Världsranking fotboll damer
 

För alla fotbollsälskare är det ingen överraskning att världsranking fotboll damer har vuxit i betydelse och popularitet under de senaste åren. I denna artikel kommer vi att utforska hur rankingen ser ut för tillfällte, hur den fungerar, vilka kriterier som används för att rangordna de olika lagen och hur dessa rankings påverkar damfotbollen internationellt.

Nuvarande världsranking fotboll damer

Sverige har nyligen uppnått en historisk framgång i damfotbollens världsranking. Efter att ha tagit OS-silvret i Tokyo klättrade det svenska damlandslaget till en imponerande andraplats på FIFA:s världsrankinglista. Detta innebär att Sverige nu ligger precis efter USA, som fortsätter att dominera listan.

Tyskland, som har legat etta eller tvåa sedan 2003, har flyttats ner till en tredjeplats. Detta markerar Sveriges bästa placering hittills, en betydande förbättring jämfört med deras tidigare högsta placering som var en tredjeplats på listan år 2007.

Denna bedrift visar den svenska damfotbollens styrka och deras förmåga att konkurrera med de bästa lagen i världen.

Update April 2023: Det verkar som att Sverige har sjunkit något på FIFA:s världsranking för damfotboll och nu befinner sig på en tredjeplats.

Enligt den senaste uppdateringen den 24 mars 2023 har Tyskland gått om Sverige och återtagit sin andraplats bakom USA, som fortsätter att vara rankade som nummer ett.Trots att Sverige har sjunkit en placering är deras position fortfarande stark, med England, Frankrike och Kanada strax efter på listan.

Det svenska damlandslaget visar fortfarande att de är en kraft att räkna med inom internationell damfotboll, och deras nuvarande placering bevisar deras kontinuerliga konkurrenskraft på världsnivå; vi har mycket goda chanser att ta guld i VM 2023.

Aktuell världsranking fotboll damer

PlaceringLagPoäng
1USA2091,38
2Tyskland2068,12
3Sverige2064,67
4England2055,82
5Frankrike2021,02
6Kanada2001,56
7Spanien1997,65
8Nederländerna1991,45
9Brasilien1972,99
10Australien1917,91

Källa: FIFA

Vad är FIFA:s världsranking för damer?

FIFA:s världsranking för damer (WWR) lanserades 2003 och är en objektiv måttstock för att mäta prestationen hos de nationella damfotbollslagen. Syftet med rankingen är att ge damfotbollen ytterligare en skjuts i popularitet och synlighet. Det uppskattas att 29 miljoner kvinnor i över 130 länder aktivt deltar i fotboll, och cirka 6500 matcher utgör grunden för WWR.

världsranking damer fotboll

Rankingen hjälper till att främja damfotbollen genom att ge en realistisk bedömning av lagen och deras styrkor. Det ger också fotbollsfans och analytiker möjlighet att följa utvecklingen av sporten över tid och jämföra olika lags prestationer på den internationella scenen.

Hur beräknas rankingen?

FIFA:s världsranking för damer baseras på en rad kriterier, inklusive:

 • Resultatet av matchen: Självklart är vinst eller förlust den viktigaste faktorn, men målskillnad och antal gjorda mål beaktas också.
 • Hemma- och bortamatch eller neutral mark: För att korrigera för hemmafördel ökas rankingpoängen för hemmalaget med ett visst värde (”H”).
 • Matchens betydelse: Tävlingsmatcher är en mer exakt måttstock för ett lags styrka än vänskapsmatcher.
 • Skillnad i styrka mellan lagen: Ratingpoängen som ett lag tjänar på en seger beror på motståndarens styrka.

Beräkningsformeln

Grundformeln för WWR är enkel:

WWR, ny = WWR, gammal + (Aktuell – Förutsägbar)

Resultatet av en match konverteras till ett värde: ”Aktuell”. Genom vissa formler resulterar skillnaden i ratingpoäng (styrka) i ett ”Förutsägbart” värde.

Om det ”Aktuella” värdet är bättre än det ”Förutsägbara” kommer det nya WWR-värdet att vara högre än det gamla. Detta är rättvist, eftersom laget kommer att ha presterat bättre än förväntat. Det underpresterande laget förlorar lika många ratingpoäng som motståndaren har vunnit.

Vikten av matchens betydelse och ”M”-faktorn

Eftersom tävlingsmatcher är en mer exakt indikator på ett lags styrka än vänskapsmatcher, tar rankingen hänsyn till detta genom att införa matchbetydelsen “M”-faktorn. För matcher under FIFA Women’s World Cup, Olympiska fotbollsturneringen och kvalificeringsmatcher är denna faktor större än för vänskapsmatcher.

För vänskapsmatcher mellan topp 10-rankade lag ökar betydelsen eftersom dessa matcher är mer prestigefyllda och ger en bättre uppskattning av lagens styrka. Därför tilldelas vänskapsmatcher mellan topp 10-rankade lag dubbelt så stor betydelse jämfört med vanliga vänskapsmatcher.

Här är en tabell som visar skillnaden i betydelse för olika tävlingar:

MatchbetydelseMatchbetydelse faktor (M)Basfaktor K= 15
FIFA Women’s World Cup Match4K = 4 * 15 = 60
Women’s Olympic Football Tournament4K = 4 * 15 = 60
FIFA Women’s World Cup-kvalificeringsmatch3K = 3 * 15 = 45
Women’s Olympic Football Tournament-kvalificeringsmatch3K = 3 * 15 = 45
Women’s Continental Finals3K = 3 * 15 = 45
Women’s Continental-kvalificeringsmatch2K = 2 * 15 = 30
Women’s vänskapsmatch1K = 1 * 15 = 15
Women’s vänskapsmatch mellan två topp 10-lag2K = 2 * 15 = 30

Hur påverkar rankingen damfotbollen?

OBS: den här rankingen är inte att förväxlas med UEFA:s utmärkelse för världens bästa damfotbollsspelare, utan detta är en rangordning över damlandslagen.

Världsranking fotboll damer har bidragit till att öka intresset och engagemanget för damfotbollen på flera sätt. För det första ger rankingen en objektiv och jämförbar grund för att bedöma lagens prestationer, vilket gör det lättare för fans, tränare och spelare att följa utvecklingen och diskutera sporten.

För det andra skapar rankingen en sund konkurrens mellan lagen, eftersom de kämpar för att förbättra sin placering och visa sin styrka på den internationella scenen. Detta kan leda till ökat engagemang från både spelare och tränare, samt mer resurser från nationella fotbollsförbund och sponsorer.

För det tredje fungerar rankingen som en motivationsfaktor för lag och spelare. Att klättra i rankingen eller nå en viss placering kan vara en viktig målsättning för många lag och ge dem en känsla av prestation och framgång.

Slutsats

FIFA:s världsranking för damer har blivit en viktig del av damfotbollen och bidrar till att öka sportens popularitet och synlighet. Genom att förstå hur rankingen fungerar och vilka faktorer som påverkar den kan vi få en bättre bild av hur damfotbollen utvecklas och hur olika nationella lag presterar på den internationella scenen.

Rankingen är inte bara ett verktyg för att mäta lagens prestationer, utan också en katalysator för att öka intresset för sporten och engagemanget hos både spelare och supportrar. Den sunda konkurrensen som rankingen skapar bidrar till att höja kvaliteten på damfotbollen och ger incitament för nationella fotbollsförbund och sponsorer att investera i sportens utveckling.

I framtiden kommer vi att se ännu mer spännande utvecklingar inom damfotbollen, både när det gäller prestationer på planen och sportens popularitet runt om i världen. Förhoppningsvis kommer denna detaljerade artikel att ge dig en bättre grund för att följa och njuta av damfotbollen, oavsett om du är en hängiven fan eller bara nyfiken på sporten.

Vanliga frågor och svar om FIFAs världsranking för damer

 • Vad är FIFA:s världsranking för damer?

  FIFA:s världsranking för damer är en officiell lista över de bästa damfotbollslagen i världen. Rankingen baseras på resultaten i internationella matcher och uppdateras fyra gånger om året.

 • Hur räknas poängen i världsrankingen?

  Poängen i världsrankingen baseras på resultaten från varje internationell match som ett lag har spelat sedan 1971. Systemet lägger större vikt vid nyare resultat för att bättre återspegla de aktuella styrkeförhållandena mellan lagen.

 • Hur ofta uppdateras ställningen?

  Den uppdateras vanligtvis fyra gånger per år - i mars, juni, september och december. Vid VM-år kan tidpunkterna för uppdateringar justeras för att återspegla resultaten från VM

 • Vilka länder har legat etta i rankningen?

  Hittills har endast USA och Tyskland legat etta i FIFA:s världsranking för damer. USA har haft toppositionen under totalt 14 år, medan Tyskland har legat etta i 4,5 år.

 • Påverkas rankingen om ett lag inte spelar några matcher under en längre period?

  Ja, om ett lag inte spelar några matcher under en period av fyra år blir det olistat i världsrankingen. Denna gräns för inaktivitet förlängdes från 18 månader till fyra år i början av 2021 på grund av COVID-19-pandemin och dess inverkan på internationell fotboll.