damfotboll
 

Damfotbollens historia – allt du behöver veta, och lite till

18+ Spela ansvarsfullt – Villkor & Regler gäller. Stödlinjen.se och Spelpaus.se.

Miljarder personer världen över är antingen intresserade av att kolla på fotbollsmatcher, eller att själv spela fotboll. Fotbollen har en lång historia och oavsett intresse eller ej har vi hört om de allra mest kända och bästa spelarna i hela världen. Världsmästerskapet i fotboll för kvinnor går av stapeln om endast några veckor men låt oss ta en djupdykning i damfotbollens historia.

Damfotbollens växte sig större under första världskriget

Bollspel i alla möjliga former har funnits så länge vi kan minnas, men fotboll däremot började spelas i en organiserad form under mitten av 1800 – talet. Damfotbollen tog steget in i kännedom under det tidiga 1900-talet, men var i början främst förknippad med antingen motionsidrott eller välgörenhetsmatcher.

Det stora genombrottet för kvinnorna ute på fotbollsplanen skedde kring 70 år senare, alltså under 1970-talet. Damfotbollen är idag en dominerande sport i flera länder för flickor såväl som ungdomar och kvinnor.

Trots att sporten, åtminstone på professionell nivå, inte alls är lika stor som för manlig fotboll ser vi varje år att siffrorna ökar, om än lite men ändå stigande. I världen finns det runt 120 miljoner fotbollsspelare som är registrerade, varav kvinnor utgör runt 10 miljoner av den siffran. Vi vet att en stor del av de kvinnliga spelarna kommer från USA, men vi ser även andra länders spelare briljera för varje dag som går och det kommer bli en spännande resa att följa damfotbollen de kommande åren.

Damfotbollen i Sverige under första världskriget

Trots att damfotbollen blev en organiserad sport under senare 1990-tal, var kvinnorna redan aktiva på fotbollsplanen under första världskriget. Kvinnor i flera länder insåg det stora fotbollsintresset runt 1917 då första världskriget härjade, och samma år tog sporten fart även i Göteborg.

Mästerskapet i damfotboll 1973

Åren gick och ytterligare ett världskrig kom och gick. Intresset för fotboll för både kvinnor och män fanns och finns fortfarande starkt kvar idag och 1973 smällde startskottet av för det första världsmästerskapet i damfotboll i Sverige. Publiken bestod av hela 14 000 jublande personer som såg på då Öxabäck kammade hem vinsten. Efter det växte intresset sig ännu större och allt fler kvinnor blev registrerade spelare, en siffra som stiger ännu idag.

Världsmästerskapet i damfotboll 2023

Sedan år 1991 har vi sett världsmästerskapet i damfotboll spelas, och efter flera års väntan går turneringen av stapeln den 20 juli 2023, och pågår fram till den 20 augusti. Under årens gång har världsmästerskapet spelats åtta gånger varav den nionde turneringen går av stapeln nu 2023. Årets upplaga kommer bestå av 32 olika lag varav matcherna kommer att spelas i Nya Zeeland såväl som i Australien. Otaligt många kommer att antingen se en match i person eller sitta bänkade framför tv:n och för att göra spänningen lite extra olidlig kan man läsa mer om online betting with lucky. Det är en hemsida där man kan betta på de lag eller spel man tror kommer gå extra långt, för att känna sig ännu mer med i spelet.

18+ Spela ansvarsfullt – Villkor & Regler gäller. Stödlinjen.se och Spelpaus.se.