Damfotbolls VM 2023
 

“Fifa Womens World Cup” är en internationell fotbollsturnering för kvinnor som arrangeras vart fjärde år av Fifa. I år sker den nionde upplagan av turneringen, som även kallas damfotbolls-VM 2023, att äga rum i Australien och Nya Zeeland från den 20 juli till den 20 augusti 2023.

Totalt kommer 32 lag att delta i turneringen, som spelas på 10 olika arenor – 6 i Australien och 4 i Nya Zeeland.

Matchschemat har redan bekräftats och det finns mycket information att ta till sig för alla som vill följa turneringen och stötta sina favoritlag och spelare.

I den här artikeln har vi sammanställt allt du behöver veta om VM i fotboll för damer 2023.

Praktiska frågor & svar om damfotbolls-VM 2023

 • Vilka lag spelar i Damfotbolls-VM 2023?

  Följande lag har kvalificerat sig för turneringen:

  Australien (värdnation), Nya Zeeland (värdnation), Brasilien, Kanada, Kina, Danmark, England, Frankrike, Tyskland, Ghana, Italien, Japan, Korea, Nederländer.na, Nigeria, Norge, Spanien, Sverige, Schweiz, USA

 • När börjar turneringen?

  Gruppspelet kommer att spelas från den 20 juli till den 28 juli. De två bästa lagen i varje grupp går vidare till utslagsrundan.

  Utslagsrundan börjar med åttondelsfinaler den 28 juli och 1 augusti. Kvartsfinalerna spelas den 4 augusti, semifinalerna den 7 augusti och finalen spelas den 20 augusti. 

 • Vilka tider gäller?

  Alla angivna tider är i lokal tid, vilket betyder att de spelar ca 10 timmar innan oss. En match som spelas 20:00 kommer du kunna se live hemifrån kl 10:00 på morgonen.

 • Vart köper jag biljetter?

  FIFA har en sida som uppdaterar dig kring biljettsläpp löpande, den hittar du här. Alternativt kan du få tag i biljetter via Svenska Fotbollsförbundet, som har all information du behöver här.

 • Vart kan jag titta på VM i damfotboll?

  SVT play kan du se alla matcher.

Hela 50% högre konkurrens när 32 landslag deltar

Utvidgningen av FIFA Women’s World Cup 2023 från 24 till 32 lag är goda nyheter för damfotbollen runt om i världen. Turneringen, som kommer att äga rum i Australien och Nya Zeeland, blir den nionde upplagan av VM för damer och kommer att innehålla några av de bästa damfotbollslagen från hela världen.

Denna utvidgning på hela 50% ger inte bara fler möjligheter för länder att delta, utan bidrar också till att ytterligare främja och utveckla damfotbollssporten; framför allt via fler tittare.

Den enda nackdelen vi på sport247 kan se här, är att tidskillnaden på upp till 11/12 timmar kommer sätta tittarskapet på prov. Håller du med?

Ökningen av antalet lag kommer att ge fler spelare chansen att visa upp sina färdigheter på den internationella scenen och inspirera en ny generation flickor att börja med sporten.

Det innebär också att det blir fler matcher och mer spänning för fansen, som får se fler matcher och uppleva mångfalden av lag från olika länder.

VM för damer 2023 är ett stort evenemang i idrottsvärlden och det utökade formatet är en återspegling av det växande intresset och populariteten för damfotboll.

Detta är ett positivt steg mot ökad jämställdhet inom idrotten och visar att damfotbollen är här för att stanna.

deltagare damfotbolls VM 2023

Lagen som redan kvalificerat till damfotbolls VM 2023 är:

 • Australien (värdnation)
 • Nya Zeeland (värdnation)
 • Brasilien
 • Kanada
 • Kina
 • Danmark
 • England
 • Frankrike
 • Tyskland
 • Ghana
 • Italien
 • Japan
 • Korea
 • Nederländerna
 • Nigeria
 • Norge
 • Spanien
 • Sverige
 • Schweiz
 • USA

USA & England storfavoriter bland många bubblare

Alla ögon är riktade mot de regerande mästarna, USA. Trots ett par nitar under 2022 är laget fortfarande en otrolig kraft på damfotbollsarenan och är redo att säkra en tredje titel i rad.

Men vägen till ära kommer inte att bli lätt, eftersom damerna från England är dem hack i häl. Med en historisk seger i Euro 2022, en segersvit på 26 matcher och en seger över USWNT på Wembley i oktober är England ivriga att ta hem VM-trofén till sitt hemland.

Sarina Wiegman
James Boyes from UK, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Vi vill vinna varje match, men vi pratar mycket om hur vi kan förbättra nästa match istället.” – Sarina Wiegman, Manager för Englands damlandslag

Samtidigt erkänner Englands och Barcelonas försvarare Lucy Bronze hotet från USWNT och påpekar att laget har en vinnarmentalitet som utvecklats under många år. Men hon konstaterar också att andra nationer som Kanada, Australien och Nederländerna kan utgöra en utmaning för trofén.’

Kan vår egna Caroline Seger leda vårt damlandslag till seger och ta upp närkampen och spela ut USA och England? Vi hoppas det och är taggade på en otrolig turnering som vi hoppas går ner i historien som det bästa VM i damfotboll någonsin – håller ni med?

Game of thrones

Förutom USA och England väntas andra nationer som Tyskland, Spanien, Frankrike, Australien, Nederländarna (och givetvis Sverige) göra ett starkt försök att vinna VM-titeln..

I slutändan är det omöjligt att förutsäga utgången av VM, eftersom det finns många variabler som kan förändra turneringens landskap. Men enligt FIFAS världsranking för damfotboll så ligger sverige trea, och har därmed goda chanser att vinna turneringen.

Men med en talangfull generation spelare och Wiegmans ledarskap har Lionesses of England ändå goda chanser att ta hem trofén.

Talanger att hålla koll på under VM i damfotboll 2023

Damfotbollsvärlden är alltid fylld av nya stjärnor som fängslar fansen och sätter nya standarder för sporten.

År 2019 fick USA:s damlandslag ta del av Rose Lavelles skicklighet, medan Kanadas Jessie Fleming visade upp sin pondus bortom sin ålder och hjälpte till att leda sitt land till OS-guld två år senare i Tokyo.

2023 års upplaga är inte annorlunda och kommer att bli lika spännande; här är några namn att hålla lite extra koll på under turneringen!

Lena Oberdorf, en tysk mittfältare, har redan gjort sig ett namn i EM och är på väg att bli en av de bästa spelarna på den globala scenen.

En annan spelare att hålla ögonen på är Maya Le Tissier, en 20-årig försvarare från England som kallades upp till landslagstruppen i november och som gör succé i Women’s Super League.

Sveriges Hanna Bennison utsågs till en av UEFA:s tio mest lovande unga spelare 2020 [källa], och hon levde upp till hypen med en framstående insats i EM två år senare. Med ytterligare ett års erfarenhet är hon redo att ta en större roll för sitt land i VM.

USA:s damlandslag kommer också att ha en stigande stjärna i form av den 18-åriga anfallaren Alyssa Thompson. Hon spelar tillsammans med de unga talangerna Trinity Rodman och Sophia Smith, men hennes skicklighet och förmåga att briljera kan inte överskuggas av sina stjärnspäckade lagkamrater. Thompson har imponerat på fansen sedan sin debut mot England i oktober och är redo att ta sitt spel till nästa nivå i Damfotbolls-VM 2023.

UEFA har också valt ut tio stigande stjärnor att hålla ögonen på 2023, däribland Tysklands Mara Alber, Italiens Nicole Arcangeli och Spaniens Nerea Eizaguirre.

Dessa unga spelare gör vågen i ungdomsligorna och är redo att ta damfotbollsvärlden med storm.

Sammanfattningsvis är damfotbollsvärlden alltid fylld av nya talanger, och 2023 års upplaga är ingen skillnad. Håll utkik efter Lena Oberdorf, Maya Le Tissier, Hanna Bennison, Alyssa Thompson och de tio stigande stjärnorna som valts ut av UEFA.

Med varje ny turnering kommer vi garanterat att få se en ny uppsättning stjärnor som kommer att fånga fotbollsfantasters hjärtan och sinnen runt om i världen.

En epidemi av korsbandsskador (ACL) plågar VM

När dam-VM 2023 närmar sig med stormsteg har det funnits en växande oro över antalet stjärnspelare som kan missa turneringen på grund av skador på främre korsbandet (ACL)

Damfotbollen har sett en ökning av korsbandsskador under de senaste åren, vilket har fått fans och experter att ifrågasätta varför kvinnliga spelare är mer mottagliga för denna specifika skada än manliga idrottare.

Fotbollsskador hos damerna

Till exempel så kan Alexia Putellas, allmänt känd som världens bästa damfotbollsspelare, tvåfaldig Ballon d’Or-vinnare och Spaniens stjärna, missa VM om hon fortsätter att delta i tvisten med det spanska fotbollsförbundet.

Även Beth Mead, vinnare av Euro Golden Boot, arbetar fortfarande hårt för att återhämta sig från sin korsbandsskada för att få en chans att spela i VM.

Vivianne Miedema, Meads lagkamrat och Nederländernas stjärnanfallare, står också inför en svår kamp för att komma tillbaka från sin korsbandsruptur i tid till turneringen.

Samtidigt hoppas Australiens Kyah Simon och Irlands Jessica Ziu båda på en återkomst, men det finns inga garantier.

Dessa spelare skulle vara svåra förluster för sina lag att övervinna, men de fortsätter att arbeta hårt i hopp om ett VM-deltagande.

Guldregn för vårt damlandslag?

Trots att oddsen bara ligger på 5-10% att vårt damlandslag i fotboll vinner hela damfotbolls-VM 2023, så finns det ändå en bra chans att vi kan ta hem guld i Australien.

En viktig fördel för oss är vår erfarenhet av internationell konkurrens. Det svenska damlandslaget har ett starkt facit i stora turneringar och har vunnit guldmedaljen vid OS 2016 och nått finalen i dam-VM 2003.

guldregn

Dessutom har Sverige konsekvent kvalificerat sig till dam-VM sedan den första turneringen 1991 och har slutat så högt som på tredje plats 1991, 2011 och 2019.

En annan fördel för Sverige är vårt starka försvar. Det svenska laget har en historia av att spela defensivt, vilket har lett till deras framgångar i stora turneringar. Vi har en stark backlinje och en erfaren målvakt, vilket kommer att vara avgörande i en turnerings-situation där varje mål är viktigt.

Slutligen har vi en talangfull och erfaren trupp med spelare som har spelat tillsammans under lång tid. Många av våra nyckelspelare har varit tillsammans i flera år och har deltagit i flera stora turneringar, vilket ger dem en stark känsla av lagkemi och sammanhållning på planen.

Tur att vi har ett stabilt damlandslag som gång på gång lyckas ta sig i toppen, speciellt efter vårt fiasko när vi herrarna skulle kvala till fotbolls-VM 2023.