euro 2024
 

Hur ska Sverige komma över motgångarna i kvalet för EM 2024?

18+ Spela ansvarsfullt – Villkor & Regler gäller. Stödlinjen.se och Spelpaus.se.

Efter VM är Fotbolls-EM en av världens mest prestigefyllda turneringar. Europa är kontinenten där fotbollen föddes och i skrivande stund innehas 8 av topp tio-placeringarna på FIFA:s världsranking av europeiska fotbollslandslag. Sverige har historiskt inte haft några större framgångar i EM med en kvartsfinalplats 2004 som bästa resultat. 2024 ser det ut som att det inte blir något EM överhuvudtaget för de blågula.

Ett svagt kvalresultat

Sverige fick nämligen långt ifrån en drömstart i kvalturneringen för EM 2024. När nu 7 av Sveriges 10 matcher i kvalet är spelade ligger man nämligen hela 7 poäng efter Belgien och Österrike som båda har 13 poäng mot Sveriges 6. 

Tonen var klar redan från första början när man inledde kvalturneringen med en klar 0–3 förlust på hemmaplan mot Belgien i mars. Motgångarna har fortsatt med två nederlag även mot Österrike som besegrade Sverige med 2–0 på sin hemmaplan i Wien och med 1–3 på Friends Arena 12:e September. Sverige har lätt besegrat de två svagaste lagen i gruppen med 5–0 segrar både mot Estland och Azerbajdzjan, men det är en klen tröst när man helt misslyckats med att ta poäng mot de bättre lagen i gruppen. 

Just den senaste motgången mot Österrike på hemmaplan visar på Sveriges problem i turneringen. Sverige spelade bra i en jämn och mållös första halvlek där Sverige hade flest och bäst chanser. Men man klappade ihop totalt i andra halvleken där man släppte in tre snabba mål i början av halvleken vilket grusade vinstchanserna totalt. En reducering av inbytta högerbacken Emil Holm gjorde inte mycket för att liva upp stämningen.

Kan Sverige fortfarande ta sig till EM 2024?

Teoretiskt har Sverige fortfarande en chans att få spela EM i Tyskland 2024. Men det kräver ett smärre mirakel. Man har nu tre matcher kvar att spela: två bortamatcher mot Belgien och Azerbajdzjan i oktober, följt av en avslutande hemmamatch mot Estland i november.

Till att börja med måste man bryta den svaga trenden mot de bättre lagen genom att besegra Belgien den 16:e oktober. Lyckas man med detta har man nerförsbacke med endast matcher mot svagare motstånd kvar. Båda dessa har Sverige besegrat med 5–0 vinster så det är sannolikt att man ska kunna plocka 3 poäng i dessa två matcher.

De som tror att Sverige kan komma på fötter och är intresserade av sport betting bör främst kika på matchen mot Belgien. Där kan man få bra odds på att Sverige ska vinna den matchen efter de tidigare svaga resultaten.

Dessvärre är det långt ifrån tillräckligt för Sverige att vinna sina kvarvarande matcher. Man måste dessutom hoppas på en total genomklappning av antingen Belgien eller Österrike i de avslutande matcherna. Båda lagen har nämligen en ledning på hela 7 poäng mot Sverige. De gör att ett av de två lagen måste ta två poäng eller mindre i sina sista 3 matcher för att Sverige ska kunna komma i kapp om man tar full pott med 9 poäng.

Tittar vi på de två nationernas kvarvarande schema så ser det inte särskilt sannolikt ut. Störst chans har Sverige att komma i kapp Belgien. Belgien och Österrike möter först varandra 13:e oktober i Wien. Efter det har Sverige chansen att själva besegra Belgien tre dagar senare. Skulle Belgien förlora dessa två matcher får man sedan hoppas att de inte lyckas vinna över Azerbajdzjan i sin avslutande match.

Att Sverige skulle lyckas komma i kapp Österrike ser ännu mer osannolikt ut då laget, förutom tidigare nämnda mötet, mot Belgien nu har matcher mot Estland och Azerbajdzjan kvar och det är osannolikt att man inte skulle kunna plocka minst 3 poäng med dessa 3 kvarvarande matcher. Så främst är det Belgien vi bör hoppas kunna komma i kapp även om det finns en ännu avlägsnare chans för Sverige att ta sig förbi Österrike.

Så för att sammanfatta det hela så ser det ut som att det kommer krävas ett smärre mirakel för att Sverige ska kunna ta sig vidare till EM-turneringen 2024. Främst bör man hoppas på en fin avslutning och acceptera att det förmodligen inte blir något EM den här gången. En seger mot Belgien skull vara en fin moralisk seger som ger Sverige hopp för framtiden. Vi får helt enkelt finna oss i att vi just nu inte är en av de främsta fotbollsnationerna i Europa, men vi har många fina talanger att bygga en ny era i svensk landslagsfotboll i framtiden nu när Zlatan-eran är över.

18+ Spela ansvarsfullt – Villkor & Regler gäller. Stödlinjen.se och Spelpaus.se.