https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/Australia_vs_Italy_%28Women_World_Cup_France_2019_Valenciennes%29.jpg

När vi nu förbereder oss för det mycket efterlängtade Fotbolls-VM 2023 för damer kan vi ta en titt tillbaka på Sveriges imponerande insats på gruppens dag 1 under världsmästerskapet i fotboll för damer 2019.

Det svenska laget, som är känt för sin ihärdighet och skicklighet på planen, visade sitt mod när de mötte Chile i gruppspelet; en match som kom att sätta tonen för resten av turneringen.

VM i fotboll för damer 2019

Världsmästerskapet i fotboll för damer 2019, var den åttonde upplagan av FIFA Women’s World Cup, och ägde rum i Frankrike. Dag 1 kickade av 7 juni och turneringen fortsatte till 7 juli 2019

I turneringen deltog 24 deltagande nationer.

I turneringens finalmatch, som spelades på Parc Olympique Lyonnais i Décines-Charpieu i Frankrike den 7 juli 2019, besegrade USA Nederländerna med 2-0 och tog därmed sin fjärde titel i damernas världsmästerskap.

Noterbart är att VM 2019 var den första upplagan av turneringen som använde videoassisterande domare (VAR).

Sverige var en av de deltagande nationerna i turneringen och spelade i grupp F tillsammans med Chile, Thailand och USA.

Fotbolls-VM 2019 en viktig händelse i damfotbollsvärlden och belyste sportens fortsatta tillväxt och utveckling.

Google firar världmästarskapet i fotboll för damer 2019 dag 1

För att fira VM-tävlingen lanserade Google en serie Doodles med fotbollsspelare från olika länder, var och en tecknad av en kvinnlig konstnär som representerar det landet

Den första i serien, som släpptes tidigt i Juni 2019, precis innan gruppspelen, är ett livfullt collage av spelare från hela världen, och är en bra representation för hur uppskattad och efterlängtad den här turneringen var världen över.

Google Doodle 2019
Alla rättigheter tillhör Google

Sveriges prestation i VM 2019

Sverige gjorde en enastående insats i VM 2019 och slutade på tredje plats, vilket är samma plats som vi hamnade på i VM 2011.

I gruppspelet vann vi två matcher och spelade oavgjort i en och säkrade därmed sin plats i utslagsfasen. Våra damer besegrade Kanada i åttondelsfinalen och Tyskland i kvartsfinalen

Tyvärr förlorade de mot Nederländerna i semifinalen men förlöste sig genom att slå England i matchen om tredjeplatsen.

Miraklet mot Chile 2019, dag 1 för gruppen

Varför är världsmästerskapet i fotboll för damer 2019 dag 1 så speciell för gruppen? Och för Sverige? Man ska inte underskatta den psykologiska aspekten av göra en otrolig prestation mot ett bra lag. Det sätter moralen och riktning för resten av turneringen.

I den första gruppspelsmatchen mot Chile gjorde Sverige en spektakulär insats och dominerade matchen från början. Kosovare Asllani, en av våra stjärnspelare, gjorde matchens första mål i den 83:e minuten, ett briljant huvudskott som lämnade den chilenska målvakten chanslös.

Sveriges ledning utökades i den 89:e minuten när Madelen Janogy gjorde ett fantastiskt mål efter att ha dribblat förbi tre chilenska försvarare.

Slutresultatet blev 2-0 i Sveriges favör.

Asllanis mål: Ett brytet dödläget

Med sitt otroliga mål i 83:e minuten spräckte Asllani Chiles försvar totalt, vilket senare skulle resultera i att Janogy kunde säkra vinsten med en enkel högerskruv från ytterfältet.

Kosovare Asllani
Agência Brasil Fotografias, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Inte undra på att hon vann “Player of the match” för sin otroliga insats under världsmästerskapet i fotboll för damer 2019 dag 1 för gruppen.

Janogys mål: Ett magiskt ögonblick

När Janogy klämmer in ett andra mål för Sverige i näst-sista minuten så jublar publiken på plats såväl som hemma. Alla osäkerhet vad gäller damfotbollstruppen är som bortblåsta och vi vet att vi kan gå hela vägen.

Janogy
Rolandhino1, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Wow.

Nu blickar vi framåt inför nästa VM i damfotboll

Hoppas att ni som oss är sjukt taggade över att se vårt lag ta plats på planen i 2023 års VM för damer. Våra tidigare prestationer har varit imponerande och vår match mot Chile i VM 2019 var ett tydligt exempel på vad Sverige är kapabelt till.

Med en talangfull trupp och en historia av framgångar i turneringen är vi övertygade om att Sverige kommer att göra oss stolta ännu en gång.