna match var särskilt minnesvärd för Leopoldo Luques avgörande mål i den 74:e minuten.

Dessa matcher, tillsammans med många andra, har bidragit till att forma den intensiva rivalitet som finns mellan Argentina och Frankrike. De har också bidragit till att skapa en rik historia av spännande fotboll mellan dessa två nationer.

Argentinas herrlandslag i fotboll mot Fankrikes herrlandslag i fotboll: tidslinje och alla internationella matcher någonsin

Här är en tabell över alla matcher mellan Argentina och Frankrike:

ÅrMatchresultatEvenemang
1930Frankrike 0-1 ArgentinaFIFA World Cup
1965Frankrike 0-0 ArgentinaVänskapsmatch
1971Argentina 3-4 FrankrikeVänskapsmatch
1971Argentina 2-0 FrankrikeVänskapsmatch
1972Argentina 0-0 FrankrikeBrazil Independence Cup
1974Frankrike 0-1 ArgentinaVänskapsmatch
1977Argentina 0-0 FrankrikeVänskapsmatch
1978Argentina 2-1 FrankrikeFIFA World Cup
1986Frankrike 2-0 ArgentinaVänskapsmatch
2007Frankrike 0-1 ArgentinaVänskapsmatch
2009Frankrike 0-2 ArgentinaVänskapsmatch
2018Frankrike 4-3 ArgentinaFIFA World Cup
2022Frankrike 3-3 Argentina (förlängning)FIFA World Cup

Denna historiska översikt över matcherna mellan Argentina och Frankrike ger en djupare förståelse för deras rivalitet och de avgörande ögonblick som har format deras relation på fotbollsplanen. Det ger också en försmak av vad vi kan förvänta oss i framtida matcher mellan dessa två fotbollsgiganter.

Argentinas herrlandslag i fotboll mot Frankrikes herrlandslag i fotboll: tidslinje per årtionde

I denna del av vår artikel kommer vi att gå igenom varje decennium där Argentina och Frankrike har mötts på fotbollsplanen. Vi kommer att diskutera taktiken, nyckelspelarna och resultaten för varje decennium, och analysera hur rivaliteten har utvecklats över tid. Låt oss börja med att dyka rakt in i det första decenniet där dessa två nationer korsade vägar på fotbollsplanen.

1930-talet: Rivalitetens början

Rivaliteten mellan Argentina och Frankrike i fotboll började på 1930-talet. Den första registrerade matchen mellan de två lagen ägde rum den 15 juli 1930, under FIFA:s världsmästerskap. Argentina kom ut som segrare med en 1-0 seger, vilket lade grunden för en rivalitet som skulle sträcka sig över decennier.

1960-talet: En Stalemate

Vi hoppar fram till 1960-talet, lagen möttes igen i en internationell vänskapsmatch den 3 juni 1965. Matchen slutade med 0-0, vilket visade de jämnt matchade färdigheterna och taktikerna hos båda lagen.

1970-talet: Ett decennium av blandade resultat

1970-talet såg en serie matcher mellan Argentina och Frankrike. Den första mötet var den 8 januari 1971, där Frankrike överraskande besegrade Argentina med 4-3. Argentina studsade dock snabbt tillbaka fyra dagar senare med en 2-0 seger. Lagen möttes igen 1972 och 1977, båda matcherna slutade med 0-0. Den mest anmärkningsvärda matchen detta decennium var under FIFA:s världsmästerskap den 6 juni 1978, där Argentina vann med 2-1.

1980-talet: Ett decennium med få möten

1980-talet såg bara en match mellan Argentina och Frankrike, som ägde rum den 26 mars 1986. Frankrike vann matchen med 2-0, vilket markerade deras andra seger över Argentina.

2000-talet: Argentinas dominans

2000-talet markerade en period av dominans för Argentina över Frankrike. De vann båda matcherna som spelades detta decennium, en 1-0 seger 2007 och en 2-0 seger 2009, båda i internationella vänskapsmatcher.

2010-talet: Ett decennium av högt drama

Den enda matchen på 2010-talet var en högpoängsmatch under FIFA:s världsmästerskap den 30 juni 2018. Frankrike vann matchen med 4-3, vilket visade deras anfallskraft.

2020-talet: Ett nytt kapitel

2020-talet började med en spännande match mellan Argentina och Frankrike i FIFA:s världsmästerskap den 18 december 2022. Matchen slutade med 3-3, vilket visar den konkurrenskraftiga andan och skickligheten hos båda lagen.

Analys av rivaliteten

Rivaliteten mellan Argentina och Frankrike har utvecklats över decennierna, med båda lagen som visar perioder av dominans. Matcherna har präglats av taktiskt spel, nyckelspelare som gör betydande bidrag, och högt drama. Det 3-3 oavgjorda resultatet på 2020-talet indikerar att denna rivalitet förblir lika intensiv som någonsin, och framtida matcher kommer säkert att vara ivrigt förväntade av fans från båda lagen.

När vi fortsätter att gräva djupare i den rika historien mellan dessa lag, låt oss nu skifta vårt fokus till de nyckelspelare som har format denna rivalitet.

Nyckelspelare från Argentinas och Frankrikes herrlandslag

När vi talar om nyckelspelare i fotbollshistorien mellan Argentina och Frankrike, finns det några namn som omedelbart kommer att tänka på. Dessa spelare har inte bara visat exceptionell talang på fotbollsplanen, utan har också haft en betydande inverkan på sina respektive lag och på rivaliteten som helhet.

Argentina

Lionell Messi

För Argentina är det omöjligt att inte nämna Lionel Messi. Med sina 167 landskamper och 94 mål är han den mest framstående spelaren i Argentinas herrlandslag i fotboll. Messi, som för närvarande är lagkapten, har haft en enorm inverkan på laget och har varit en nyckelspelare i många av deras mest minnesvärda matcher mot Frankrike.

En annan viktig spelare för Argentina är Javier Mascherano. Med 147 landskamper mellan 2003 och 2018, är Mascherano en av de mest erfarna spelarna i Argentinas fotbollshistoria. Även om han kanske inte har gjort lika många mål som Messi, har hans bidrag på mittfältet varit ovärderligt för laget.

Men ingen diskussion om Argentinas fotbollshistoria skulle vara komplett utan att nämna Diego Maradona. Maradona, som anses av många som en av de bästa fotbollsspelarna genom tiderna, ledde Argentina till seger i VM 1986 och utsågs till turneringens bästa spelare. Större delen av hans klubbkarriär tillbringades i Boca Juniors, Barcelona och Napoli, där han vann det italienska mästerskapet två gånger.

Maradona var känd för sin extraordinära teknik, förståelse för spelet och hans förmåga att höja prestationen hos sina lagkamrater. Efter sin spelkarriär blev han fotbollstränare, inklusive en period som tränare för det argentinska landslaget i VM 2010. Hans bortgång i november 2020 var en betydande förlust för fotbollsvärlden, och hans arv fortsätter att påverka argentinsk fotboll.

Frankrike

Thierry Henry

För Frankrike, är det omöjligt att inte nämna Zinedine Zidane. Med sina 108 landskamper och 31 mål, är Zidane en av de mest framstående spelarna i Frankrikes fotbollshistoria. Zidane, som ledde Frankrike till seger i VM 1998 och EM 2000, har haft en enorm inverkan på laget och har varit en nyckelspelare i många av deras mest minnesvärda matcher mot Argentina.

Lilian Thuram är en annan framstående spelare för Frankrike, med flest landskamper, totalt 142 mellan 1994 och 2008. Thuram, som spelade som försvarare, var känd för sin styrka och sin förmåga att stänga ner motståndarens anfall.

Thierry Henry är en annan känd fransk fotollsspelare som inte kan ignoreras när vi talar om Frankrikes herrlandslag i fotboll. Med 51 mål på 123 landskamper mellan 1997 och 2010, är Henry Frankrikes främsta målskytt genom tiderna. Hans snabbhet, teknik och målinstinkt gjorde honom till en ständig hot mot Argentinas försvar.

Dessa spelare har alla haft en betydande inverkan på sina lag och på rivaliteten mellan Argentina och Frankrike. Deras prestationer på fotbollsplanen har inte bara bidragit till deras lags framgång, utan har också skrivit in dem i fotbollshistorien.

Slutsats

Efter att ha dykt djupt in i den spännande historien om fotbollsmöten mellan Argentinas herrlandslag i fotboll och Frankrikes herrlandslag i fotboll, är det tydligt att denna rivalitet är en av de mest intensiva och fascinerande i fotbollens värld. Från deras första möte på 1930-talet till de senaste dramatiska matcherna, har varje möte mellan dessa två lag varit en utställning av skicklighet, taktik och passion för spelet.

Denna rivalitet har inte bara gett oss otaliga minnesvärda matcher, men har också bidragit till att forma fotbollens landskap. Varje match har varit en chans för lagen att visa upp sin styrka, sin taktiska skicklighet och sin förmåga att hantera pressen på den största scenen. Och med varje ny match, fortsätter berättelsen om Argentinas herrlandslag i fotboll mot Frankrikes herrlandslag i fotboll tidslinje att utvecklas, lite som en bok – eller en saga.

Men vad betyder denna rivalitet för fotbollen? För det första, det är en påminnelse om sportens globala räckvidd och dess förmåga att föra samman nationer i gemensam konkurrens. För det andra, det är ett bevis på fotbollens dynamiska natur – hur spelet ständigt förändras och utvecklas över tid. Och slutligen, det är en hyllning till de otaliga spelare som har bidragit till denna rivalitet, från de tidiga pionjärerna till dagens stjärnor.

Med tanke på den historiska tidslinjen och de senaste matcherna, kan vi förvänta oss att denna rivalitet kommer att fortsätta att blomstra i framtiden. Oavsett vad som händer, kommer Argentinas herrlandslag i fotboll mot Frankrikes herrlandslag i fotboll tidslinje & rivalitet att fortsätta att vara en av de mest spännande berättelserna i fotbollens värld.

Vanliga frågor och svar

 • Hur många gånger spelade Frankrike mot Argentina?

  Frankrike har spelat mot Argentina totalt 14 gånger. Dessa matcher har ägt rum under olika evenemang, inklusive FIFA World Cup, vänskapsmatcher och Brazil Independence Cup.

 • Vilka vann mellan Argentina och Frankrike?

  Resultaten mellan Argentina och Frankrike har varierat över tid. I vissa matcher har Argentina vunnit, som i deras första möte under FIFA World Cup 1930 och deras senaste möte under FIFA World Cup 2022. I andra matcher har Frankrike vunnit, som under FIFA World Cup 2018. Det har också varit flera oavgjorda matcher mellan de två lagen.

 • Var kan man se Argentinas herrlandslag i fotboll mot Frankrikes herrlandslag i fotboll?

  Matcher mellan Argentinas herrlandslag i fotboll och Frankrikes herrlandslag i fotboll kan ses på olika sportkanaler och streamingtjänster, beroende på var du bor. Det är bäst att kolla med din lokala TV-leverantör eller streamingtjänst för att se vilka kanaler eller plattformar som sänder matcherna.

 • Har Frankrike och Argentina mot varandra?

  Ja, Frankrike och Argentina har mötts flera gånger i fotboll. Deras första möte ägde rum under FIFA World Cup 1930 och de har fortsatt att mötas i olika evenemang sedan dess. Deras senaste möte var under FIFA World Cup 2022, där Argentina vann efter en dramatisk straffsparkstävling.

 • Hur ser tidslinjen ut mellan lagen?

  Tidslinjen mellan Argentinas herrlandslag i fotboll och Frankrikes herrlandslag i fotboll är både lång och komplex, vilket gör det till en fascinerande studie för alla fotbollsfans. Deras första möte ägde rum under 1930-talets världscup i Uruguay, där Argentina vann med 1-0. Sedan dess har de mötts i flera minnesvärda matcher, inklusive en dramatisk straffsparkstävling i World Cup-finalen 2022, där Argentina stod som segrare. Denna historiska översikt över matcherna mellan Argentina och Frankrike ger en djupare förståelse för deras rivalitet och de avgörande ögonblick som har format deras relation på fotbollsplanen.