Hanna Bennison
Katie Chan, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Observera att den här artikeln handlar om en levande person, och vi vill verkligen inte förmedla några felaktigheter. Vi faktagranskar kontinuerligt våra artiklar, men uppmanar dig att kontakta oss om du hittar fel. Senast uppdaterad i Maj 2023.

Hanna Bennison är en svensk professionell fotbollsspelare som spelar som mittfältare för FA Women’s Super League-laget Everton. Hon började spela fotboll vid 5 års ålder med sitt lokala lag GIF Nike. Senare gick hon med i FC Rosengårds ungdomsprogram och gjorde sin seniordebut för klubben i april 2018.

Hon spelade 18 ligamatcher under säsongen 2019 när Rosengård vann ligatiteln. I augusti 2021 skrev hon på ett fyraårskontrakt med Everton för en betydande summa.

Hon gjorde sin seniordebut för det svenska landslaget i november 2019 och har sedan dess vunnit Goal NXGN Award som världens bästa unga kvinnliga fotbollsspelare i mars 2021.

NamnHanna Ulrika Bennison
Ålder16 oktober 2002
FödelseortLomma, Sverige
Längd1.52 m
PositionMittfältare
LagEverton
Tröjnummer10
KlubbkarriärGIF Nike, FC Rosengård, Everton
Spelade matcher och mål48 (8) för FC Rosengård, 22 (1) för Everton
Internationell karriärSverige, 30 (1)
UtmärkelserBästa unga kvinnliga fotbollsspelare i världen (2021)
Instagram@hannabennison
FlickvänPrivat

Har Hanna Bennison Flickvän / Partner ?

När det gäller toppidrottare är Hanna Bennison definitivt en att hålla ögonen på. Denna begåvade unga kvinna har gjort sig ett namn på planen tack vare sina otroliga färdigheter och sin obevekliga drivkraft

Men hur är det med hennes kärleksliv? Har Hanna Benisson en Partner (flickvän / pojkvän?)

Det visar sig att Hanna Bennison kanske har en partner – men det är privat, och det respekterar vi. Därför har vi uppdaterat artikeln 2023-08-29 för att ta bort antaganden, helt enkelt.

Stigande stjärna: Hanna Bennisons klubbkarriär

Bennison kommer från den lilla staden Lomma och började älska fotbollen när hon bara var fem år gammal och gick med i sitt lokala lag, GIF Nike. Det stod klart redan från början att hon var en naturtalang på planen, och det dröjde inte länge innan hon blev scoutad av FC Rosengård och gick med i deras ungdomssystem.

I april 2018, vid bara 15 års ålder, gjorde Bennison sin debut i Damallsvenskan och kom in som inhoppare under en match mot IFK Kalmar. Trots sin unga ålder avslutade hon säsongen med imponerande fyra framträdanden i ligan.

Året därpå tog Bennisons utveckling verkligen fart när hon spelade 18 ligamatcher, gjorde tre mål och hjälpte sitt lag, FC Rosengård, att säkra ligatiteln. Klubbens sportchef Therese Sjögran blev överraskad av Bennisons snabba framsteg och hade bara räknat med att hon skulle spela omkring sex ligamatcher den säsongen. Trots intresse från topplag som Olympique Lyon gick Bennison fortfarande i skolan och ville fortsätta sin utbildning i sin hemstad Malmö.

Tyvärr visade sig säsongen 2020 bli en utmanande säsong för Bennison då hon drabbades av många skador och effekterna av COVID-19. Under 2021 gjorde hon dock en stark återhämtning och var redo att konkurrera om sin startplats, och mötte hård konkurrens från talangfulla spelare som Ria Öling och Olivia Schough.

Och bara ett år senare, i augusti 2021, lönade sig Bennisons hårda arbete och hängivenhet när hon skrev på ett fyraårskontrakt med Everton för en rejäl sexsiffrig summa.

"Något speciellt": Hanna Bennisons landslagskarriär

Hanna Bennisons uppgång i det svenska A-landslaget har varit helt enkelt anmärkningsvärd. Endast 17 år gammal debuterade hon för Blågult den 7 november 2019 i en vänskapsmatch mot USA. Hennes chippade passning i uppbyggnaden till Sveriges första mål fick mycket beröm och tv-kommentatorn Aly Wagner kallade det “något speciellt”.

Den unga mittfältaren fortsatte att imponera och fick en plats i truppen till Algarve Cup 2020. Hon startade sin första match för landslaget i en 1-0-förlust mot Tyskland och visade upp sina talanger för världen. Medan hennes lagkamrat och klubbkapten Caroline Seger erkände Bennisons enorma potential varnade hon också för hype och vikten av att vara försiktig med en så ung spelare.

FC Rosengårds tränare Jonas Eidevall lyfte fram skillnaderna i filosofi mellan landslagstränaren Peter Gerhardsson och hans föregångare Pia Sundhage och Thomas Dennerby. Medan de tidigare tränarna ofta uteslöt spelare som inte startade regelbundet för sin klubb tror Gerhardsson på vikten av att ha starka ersättare.

Eidevall ser detta som en möjlighet för Bennison att visa sig som en mångsidig spelare och utöka sin repertoar.

Med sina exceptionella färdigheter på planen och sin beslutsamhet att lyckas råder det ingen tvekan om att Hanna Bennison har en ljus framtid framför sig i fotbollsvärlden.

Vanliga frågor och svar om Hanna Bennison

 • Har Hanna Bennison partner?

  Det kan vara så att Hanna Bennisson har en partner - men det låter vi vara privat!

 • Vilken klubb spelar hon för?

  Hon spelar för tillfället för Everton i England, tillsammans med landskamraten Nathalie Björn.

 • Hur lång är Hanna Bennison?

  Hanna Bennison är endast 1.52m lång - men ändå ett kraftpaket på plan!

 • Har hon barn?

  Då hon är relativt ung (född 2002) och fokuserar på karriären så har Hanna ännu inga barn, och det lär dröja innan det blir aktuellt.