svenska damlandslaget
Agência Brasília, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Gör dig redo att heja på Sveriges starka och talangfulla damfotbollslag när de tar sig an världens bästa i dam fotbolls-VM sommaren 2023!

Från sin ödmjuka början till sin nuvarande status som ett topprankat lag har det svenska damlandslaget gång på gång bevisat att de har vad som krävs för att dominera på planen.

Med ett lag med stjärnspelare, en engagerad tränare och ett rigoröst träningsschema är de redo att ta sig an alla utmaningar som kommer i deras väg. Fortsätt läsa för att lära dig mer om lagets uppsättning, spelare och framtiden för damfotboll som du inte vill missa!

Svenska damlandslaget - en framgångssaga

Det svenska damfotbollslandslaget har haft en framgångsrik historia i internationella tävlingar.

De har kvalificerat sig till FIFA:s världsmästerskap för damer åtta gånger och har nått semifinal tre gånger, 2003, 2011 och 2019.

De har också vunnit UEFA:s mästerskap för damer en gång, 1984.

Laget har ett starkt ungdomsutvecklingssystem och har producerat flera talangfulla spelare genom åren, till exempel Lotta Schelin och Hedvig Lindahl.

Laget är för närvarande rankat på plats #3 i FIFA:s världsranking för damer. Man kan alltså säga att det svenska damlandslaget i fotboll är ett starkt och konkurrenskraftigt lag som har haft en framgångsrik historia i internationella tävlingar.

svenska damlandslaget
Agência Brasil Fotografias, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Forwards i svenska damlandslaget

I fotboll är den främre positionen en viktig taktisk roll som kräver en kombination av snabbhet, bollkontroll och anfallsförmåga

En bra forward måste snabbt kunna läsa av spelet och förutse vart bollen kommer att ta vägen, samt ta sig an försvarare en mot en med sin dribbelförmåga. På grund av dess betoning på målskytte och kreativitet anses denna position ofta vara den mest glamorösa inom fotbollen.

De måste också vara fysiskt vältränade för att kunna göra snabba sprintar nedåt i banan och behålla sin position när försvarare eller mittfältare står emot dem.

Dessutom måste forwards ha utmärkta färdigheter i att avsluta mål, vilket innefattar skotteknik, positionering för inhopp eller huvudskott i boxen för att hitta möjligheter från nära håll.

Våra svenska forwards i damlandslaget:

Johanna Rytting Kaneryd, Stina Blackstenius, Rebecka Blomqvist, Lina Hurtig, Sofia Jakobsson, Fridolina Rolfö, Nathalie Björn, Magdalena Eriksson, Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Emma Kullberg, Amanda Nildén, Linda Sembrant och Jonna Andersson

Mittfältare i svenska damlandslaget

Centerpositionen (även kallad mittfältare) i fotboll är en nyckelroll som har utvecklats genom åren och blivit en av de viktigaste positionerna på planen. Centern ger tränarna flexibilitet i formationer och taktik, vilket kan skapa missanpassningar mot motståndarna i vissa delar av planen, vilket leder till mål eller rena försvarsspel.

Den kräver en spelare med starka tekniska och taktiska färdigheter samt fysisk uthållighet för att vara framgångsrik.

Centern måste ha god bollkontroll, ha förståelse för spelvinklar och utrymme och vara bekväm med att fördela från baksidan eller springa framåt i anfallssituationer.

Den här positionen kräver utmärkt kommunikationsförmåga när man styr lagkamraterna runt omkring sig och skapar anfallschanser för sitt lag.

Våra svenska mittfältare i damlandslaget:

Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani, Hanna Bennison, Elin Rubensson, Olivia Schough och Caroline Seger.

Målvakter i svenska damlandslaget

Målvaktspositionen i fotboll är en otroligt viktig roll. Den kräver en unik kombination av fysiska och mentala färdigheter, eftersom spelaren måste ha utmärkta reflexer, reaktionstid, syn, rörlighet, kommunikationsförmåga och beslutsförmåga.

De måste kunna läsa spelet väl och förutse var skotten kommer att gå för att kunna göra räddningar eller förhindra att mål görs.

En bra målvakt måste också ha starka ledaregenskaper för att kunna motivera sina lagkamrater vid försvar av fasta bollar eller under perioder av intensivt tryck från motståndarna. 

Våra tappra målvakter i svenska damlandslaget utgörs av:

Jennifer Falk, Hedvig Lindahl och Zećira Mušović.

Vilka spelar i damlandslaget 2023?

Det svenska damlandslaget i fotboll har varit ett kraftpaket i internationella tävlingar i flera år.

Med ett överflöd av talang och skicklighet är laget fullt av exceptionella spelare som har vunnit flera stora turneringar.

I den här delen kommer vi att ta en närmare titt på varje enskild spelare i laget – från deras bakgrund till deras prestationer på planen – och erbjuda läsarna en djupgående granskning av denna anmärkningsvärda trupp.

Nathalie Björn

Forward

Nathalie Björn är anfallare i det svenska damlandslaget i fotboll.

Hon har spelat tävlingsfotboll sedan ungdomsåren och ingick i Sveriges U-17-lag som slutade femma i EM 2008.

Hennes första A-landskamp kom 2009 vid 18 års ålder då hon gjorde mål mot Italien i en match i Algarve Cup. Sedan dess har Nathalie etablerat sig som en av de farligaste anfallarna i det svenska landslaget och gjort 20 mål på 60 matcher.

Med imponerande prestationer både på klubbnivå och internationellt ses hon som ett av Sveriges bästa framtidslöften och ser ut att få en lång och framgångsrik karriär med Everton Ladies Football Club.

Magdalena Eriksson

Forward

Magdalena Eriksson är en svensk damlandslagsspelare i fotboll som sedan 2017 spelar för Chelsea Ladies Football Club.

Hon har etablerat sig som en otrolig ledare och försvarare. Hon är känd för sin förmåga att läsa spelet och förutse spelvändningar, vilket hjälper henne att bidra till både försvar och anfall.

Hennes smidighet gör att hon kan göra vältajmade tacklingar, samtidigt som hon kan ta sig fram snabbt när det behövs.

Magdalena tillför också en känsla av lugn och ro på planen med sin konsekventa passningsnoggrannhet som ställer upp lagkamrater fint i anfallspositioner.

Hanna Glas

Forward

Hanna Glas är en talangfull och erfaren fotbollsspelare från Sverige som för närvarande spelar för Bayern München i den tyska Frauen-Bundesliga. Hon började sin karriär i Umeå IK innan hon 2017 gick till FC Rosengård där hon var en del av deras mästerskapsvinnande lag både 2018 och 2019.

År 2020 gick hon över till Bayern München, vilket gör henne till en av få svenska spelare som spelar utomlands på så hög nivå.

Hon har även representerat det svenska damlandslaget i fotboll sedan 2014 och har gjort 12 mål för dem hittills

Som många andra har Hanna Glas en pojkvän, som också är fotbollsspelare.

Amanda Ilestedt

Forward

Amanda Ilestedt är en svensk spelare i det svenska damlandslaget i fotboll för Paris Saint-Germain.

Hon har spelat professionellt sedan 2016 och hennes färdigheter omfattar teknisk förmåga, snabbhet, styrka, smidighet, bollkontroll och passningsnoggrannhet.

Hon är känd för att göra smarta löpningar in i rummet för att skapa anfallsmöjligheter för både sig själv och sina lagkamrater.

Hennes engagemang för sporten har gjort att hon blivit en viktig del av det svenska lagets framgångar de senaste åren, med flera internationella turneringsframgångar i bagaget.

 

Emma Kullberg

Forward

Emma Kullberg är en svensk fotbollsspelare i det svenska damlandslaget som för närvarande spelar för Brighton & Hove Albion.

Hon har nått stora framgångar inom sporten och har utsetts till en av de 50 bästa spelarna 2017 och 2018 av UEFA.

Hon har också hyllats för sin imponerande defensiva förmåga med en utmärkt arbetskapacitet och taktisk medvetenhet.

Emma är en ledare både på och utanför planen och inspirerar yngre generationer att fullfölja sina drömmar oavsett vilka hinder de möter.

 

Amanda Nildén

Forward

Amanda Nildén är en talangfull svensk landslagsspelare i damfotboll som för närvarande spelar för Juventus FC.

Hon har varit en integrerad del av laget sedan hon anslöt sig 2018 och har vuxit till en av deras viktigaste spelare.

Med sin vision, tekniska förmåga och starka arbetsmoral har hon blivit en dominerande närvaro på planen och en ledare i truppen.

Amanda är också mycket respekterad av fansen för sitt engagemang för att träna hårt och aldrig ge upp sig själv eller sina lagkamrater.

 

Linda Sembrant

Forward

Linda Sembrant är en anmärkningsvärd fotbollsspelare från Sverige som spelar för Juventus FC i den italienska fotbollsligan och det svenska landslaget.

Hon har ett starkt ledarskap, god teknisk förmåga och bra taktiska kunskaper som hon visat under sin tid hos både Malmö FF (hennes hemma-klubb) och Montpellier HSC.

Linda är extremt lojal mot sina lagkamrater, vilket gör henne till en viktig del av varje lag hon spelar på. Med hennes erfarenhet inom toppen av europeiska ligor har Linda utvecklats till att bli en nyckelspelare båda i Italien och med det svenska landslaget.

Jonna Andersson

Forward

Jonna Andersson är en svensk spelare i det svenska damlandslaget i fotboll för Chelsea.

Med sin internationella erfarenhet har hon varit en integrerad del av laget i många år och fortsätter att vara en drivande kraft inom sporten.

Hon har fått många utmärkelser, bland annat UEFA Women’s Champions League-titlar med både Linköpings FC och Paris Saint-Germain, samt utsetts till Årets spelare i Damallsvenskan 2016.

Hennes ledaregenskaper på och utanför planen gör henne till en ovärderlig tillgång för alla lag hon spelar för.

Filippa Angeldahl

Mittfält

Filippa Angeldahl är en svensk landslagsspelare i damfotboll som för närvarande spelar som mittfältare för Manchester City.

Hon har visat sig vara en ovärderlig tillgång för laget och använder sina överlägsna tekniska färdigheter och sin smidighet för att göra smarta passningar och bryta ner försvaret.

Hennes förmåga att läsa spelet snabbt har varit avgörande för att skapa chanser för sina lagkamrater, samtidigt som hennes vilja att arbeta hårt utanför bollen gör henne till en bra allroundspelare.

Med många års erfarenhet av internationella tävlingar kommer Filippa säkerligen att bli en ovärderlig tillgång för Manchester City i deras jakt på ära den här säsongen.

Kosovare Asllani

Mittfält

Kosovare Asllani är en svensk landslagsspelare i damfotboll och mittfältare i Real Madrid.

Hon har fått flera utmärkelser, bland annat har hon utsetts till Sveriges bästa kvinnliga fotbollsspelare 2011, 2013 och 2017.

Hon tilldelades även UEFA:s pris för bästa kvinnliga spelare i Europa 2017.

Hennes skickliga passningar, aggressiva försvarsspel och produktiva målskytte har gjort henne till en viktig bidragande orsak till Real Madrids framgångar under de senaste åren.

 

Hanna Bennison

Mittfält

Hanna Bennison är en svensk professionell fotbollsspelare som för närvarande spelar för Everton i FA WSL.

Hon är en duktig mittfältare med utmärkta passnings- och dribblingskunskaper samt en stark taktisk förståelse för spelet.

Hennes bidrag till laget har varit ovärderliga och har hjälpt dem till flera topp tre placeringar sedan hennes debut 2017.

Utöver sin klubbkarriär har hon också fått många utmärkelser som representant för Sveriges landslag, inklusive framträdanden vid två UEFA Women’s Euro-turneringar och en FIFA Women’s World Cup-turnering.

Elin Rubensson

Mittfält

Elin Rubensson är en professionell fotbollsspelare för Hammarby IF i det svenska damlandslaget

Hon spelar som mittfältare och har varit en integrerad del av sitt lag sedan 2017, då hon anslöt från Umeå IK.

Under den tiden har Elin gjort många framträdanden i både inhemska och internationella matcher och visat upp imponerande teknisk förmåga, vision och energi på planen.

Hennes ledaregenskaper har också uppmärksammats av både tränare och lagkamrater.

Förutom att vara en atletisk talang på planen är Elin känd för att vara otroligt hängiven sin sport; hon strävar alltid efter att förbättra sina prestationer på alla sätt hon kan.

 

Olivia Schough

Mittfält

Olivia Schough är en professionell fotbollsspelare för FC Rosengård i det svenska damlandslaget

 Hon har fått många utmärkelser under sin tid i laget, bland annat har hon vunnit fyra Damallsvenskan-titlar och två Svenska Cupen-titlar.

Hennes imponerande färdigheter som mittfältare har gjort det möjligt för henne att göra avtryck på båda sidor av bollen och bidra defensivt samtidigt som hon också bidrar med offensiv stil.

Olivia är en utmärkt ledare både på och utanför planen och hon tar med sig en positiv attityd till varje match.

Visste du att Olivia Schough partner är Caroline seger?

Caroline Seger

Mittfält | Lagkapten

Caroline Seger är en formidabel och erfaren mittfältare i FC Rosengård och det svenska damlandslaget.

Hon har varit en viktig del av sina lags framgångar och har lett både sin klubb och sitt land till flera mästerskapstitlar.

Hennes imponerande färdigheter omfattar taktisk medvetenhet, teknisk förmåga, ledaregenskaper, fysik, styrka i bollinnehav och ett öga för mål.

Caroline Seger är en exemplarisk förebild på och utanför planen och är en av de mest respekterade spelarna inom internationell fotboll idag.

Johanna Rytting Kaneryd

Anfallare

Johanna Rytting Kaneryd är en professionell fotbollsspelare som för närvarande spelar för BK Häcken i det svenska damlandslaget.

Hon har fått flera individuella utmärkelser under sin karriär, framför allt har hon blivit utsedd till All-Star Team i division 1 Norra 2019 och 2020.

Dessutom hedrades hon som en av årets fem bästa spelare i Sverige av Svenska Fotbollförbundet 2018 och 2019.

Hennes tekniska förmåga, snabbhet och smidighet gör henne till en ovärderlig tillgång för BK Häcken och det svenska damfotbollslandslaget.

Stina Blackstenius

Anfallare

Stina Blackstenius är en framgångsrik svensk fotbollsspelare som för närvarande spelar för Arsenal i den engelska Women’s Super League.

Hon är medlem i det svenska damfotbollslandslaget och har varit en viktig bidragande orsak till deras framgångar i internationella turneringar, bland annat genom att vinna en guldmedalj vid OS i Rio 2016 och vara en del av laget som vann silver vid Euro 2017.

Hon besitter stor teknisk förmåga med utmärkt kontroll och passningsnoggrannhet samt god taktisk medvetenhet som gör att hon kan spela effektivt på många positioner i alla delar av planen.

Med sitt engagemang och sin hängivenhet för att uppnå excellens på och utanför planen är Stina Blackstenius en av Sveriges mest lovande unga talanger.

 

Rebecka Blomqvist

Anfallare

Rebecka Blomqvist är en professionell svensk fotbollsspelare och medlem i VfL Wolfsburgs damlag.

Hon har nått stora framgångar på både klubb- och internationell nivå och har vunnit titlar i svenska Damallsvenskan samt tävlat med sitt landslag i FIFA Women’s World Cup 2019

Som en produktiv målskytt tillför Rebecka sitt lag en enorm eldkraft som får målskyttet att se lätt ut.

Hennes imponerande färdigheter gör henne till en ovärderlig tillgång för alla lag som letar efter någon som kan göra ett stort avtryck i fronten.

 

Lina Hurtig

Anfallare

Lina Hurtig är en fotbollsspelare som för närvarande spelar för Arsenal och i det svenska damlandslaget.

Hon är en erfaren och framgångsrik anfallare, med imponerande färdigheter som passning, skytte, dribbling och tackling.

Hennes förmåga att läsa spelet snabbt har lett till att många mål har gjorts genom hennes passningar och skott. Hon har också stora defensiva förmågor som bidrar till att skydda sitt lag från motståndarnas attacker.

Linas närvaro på planen ger ett starkt offensivt hot tillsammans med en överlägsen defensiv täckning vilket gör henne till ett idealiskt val för alla klubbar som vill förstärka sin trupp med en talangfull anfallare.

Sofia Jakobsson

Anfallare

Sofia Jakobsson är en professionell fotbollsspelare för det svenska damlandslaget och Bayern München.

Hon har fått många utmärkelser under sin karriär, bland annat två UEFA Women’s Champions League-titlar med Wolfsburg 2019-20 och 2020-21 samt fyra Damallsvenskan-titlar med Umeå IK 2006-2009.

Som anfallare är Sofia känd för sina skickliga passningar, kraftfulla skott och intelligenta spelupplägg.

Sofia Jakobssons partner heter Kristoffer Olsson och är också en renommerad fotbollsspelare i herrlandslaget.

Fridolina Rolfö

Anfallare

Fridolina Rolfö är en professionell fotbollsspelare som för närvarande spelar för FC Barcelona och det svenska damlandslaget.

Hon har en framgångsrik meritlista av framstående idrottsutövare och har vunnit flera utmärkelser som Årets spelare samt flera mästerskap med klubbarna hon spelat för.

Hennes tekniska förmåga och ledaregenskaper har gjort henne till en av de mest eftertraktade spelarna i Europa.

Dessutom gör hennes imponerande målfarlighet att hon är en formidabel närvaro på planen som motståndarna måste respektera.

 

Jennifer Falk

Målvakt

Jennifer Falk är professionell målvakt i BK Häcken FF, det svenska damfotbollslandslaget.

Hon är en erfaren och skicklig idrottare som har varit en del av landslaget sedan 2014. Jennifer har representerat Sverige i flera internationella turneringar, bland annat FIFA:s världsmästerskap för kvinnor 2015 och UEFA Women’s Euro Championship 2019.

Hennes engagemang för excellens på planen gör henne till en uppskattad tillgång för både sin klubb och sitt land, eftersom hon visar upp exceptionell skicklighet, ledaregenskaper och spelskickliga reflexer.

Med sin imponerande karriär så här långt kommer Jennifer garanterat att fortsätta att göra insatser för BK Häcken FF och svensk fotboll under kommande år.

 

Hedvig Lindahl

Målvakt

Hedvig Lindahl är en professionell målvakt som för närvarande spelar för Djurgårdens IF i den svenska damfotbollsligan.

Hon har nått enorma framgångar på både nationell och internationell nivå under sin karriär, framför allt med det svenska damlandslaget i fotboll där hon utsågs till turneringens målvakt under deras resa till en silvermedalj i OS i Rio 2016.

Hennes imponerande färdigheter inkluderar snabba reflexer, smidighet, stor rumslig medvetenhet och utmärkt kommunikationsförmåga, vilket har gjort att hon har kunnat bli en av Sveriges bästa målvakter.

Zećira Mušović

Målvakt

Zećira Mušović är en internationellt erkänd målvakt i det svenska damlandslaget i fotboll

Hon har varit i Chelsea sedan 2019 och har etablerat sig som en av deras bästa spelare.

Hennes imponerande reflexer och smidighet har hjälpt henne att förhindra många mål, samtidigt som hennes ledarskap på planen har gjort henne till en lagledare.

Med Zećira i målet kan Chelsea räkna med en konstant stark defensiv prestation som hjälper dem att säkra segern i varje match.

 

Pensionerade landslagsspelare vi minns

Nilla Fischer (pensionerad)

Mittfältare

Nilla Fischer, född 1984 i Kristianstad, är en för detta svensk fotbollsspelare som spelar som mittback. Hon har haft en framgångsrik karriär i klubblag som LdB FC Malmö och VfL Wolfsburg, där hon vann titlar som UEFA Women’s Champions League och Frauen-Bundesliga. Fischer återvände till Sverige 2019 för att spela i Linköpings FC.

Fischer har även varit en viktig del av det svenska landslaget och bidrog till silvermedaljen vid OS 2016 i Rio de Janeiro. Hon är engagerad i jämställdhet och HBTQ-frågor och har fått utmärkelser som “Årets hetero” och “Guldbollen”.

2013 gifte hon sig Nilla Fischer med sin Fru, Maria Michaela och har två barn ihop.

Damfotboll växer som aldrig förr

Damfotboll har ökat i popularitet under det senaste decenniet och har blivit en av de mest bevakade och älskade sporterna i världen!

Damfotbollen har kommit långt från sin ödmjuka början som amatörsport till att stå på några av världens största scener.

Med det har vi också sett en ökning i popularitet hos våra svenska damfotbollsspelare, som numera utgör vad “damlandslagets fotbolls spelare” som nu har hundratusentals följare på sociala medier från världen över!

Visste du att damfotboll är den snabbast växande sporten i världen, enligt en undersökning från ESPN. I snitt växer tittarskapet med 22% per år, år efter år, vilket tar hem alla rekord.

Snabb historia i damfotboll

Det första världsmästerskapet i damfotboll hölls 1991 och det var USA:s lag som vann det.

Sedan dess har fler länder, bland annat England, Frankrike och Kanada, gått med på att arrangera turneringar, vilket visar att det inte råder någon brist på entusiasm för denna snabbt växande del av sporten.

De inhemska ligorna har sen dess blomstrat vid sidan av de internationella framgångarna, och lag tävlar nu på både professionell och halvprofessionell nivå i Europa och Nordamerika.

Denna expansion har underlättats av stora sponsorer från internationella varumärken som Nike, som har stött olika lag i många år.

Visste du förresten att USA och Sverige spelade mot varande i den absolut första damfotbolls VM? 

En ny era av förebilder i damlandslaget

Förutom företagssponsringarna har stjärnor från hela världen blivit förebilder för unga flickor som hoppas kunna följa i deras fotspår till en professionell fotbollskarriär en dag, vilket inspirerar otaliga aspirerande idrottare världen över.

Kvinnliga fotbollsspelare gör vågen överallt, från ikoniska spelare som Mia Hamm och Megan Rapinoe till framväxande talanger som Alex Morgan och Sam Kerr.

Detta växande intresse ger inte bara möjligheter för blivande kvinnliga idrottare, utan bidrar också till att öka medvetenheten om frågor som ojämlikhet mellan könen, som tyvärr fortfarande finns i vissa delar av samhället runt om i världen.

Med ökad synlighet följer ökad diskussion om dessa ämnen, vilket kan vara till nytta när man försöker åstadkomma positiva förändringar i samhällen runt om i världen.

Damlandslaget i fotboll är här för att stanna!

På det hela taget är det tydligt att damfotbollens popularitet har ökat avsevärt under de senaste åren, vilket till stor del beror på ökad mediebevakning, kommersiellt stöd, framsteg i riktning mot jämställdhet och inspirerande personer som inspirerar hopp och ambitioner hos yngre generationer

Även om det fortfarande finns mycket arbete kvar att göra innan vi uppnår verklig jämställdhet mellan könen, belyser händelser som fotbolls-VM för kvinnor hur långt vi har kommit och understryker varför fortsatta ansträngningar för att uppnå jämlik representation inom idrotten är avgörande om vi vill ha en långsiktig förändring.