Allt om Nilla Fischer: Fru, Maka, Bröllop, Lön och mer!
Anders Henrikson, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Observera att den här artikeln handlar om en levande person, och vi vill verkligen inte förmedla några felaktigheter. Vi faktagranskar kontinuerligt våra artiklar, men uppmanar dig att kontakta oss om du hittar fel. Senast uppdaterad i Maj 2023.

I denna artikel utforskar vi livet och karriären för den legendariska och före-detta svenska fotbollsspelaren Nilla Fischer.

Förutom att undersöka hennes professionella karriär, så kommer vi kommer att dyka djupare in i hennes personliga liv, där vi utforskar frågor som “har Nilla Fischer fru?”, samt titta lite närmare på hennes make/maka (Maria Michaela Fischer) och deras fantastiska bröllop, men först – låt oss gå igenom en snabb introduktion av den (före detta) stjärnan.

Update April 2023: I och med hennes uppträdande i Let’s Dance var vi givetvis tvungna att inkludera lite information om det också!

Introduktion till Nilla Fischer

Nilla Fischer, född den 2 augusti 1984 i Verum, är en före detta svensk fotbollsspelare som har haft en framstående karriär inom fotbollsvärlden. Hon spelade för Linköping FC och representerade Sveriges landslag från 2001 till 2022

Fischer började sin fotbollskarriär i hemortens lag Verums GOIF innan hon flyttade vidare till Vittsjö GIK och senare Kristianstad/Wä DFF. Mellan 2003 och 2011 spelade hon för LdB FC Malmö innan hon gick över till Linköping FC 2012.

Hennes tid i Tyskland med VfL Wolfsburg mellan 2014 och 2018 var särskilt framgångsrik då hon vann den tyska ligan två gånger och Women’s Champions League en gång.

Utöver sina framgångar på klubbnivå, har Nilla Fischer också haft en betydande inverkan på det svenska landslaget. Hon har deltagit i flera stora internationella turneringar, inklusive fyra världsmästerskap och tre olympiska spel.

Snabbfakta 

KategoriInformation
Född1984
Längd176 cm
Ålder39 år
CivilståndGift (fru)
Fru / Partner / MakaMaria Michaela Fischer
Barn2
KlubbarLinköping FC, VfL Wolfsburg
LönOkänt
LandslagSveriges landslag
OSDeltagit i flera OS, inklusive OS 2021
PriserGuldbollen, Diamantbollen
GravidNej, inte vad vi kan hitta
BorLinghem
Instagram@nillafischer
TatueringText på armen

Är Nilla Fischer polis? Den 12 december 2022 meddelade Nilla att hon lägger fotbollskarriären åt sidan för att istället satsa på att utbilda sig till polis.

 

Till Aftonbladet i år så säger Nilla att hon ser många likheter mellan fotboll och polisyrket, då båda kräver teamwork och har oregelbundna arbetstider. Som polis vill hon göra skillnad och hjälpa människor.

Har Nilla Fischer fru | make/maka?

Ja, Nilla Fischer är gift med sin fru Maria Michaela Fischer.

Nilla Fischer och hennes fru Maria Michaela Fischer ingick äktenskap i november 2013 och har sedan dess byggt en familj tillsammans. Paret har två barn, varav det yngsta föddes under 2021.

Maria Michaela Fischer är en person som värdesätter sitt privatliv, och det är därför inte mycket mer information om henne tillgänglig för allmänheten

Trots detta kan man se hur Nilla Fischer och Maria Michaela Fischer stöttar och älskar varandra, vilket framgår genom deras gemensamma familjeliv och Nillas framgångar inom fotbollsvärlden.

Nilla fischer & Maria Michaela Fischer

Överblick över hennes karriär: klubb- & landslag

Nilla Fischer har haft en framgångsrik fotbollskarriär både på klubbnivå och i det svenska landslaget. Här följer en översikt över hennes prestationer och meriter genom åren utifrån hennes klubbkarriär och landslagskarriär.

Notera att hon sedan 2022 inte längre spelar i svenska damlandslaget.

En otrolig klubbkarriär

Nilla Fischer klubbkarriär började i hemortens lag Verums GOIF, innan hon flyttade till Vittsjö GIK och därefter Kristianstad/Wä DFF. Mellan 2003 och 2011 spelade hon för LdB FC Malmö, där hon gjorde avtryck som en stark och tekniskt skicklig spelare.

Efter Malmö blev det spel i Linköping FC innan hon skrev på för tyska VfL Wolfsburg 2013. I Wolfsburg vann Fischer två tyska ligatitlar (2014 och 2017) samt Women’s Champions League en gång (2014). 2019 återvände hon till Sverige och Linköping FC, där hon avslutade sin karriär.

Här är några av hennes största prestationer på klubbnivå:

 • Tyska mästare med VfL Wolfsburg (2014 och 2017)
 • Uefa Women’s Champions League-mästare med VfL Wolfsburg (2014)
 • Tyska cupen-mästare med VfL Wolfsburg (2015, 2016 och 2017)

Och en lika framgångsrik landslagskarriär

Fischers landslagskarriär sträckte sig mellan 2001 och 2022. Hon debuterade i VM 2007 i Kina och deltog därefter i ytterligare tre VM-turneringar, 2011, 2015 och 2019. Fischer vann bronsmedaljer i både 2011 och 2019 års turneringar.

Nilla Fischer i Landslaget
Anders Henrikson, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Hon representerade också Sverige i de olympiska spelen 2008, 2012 och 2016. Under OS i Rio de Janeiro 2016 var Fischer en del av det svenska laget som tog silvermedaljen.

Nilla Fischer började sin landslagskarriär som mittfältare, men under de senare åren av sin karriär fungerade hon mestadels som försvarare.

Här är några av hennes mest framstående meriter från sin tid i landslaget:

 • VM-brons 2011 och 2019
 • OS-silver 2016
 • Totalt 189 A-landskamper och 23 mål (till och med 2022)

Fischer var en viktig spelare för Sveriges damlandslag under många år och bidrog starkt till lagets framgångar. Efter en lång och framgångsrik karriär valde hon att avsluta sin tid i landslaget 2022 och fokusera på sina framtida mål och ambitioner.

Nilla Fischers lön och ekonomi

Exakta detaljer om Nilla Fischer lön är inte offentligt tillgängliga, men det är känt att löner för kvinnliga fotbollsspelare generellt sett har ökat under de senaste åren. Som en av Sveriges mest framstående spelare och med en framgångsrik karriär i både Sverige och utomlands, är det troligt att Fischer har haft en betydande inkomst från sin fotbollskarriär.

Det bör dock noteras att kvinnliga fotbollsspelares löner fortfarande är lägre än sina manliga motsvarigheter.

Utöver sina fotbollsinkomster har Fischer också fått erkännanden och utmärkelser som har bidragit till hennes ekonomiska framgång. Hon har röstats fram till medlem av Världslaget både 2017 och 2018 och vann Diamantbollen 2018.Dessa prestigefyllda priser har säkerligen påverkat hennes totala inkomst och ekonomiska situation.

Hennes viktiga kamp om ett jämställt fotboll

Nilla Fischer har varit en stark förespråkare för jämställdhet inom fotbollen och hennes insatser har inte gått obemärkt förbi. Under Fotbollsgalan 2018 höll hon ett kraftfullt tal där hon bland annat sade:

Sluta aldrig att spela fotboll. Sluta aldrig att kämpa för jämställdhet och känn ingen tacksamhetsskuld, för vi är värda så mycket mer.” (källa: Fotbollsgalan 2018).

Hennes engagemang för jämställdhet och kampen för att ge unga tjejer samma möjligheter som killar inom fotbollen har gjort henne till en viktig förebild för många.

Hennes hängivenhet och passion för sporten och dess utveckling har bidragit till att lyfta frågan om jämställdhet i fotboll både på och utanför planen, och har varit i centrum för samhällsdebatten vad gäller lika villkor för alla.

Nilla Fischer i let's dance 2023

I den senaste säsongen av “Let’s Dance” har Nilla blivit en pionjär genom att bilda programmets första kvinnliga danspar tillsammans med den skickliga dansaren Cecilia Ehrling Danermark.

Trots Nillas inledande brist på danserfarenhet och nerver på dansgolvet, har hon visat en imponerande uthållighet och en vilja att lära sig från sin partner. Det historiska paret har också bidragit till att öka inkluderingen och förståelsen för olika par i tävlingen.

Det känns jättekul … jättesvårt – men väldigt roligt.

 

Säger hon i en intervju på Nyhetsmorgon.

Personligen tycker vi på sport274 att det är jätteroligt att fler och fler av våra damlandslagsspelare vår mer uppmärksamhet i media. Hur många gånger ser man inte motsvarigheter, typ Zlatan eller Lindelöf i olika kontexter? 

Heja Nilla i Let’s Dance, hoppas du kommer långt!

Avslutande tankar & sammfattning

Nilla Fischer har deltagit i flera OS, inklusive OS 2021, och har spelat för Linköping FC och VfL Wolfsburg. Under sin tid i Brasilien fick hon ett rött kort, men det hindrade henne inte från att fortsätta sin framgångsrika bana.

Hon gifte sig med sin fru, Maria Michaela Fischer, och tillsammans har de två barn. Nilla Fischer har en syskon och bor i Linghem. Nilla Fischer är känd för sitt engagemang i LGBTQ+-gemenskapen och sitt arbete för jämställdhet inom fotbollen. Hon är öppet lesbisk och mottog Guldbollen och Diamantbollen för sina insatser inom sporten – vilken stjärna va?

Nilla Fischer har även varit i rampljuset för sitt tal vid Fotbollsgalan 2018, där hon gav en inspirerande presentation om vikten av att kämpa för jämställdhet och inkludering i fotbollen (se klippet ovan om ni vill se hela talet – rekommenderas varmt!)

Trots sin framgångsrika karriär valde Nilla Fischer att avsluta sin professionella fotbollskarriär och utbilda sig till polis, vilket visar hennes engagemang för att göra en positiv inverkan på samhället. Nilla Fischer är en banbrytande idrottskvinna och en förebild för många både inom och utanför sportvärlden.

Lycka till i poliskarriären Nilla – du kommer göra succé!

Vanliga frågor och svar om Nilla Fischer

 • Deltog Nilla Fischer i OS?

  Ja, Nilla Fischer deltog i de olympiska spelen 2008, 2012 och 2016. Hon var en del av det svenska laget som tog silvermedaljen 2016.

 • När var parets bröllop?

  Nilla Fischer gifte sig med Maria Michaela Fischer i november 2013.

 • Har hon spelat mot Brasilien?

  Ja, under sin landslagskarriär har Nilla Fischer spelat mot många olika nationer, inklusive Brasilien.

 • Vem är Nilla Fischers partner / fru make/maka?

  Nilla Fischers partner är Maria Michaela Fischer. De gifte sig i november 2013.

 • I vilket lag spelar Nilla Fischer nu?

  Nilla Fischer avslutade sin fotbollskarriär i december 2022. Hon spelade för Linköping FC innan hon lade av.

 • Har Nilla Fischer barn?

  Ja, Nilla Fischer har två barn. Det yngsta föddes 2021.

 • Vad heter hennes syskon?

  Nilla Fischers syster heter Johanna Fischer, och hon var tidigare målvakt i Malmö FF Dam.

 • Är Nilla Fischer polis?

  Nilla har har lagt fotbollskarriären åt sidan för att istället satsa på att utbilda sig till polis. Om rapporterna om att hon började plugga år 2022 stämmer, så kan vi räkna med att hon är färdigutbildad ca 2025-2026!