när uppfanns basket
 

Basket är en av världens mest populära idrotter, med miljontals fans världen över.

Men när uppfanns basket egentligen? Och vem är den person som är ansvarig för att ha skapat denna idrott?

Här är en djupdykning i historien bakom basketens uppkomst

Korta svaret

  • När uppfanns basket?

    Basket uppfanns på Springfield College i Massachusetts, USA, år 1891. Sporten uppfanns av en man som hette James Naismith.

Basketens födelse

Basket uppfanns på Springfield College i Massachusetts, USA, år 1891. Den ansvarige för basketens födelse var en man vid namn James Naismith, som var en kanadensisk präst och fysiologilärare vid Springfield College.

Naismith hade fått i uppdrag av sin chef att hitta en ny idrott som skulle hålla eleverna sysselsatta under vintermånaderna, då det var svårt att spela utomhusidrotter på grund av det kalla och snöiga vädret.

Naismith kom på idén att skapa en idrott som kombinerade element från olika idrotter, som fotboll, fäktning och kricket.

Han skapade en ny regelbok för idrotten, där målet var att få en boll i en korg som hängde i taket. Detta blev grunden för basket.

Basketens tidiga historia

Efter att basket uppfanns, blev det snabbt populärt bland eleverna på Springfield College

Naismith började också undervisa andra lärare i idrotten, så att den kunde sprida sig till andra skolor och universitet.

År 1895 bildades den första basketliga i USA, och år 1936 blev basket en olympisk gren. Sedan dess har basket vuxit till att bli en av världens mest populära idrotter, med professionella ligor i många länder och miljontals fans världen över.

Basket idag

Idag är basket en av världens mest populära idrotter, med professionella ligor i många länder och miljontals fans världen över.

Det finns också många olika typer av basket, såsom streetbasket och rullstols-basket.

I Sverige är basket också en mycket populär idrott, med en stark tradition och ett brett utbud av lag och ligor för både ungdomar och vuxna.

Idag finns det många basketklubbar i Sverige där man kan spela basket, och det finns också möjligheter att spela basket på hög nivå, både för herrar och damer.

Sverige har också haft en del framgångar på internationell nivå, med ett antal medaljer vid olika europamästerskap och VM.

De svenska landslagen har också haft några av de främsta spelarna i Europa genom åren, och det finns många talangfulla unga spelare som kommer att fortsätta att utvecklas och representera Sverige på högsta nivå.

Det finns också många basketfans i Sverige, och det finns många olika sätt att följa basket på, såsom att se matcher live på arenor eller på TV, eller att följa lag och spelare på sociala medier.

Tack vare basketens popularitet och dess många fördelar, såsom att det är en rolig och utmanande idrott som kan spelas av människor i alla åldrar och förmågor, är det troligt att basket kommer att fortsätta att vara en av världens mest älskade idrotter i många år framöver.

Basket är gammalt, men inte så gammalt – men vet du vilken som är världens äldsta sport?