Det pågår en het diskussion om svenskarnas spelvanor, särskilt när det kommer till att betta på utländska spelbolag utan licens. Varför väljer så många att söka sig till utländska bettingsidor istället för de svenska alternativen? Det är en fråga som framkallar många åsikter och diskussioner.

Även om majoriteten av svenska spelare fortfarande föredrar att använda svenska spelbolag, har det blivit allt vanligare med betting utan svensk licens. Detta är något som har fått Spelinspektionen att uttrycka oro.

grafik

Förutom att Spelinspektionen haft svårare att övervaka svenskarnas spelvanor har den svenska staten även gått miste om skatteintäkter i takt med att svenska spelare väljer att betta på utländska sajter.

Detta och mer är något som vi kommer försöka besvara i denna artikel, där vi fokuserar på de huvudsakliga anledningarna till att svenska spelare väljer i allt större utsträckning att betta på spelsajter utan licens.

Hur skiljer sig bonusar, erbjudanden och andra förmåner?

Många spelare är missnöjda med hur strängt reglerade bonusar och erbjudanden har blivit på den svenska marknaden. Innan den svenska spellicensen infördes, var svenska spelare vana vid generösa bonuspaket och löpande erbjudanden.

Så ser det inte längre ut på de spelsajter som regleras av Spelinspektionen, något som blivit en av de främsta anledningarna till att spelare överväger att byta till utländska bettingsidor utan svensk licens enligt en nypublicerad undersökning om svenskarnas spelvanor 2023.

I Sverige är du idag begränsad till en bonus per spelare och per bettingsida, inte per enskild spelsajt. Om en och samma bettingsida driver flera spelsajter kan du som spelare bara få en bonus på en av dessa sajter.

Utländska bettingsidor är inte bundna till de svenska lagarna och har därmed större frihet när det gäller bonuserbjudanden. Som spelare kommer du att kunna välja och vraka mellan olika bonuserbjudanden.

Är pengaöverföringar säkrare hos svenska bettingsajter?

Om du är van att betta på svenska spelbolag, är du troligen bekant med hur smidigt det är. I Sverige måste alla spelbolag använda elektronisk verifiering av spelare, vilket innebär att det sällan är nödvändigt att registrera ett spelkonto.

Istället använder vi betalningslösningar som Trustly och Swish, som använder BankID för att elektroniskt verifiera din identitet. Det innebär att du inte behöver dela med dig av din privata information till spelbolagen.

Nästan alla bettingsidor med svensk licens erbjuder snabba överföringar via bank – både för insättningar och uttag. Svenska spelare är därför vana vid att få sina vinster insatta på bankkontot inom några minuter.

BankID, Trustly och Swish kan dock inte användas på utländska bettingsidor. Istället används ofta betalkort eller e-plånböcker för insättningar och uttag. Även om dessa betalningsalternativ utan bankID är säkra kan det ta längre tid att få ut sina vinster.

Men för att besvara frågan är inte pengaöverföringar nödvändigtvis säkrare hos bettingsajter med svensk licens. Så länge som du spelar på bettingsajter med en licens från kända licensgivare kan du sitta lugnt i båten!

Hur skyddad är du på utländska spelbolag kontra svenska?

Spelproblem har blivit allt vanligare i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten löper cirka 3% av Sveriges befolkning en viss risk att utveckla spelmissbruk, medan cirka 0,5%, eller 40 000 människor, faktiskt lider av spelmissbruk.

Ett av huvudmålen med den nya svenska spellagen är att skydda spelare från ohälsosamt spelande. Därför har spelbolag ett brett utbud av regler och säkerhetsåtgärder att följa. Tanken är att spelarna ska ha alla möjligheter att kontrollera sitt spelande.

Bland de åtgärder som införts ingår kravet på att alla spelbolag ska ha en direkt länk till Spelpaus, där spelare kan själva stänga av sig från inte bara det specifika spelbolaget, utan från alla spelbolag i Sverige. Dessutom måste spelsajter erbjuda spelarna möjligheter att sätta sina egna gränser när det gäller tid och pengar som de vill spendera på sajten.

Detta skiljer sig markant från spelbolag licensierade på Malta eller Curacao, där upplevelsen ibland är motsatt. Här är det mer troligt att spelbolagen försöker uppmuntra dig att spela mer. Dessutom finns det ingen möjlighet att stänga av sig själv från samtliga spelbolag inom dessa jurisdiktioner.

Avslutande tankar

Med ovanstående jämförelser kan vi se att det finns både likheter och skillnader mellan svenska och utländska bettingsidor. Svaret på frågan om utländska bettingsajter är ett bra alternativ till svenska beror helt på vilken typ av spelupplevelse du söker.

Utländska bettingsidor erbjuder en mer öppen spelmiljö, där du kan få tillgång till stora bonusar och högre spänning. Det är dock viktigt att ta eget ansvar för att inte betta bort för mycket av dina surt förvärvade pengar.

Å andra sidan har svenska spelbolag ett starkare skydd och passar perfekt för spelare som vill ha bättre kontroll över spelandet. Däremot har de inte samma generösa bonusar och förmåner som deras utländska konkurrenter.