FIFA ECA World Cup
 

Taktiker & strategier: Vilken typ av fotboll kan vi förvänta oss under EM 2024?

Varje mästerskap präglas av sin egen typ av fotboll och när vi summerar EM 2024 så ser vi säkerligen tillbaka på ett EM som hade sin egen stil, huvudrollsinnehavare, oavsett om det är på läktaren eller spelet på planen. Det återstår också att se vilken typ av roll domarna kommer att ha. I takt med att VAR har införts har nästan mer fokus kretsat kring domslutet än före, trots att VAR skulle leda till perfektion.

Varje mästerskap lever sitt eget liv, men backar vi bandet 10 år och tänker på VM i Brasilien så är det nog utklassningen 7-1 som många minns, där hemmanationen skulle gå för guldet men istället blev förnedrade av tyskarna på hemmaplan. Tyskarna vann senare VM-guldet medan brassarna blev nollade i bronsmatchen. Det var brasilianska tårar på läktaren och på planen.

I VM i Sydafrika 2010 var det istället vuvuzelornas mästerskap, med ett konstant dån från läktarna med de stora öronbedövande tutorna. Charmigt enligt vissa, oljud enligt andra. Bollen i det mästerskapet blev en omdiskuterad sådan, (Jabulani för er som inte minns namnet). Bollen flög på ett oberäknerligt sätt och det var diskussioner om att den var för lätt och kändes som en volleyboll. Framför allt kom kritiken från målvakterna som blev ställda av bollbanan gång på gång.

I VM 2018 blev det istället straffarnas mästerskap, åtminstone inledningsvis då VAR hade introducerats och varenda bollträff på handen skulle rendera i straff. Kort sagt, det blev många straffar under de inledande matcherna.

Ser vi till EM så har det emellanåt varit en särskild typ av fotboll som dominerat. Under EM 2016 som spelades i Frankrike så var det defensiven som regerade. Det var också under dessa år som Atletico Madrid hade som mest framgång och fotbollen var oerhört defensiv, med fokus på att hålla nollan och spela på kontringar. Det var några målsnåla år helt enkelt. Det skulle senare ändras, kanske tack vare att Liverpool plockade in Jürgen Klopp och Man City tillskansade sig Guardiola 2017.

I EM nådde den defensiva fotbollen sin kulmen och erkänt defensiva Portugal rönte framgångar. De flesta matcherna i det mästerskapet slutade antingen 0-0, 1-0 eller 1-1, vilket kanske skvallrar om hur matcherna faktiskt såg ut.

Av de 51 matcherna i EM 2016 var det endast 17 matcher där det blev 3 mål eller fler. I de resterande 34 matcherna blev det alltså 0-0, 0-1, 1-1, eller 2-0.

Förväntningar på EM 2024 – spel och taktiker

Så vad kan vi förvänta oss att se i EM 2024? Rent generellt så är fotbollen idag rätt så inriktad på possession. Spelarna på den högsta nivån är bättre än någonsin och de flesta spelarna förväntas kunna vara lugna med bollen, inklusive målvakter som ska vara en del av uppspelet.

Detta varierar så klart väldigt mycket beroende på vem som tränar laget, men vi ser dessa tendenser i allt från Allsvenskan till Premier League, att målvakterna ska vara duktiga på fötterna och vara med i uppspelet.

Detta brukar också ge upphov till ett par dråpliga situationer där målvakten blivit tillsagd av sin tränare att han måste spela sig ur situationer, istället för att skjuta bollen långt upp i planen och på så vis riskera att tappa bollinnehavet. Detta gäller även målvakter på den absoluta toppnivån såsom Alisson i Liverpool och Ederson i Manchester City (båda är brassar så de kommer vi inte att se den här sommaren).

Jämfört med EM 2016, så blev förra EM det målrikaste någonsin, och endast två matcher slutade 0-0. I de 51 matcherna var snittet 2,78 mål per match jämfört med 2016 då snittet låg på 2,12 mål per match. I EM 2016 gjordes 108 mål och i EM 2020 gjordes 142 mål.

Kanske är det målsnittet något att ta i beaktning då världsfotbollen är inne i ett stim då det görs många mål och det skapas många målchanser. Hur målsnittet blir och hur många mål per match det blir i EM 2024 återstår att se. Tills dess går det att spana in euro odds och se vilka som är favoriter att vinna.

Det är tydligt att de stora fotbollsmästerskapen brukar färgas av den fotboll som spelas inom klubbfotbollen, vilket inte är så konstigt då det i stort sett är samma spelare som sätter avtryck.

Två av de främsta klubblagen just nu är Manchester City och Real Madrid och båda lagen står för offensiv och frejdig fotboll där det kan bli väldigt böljande varvat med frenesi och eufori. Ett mål baklänges spelar inte så stor roll då vi kan göra tre framåt tycks vara mentaliteten hos båda lagen, och det återstår att se om det blir liknande tänk hos de största lagen i EM, som England, Frankrike, Tyskland och Spanien.

Gissningsvis blir det ett defensivt tänk från majoriteten av lagen i EM, då de helt enkelt inte kan mäkta med att spela på samma sätt som de bästa spelarna och lagen i världen.

En vanlig utgångspunkt för de stora favoriterna i såna här mästerskap brukar vara att gå hårt på de första två matcherna, säkra sex poäng och sen lufta laget i den tredje gruppspelsmatchen, förutsatt att de är ohotade och går vidare oavsett resultat.

Något som vi också fick se förra mästerskapet var införandet av fem byten vid tre tillfällen. Detta infördes först temporärt i och med pandemin men blev senare permanent och nu är det standard med många byten. Låt aldrig en kris gå om intet brukar det heta.

Blir det förlängning finns det också chans till ett sjätte byte.

Detta kan göra att lag och vissa spelare jobbar hårdare i första 60 minuterna (till exempel yttrar) för att senare bli utbytta mot ett nytt team som tar vid och utmanar försvaret.

I och med att det finns fler byten att tillgå så finns det också större chans att yngre spelare får speltid, åtminstone i slutet av matcherna.

Kanske kommer vi komma ihåg EM 2024 som mästerskapet där super-subs var den avgörande faktorn?

Eller blir det ett EM med kontroversiella domslut? Eller blir det återigen ett mästerskap där den officiella EM-bollen står i fokus? Oavsett vad så blir det en fotbollsfest att vänta.